Τουρσί λαχανικών

Είναι η αλήθεια ότι με το τουρσί δεν έχω πολύ καλές σχέσεις ιδιαίτερα όταν είναι πολύ αρμυρό μπορώ να πω ότι δεν το δοκιμάζω. Σε μια συζήτηση με την αδελφή μου άκουσα ότι της έδωσαν συνταγή για τουρσί αλλά πολύ ελαφρύ μάλιστα μου είπε “σου θυμίζει πολίτικη σαλάτα”. Φρόντισα να γράψω τη συνταγή την οποία όπως μου είπε της την έδωσε γειτόνισσα της κόρης της στον Άγιο Στέφανο μετά από σχετική δοκιμή. Οι ποσότητες της συνταγής είναι για υπέρ παραγωγή  εγώ έφτιαξα σχεδόν τη μισή ποσότητα και βγήκαν 10 βάζα χωρητικότητας 500γρ.

Θα σας δώσω τη συνταγή όπως ακριβώς έφτασε στα χέρια μου κι εσείς αποφασίζεται για την ποσότητα.

Υλικά
Για τα λαχανικά
  • 2 κιλά κουνουπίδι
  • 1 κιλό πράσινες ντομάτες
  • 1 κιλό πράσινες πιπεριές κέρατα
  • 1 κιλό κόκκινες πιπεριές τύπου Φλωρίνης
  • 1 κιλό καρότα
  • 1 κιλό λάχανο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • μερικές σκελίδες σκόρδα
  •  μικρές καυτερές πιπεριές (προαιρετικό)
Για το γάρο
  • 10 ποτήρια νερού νερό
  • 3 1/2 ποτήρια νερού ξύδι
  • 3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι αλάτι χοντρό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, δηλαδή: Το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια το λάχανο σαν χοντροκομμένη σαλάτα τις πιπεριές και τα καρότα σε ροδέλες τις ντομάτες σε μεγάλους κύβους και από τα μυριστικά παίρνουμε τα φύλλα τους. Τα τοποθετούμε όλα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τα λαχανικά 0,5 εκατοστό κάτω από το χείλος του βάζου.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υγρά για το γάρο και τα βράζουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη.
Γεμίζουμε τα βάζα με το καυτό υγρό (γάρο) και κλείνουμε αμέσως τα βάζα. Γυρίζουμε ανάποδα κι αφήνουμε να κρυώσουν .
Ελέγχουμε την επομένη μέρα αν έχουν κλείσει σωστά κάνοντας το τεστ στο καπάκι (δηλαδή αν έχει κάνει κενό ή όταν το πατάμε ακούμε ένα θόρυβο)
Αφήνουμε σε δροσερό μέρος και καταναλώνουμε μετά 15-20 ημέρες.
Το βάζο που θα ανοίξουμε το συντηρούμε μετά στο ψυγείο. Το δικό μου δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά αν κρίνω από αυτό που δοκίμασα στην αδελφή μου είναι πολύ καλό με διακριτική παρουσία όλων των υλικών.
Σημειώσεις

Βάζα που δεν έκλεισαν καλά είναι απορριπτέα ή  μπαίνουν κατευθείαν στο ψυγείο για σύντομη κατανάλωση.

Προσοχή οι ντομάτες θα πρέπει να είναι πράσινες, χωρίς ωρίμανση, υπάρχει περίπτωση αν είναι σε φάση ωρίμανσης να αλλοιώσουν το τουρσί.

Προτείνω το ελαιόλαδο να μην το βάλουμε να βράσει αλλά να το προσθέσουμε ωμό μοιραζοντας την ποσότητα σε κάθε βάζο πριν γεμίσουμε τα βάζα με το γάρο.

Αφιερωμένο στη φίλη μου τη Σοφία στην Τρίπολη που το περιμένει!!!

Καλή επιτυχία.

Πηγή