Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο λόγος που η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος - Idiva.gr

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο λόγος που η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Πορτογαλία για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ενέκρινε με διάταγμά της χθες η κυβέρνηση.

Ως ημέρες πένθους ορίστηκαν οι 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Στη δήλωση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται πως «η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σηματοδότησε βαθιά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα».

Η κυβέρνηση υπενθύμισε ότι η Βρετανία είναι «ο παλαιότερος σύμμαχος» της Πορτογαλίας. Οι αρχές υπενθυμίζουν συχνά ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν την παλαιότερη συμμαχία μεταξύ κρατών που παραμένει ακόμη σε ισχύ, με βάση μια συνθήκη του 1386 μ.Χ.

Η πορτογαλική τηλεόραση έχει κάνει εκτενή αφιερώματα στην βασίλισσα από την ημέρα του θανάτου της, στις 8 Σεπτεμβρίου. Χθες το βράδυ, το SIC παρουσίασε την παραγωγή «Elizabeth: the Unseen Queen» ένα ντοκιμαντέρ που φέρεται να έφτιαξε η ίδια η αείμνηστη βασίλισσα, γεμάτο παλιά πλάνα από τις μέρες της ενηλικίωσής της και τις πρώτες μέρες του γάμου της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, θα παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, μαζί με τους περίπου 2.000 αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών από όλο τον κόσμο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Με πληροφορίες του Portugalnews

Πηγή: lifo.gr