Ζάκυνθος: Γέμισε πετρέλαιο η θάλασσα μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ

Μάρτυρες ενός περίεργου γεωλογικού φαινομένου έχουν γίνει οι κάτοικοι της Ζακύνθου το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί στις 26 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθιά, στη νότια ακτογραμμή της Ζακύνθου, η επιφάνεια της θάλασσας έχει γεμίσει πετρέλαιο, ενώ παράλληλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αραιές φυσαλίδες.

Παρόμοιες περιγραφές, εξ όσων γνωρίζουμε, είχαν γίνει και σε πολύ παλαιότερες σεισμικές δονήσεις στο νησί των Επτανήσων, το 1636, το 1791 και το 1840.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το φαινόμενο παρατηρείται όλον το χρόνο, απλώς τις τελευταίες ημέρες είναι εντονότερο.

Από τα αρχαία ήδη χρόνια, σε επιφανειακά κοιλώματα της Ζακύνθου αναβλύζει βαρύ πετρέλαιο (μαζούτ), το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν νάφθα και το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό (πυρσούς), για στεγανοποίηση σκαφών (πίσσα) κ.α.

Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στη Λίμνη Κεριού, βρίσκεται η λεγόμενη πηγή του Ηροδότου, γνωστή από την αρχαιότητα για τα θειούχα νερά και την πίσσα που βγάζει.

Δείτε τις φωτογραφίες από τη θάλασσα του Μαραθία:

Πηγή