Ξέρεις γιατί ερωτεύεσαι τα μάτια ενός σκύλου;

Ξέρεις γιατί ερωτεύεσαι τα μάτια ενός σκύλου;

Θα ήταν ψέμα να μην παραδεχτούμε πως αυτά τα ολοστρόγγυλα γεμάτα αγάπη και αθωότητα μάτια των σκύλων είναι τα πιο αγαπησιάρικα μάτια στον πλανήτη γη, που με ένα κοίταγμά τους μπορείς να γίνεις αιωνίως το θύμα τους, ενώ παράλληλα αυτή η οπτική επαφή σε κάνει να ξεστομίζεις ακατανόητες λέξεις με φωνή τρεμάμενη και σπασμένη λες και πάσχεις από κάποιο είδος αθεράπευτης αγάπης.

Αν αναρωτιέσαι τον λόγο που τα παθαίνεις όλα αυτά, Ιάπωνες επιστήμονες έχουν την απάντηση, και μάλιστα επιβεβαιώνουν το γεγονός πως τα μάτια των σκύλων είναι ικανά να σκλαβώσουν πολλά ανθρώπινα μάτια.

Μία ιαπωνική μελέτη μάς εξηγεί τι είναι αυτό το eye contact που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου-σκύλου, το οποίο εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι έρωτα και εξάρτησης.

Έρωτας χωρίς ανταπόκριση;

Αν πιστεύεις ότι αυτήν την “παλαβή” αίσθηση, του να θέλεις να αγκαλιάζεις και να μην αποχωρίζεσαι τον σκυλάκο σου, ενώ συνεχώς επιθυμείς να του υπενθυμίζεις πόσο τον αγαπάς, την έχεις μόνο εσύ, κάνεις λάθος. Εντάξει, μπορεί το λατρεμένο σου κατοικίδιο, να μην μπορεί να σου μιλήσει, αλλά αυτή η αγάπη έχει ανταπόκριση, και ό,τι αισθάνεσαι εσύ, αισθάνεται και εκείνο.

Ξέρεις γιατί ερωτεύεσαι τα μάτια ενός σκύλου;

Σύμφωνα με την ιαπωνική επιστημονική έρευνα, όταν ο άνθρωπος και ο σκύλος κοιτάζονται στα μάτια, πυροδοτείται μία απότομη αύξηση των ορμονών η οποία προωθεί τα συναισθήματα της αγάπης. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται ωκυτοκίνη ή όπως είναι γνωστή, “ορμόνη της αγάπης”.

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ζωολόγο και καθηγητή κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Azabu, στην Ιαπωνία, Takefumi Kikusui, προχώρησε σε εργαστηριακές μελέτες, καλώντας 30 ζεύγη ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) να φέρουν τα σκυλιά τους (αρσενικά και θηλυκά από διάφορες ράτσες), θέλοντας να εξιχνιάσουν το περίεργο παιχνίδι της βλεμματικής επαφής μεταξύ ανθρώπου-σκύλου.

Ξέρεις γιατί ερωτεύεσαι τα μάτια ενός σκύλου;

Ε, πώς να μην πέσεις θύμα της γοητείας του;

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ωκυτοκίνης τα οποία αναπτύσσονται σε σκυλιά και ανθρώπους πριν αλλά και μετά από 30 λεπτά βλεμματικής επαφής μεταξύ τους. Η ανάλυση των ούρων τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων έδειξε ότι η ωκυτοκίνη αυξανόταν και στους δύο.

Μάλιστα όσο αυξανόταν ο χρόνος κατά τον οποίο τα σκυλάκια κοίταζαν τον ιδιοκτήτη τους, μένοντας “πιστά” στα μάτια τους αφεντικού τους, τόσο αυξανόταν και η ωκυτοκίνη.

Τα αποτελέσματα

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στους ανθρώπους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εξελικτικές αλλαγές που οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο και στη συσχέτιση της σχέσης ανθρώπου-σκύλου με τα επίπεδα ωκυτοκίνης, φαίνεται να συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής, κατά την οποία ξεκίνησε να ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Παρόμοια πειράματα με λύκους (είδος από το οποίο προήλθε ο σκύλος), έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα. Οι ερευνητές υποθέτουν πως στο παρελθόν, είναι πιθανό μία ομάδα φιλικών λύκων να συνδέθηκε με τους ανθρώπους, από τους οποίους εξημερώθηκε, και υπήρξε μία αμοιβαία αύξηση της ωκυτοκίνης.

Η διδακτορική φοιτήτρια Jessica Oliva, από το πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, της οποίας το έργο έδειξε πρόσφατα ότι η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που ενισχύει την ικανότητα των σκύλων να κατανοούν τον άνθρωπο, δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Science, όπου δημοσιεύθηκε η νέα μελέτη: “Πιστεύω ακράδαντα ότι η ωκυτοκίνη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξημέρωση”.

Ωκυτοκίνη ή όχι, εμείς, χωρίς φόβο, πάθος και εγωισμούς, το ομολογούμε: έχουμε πέσει θύματα της γοητείας αυτών των ματιών…