Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τις ρίζες σας; Στην καθημερινότητά σας μάλλον δεν αισθάνεστε ότι είστε κάτι το ξεχωριστό, αλλά το γεγονός είναι ότι είστε το αποτέλεσμα ζευγαρώματος εκατοντάδων γενεών κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Μερικοί από μας έχουμε γνωρίσει τους προ­παππούδες μας και ίσως και τους προ­ προ­παππούδες μας, αλλά τι γίνεται πέρα από αυτό;

Αυτά είναι τα είδη των ερωτήσεων που ανθρωπολόγοι και άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν σε καθημερινή βάση. Πως έμοιαζαν οι προ-προ-προ-προ-προ-παππούδες μας; Τι έτρωγαν; Πως ζούσαν; Αν και η ανθρωπότητα υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη για μόνο ένα μικρό κλάσμα της ύπαρξής του, αυτό το κλάσμα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και πολιτισμού.

Ένα από αυτά τα ερωτήματα έχει να κάνει με το χρώμα των ματιών των προγόνων μας. Τα μπλε μάτια είναι κατά κάποιο τρόπο μια επιστημονική «αvωμαλία» και ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν το μυστήριο της προέλευσης αυτού του μοναδικού χαρακτηριστικού.

Για να μάθουν σχετικά με την προέλευση των μπλε ματιών, οι επιστήμονες χρειάστηκε να «ταξιδέψουν» έως και 128 γενιές πίσω!

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες! 2

Αυτό το «ταξίδι» μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν το που και το πότε προήλθε αυτό το χαρακτηριστικό.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες! 3

Πιστεύουν ότι κάθε ζευγάρι γαλανών ματιών στον κόσμο σήμερα, κατάγεται από ένα και μόνο άτομο που ζούσε στην Ευρώπη, περίπου 6.000-10.000 χρόνια πριν.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες! 4

Μέχρι τότε, πιστεύεται ότι όλοι οι άνθρωποι είχαν καστανά μάτια, αλλά η εμφάνιση ενός γονιδίου που είναι γνωστό ως OCA2 άρχισε να προκαλεί αλλαγές στην ποσότητα της χρωστικής ουσίας που παρήγαγε το σώμα.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες! 5

Αυτή η μετάλλαξη οδήγησε σε διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ και τελικά σε εντελώς διαφορετικά χρώματα.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες! 6

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εντοπίσουν την προέλευση των μπλε ματιών συγκεκριμένα.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες! 7

Το 2006, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το HERC2, το γονίδιο που είναι ειδικά υπεύθυνο για τα μπλε μάτια, σε ένα καλά διατηρημένο σώμα ενός άνδρα της Λίθινης Εποχής που βρέθηκε στην Ισπανία.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες!  6

Οι δοκιμές αποκάλυψαν την παρουσία γονιδίων που βρέθηκαν σε αφρικανικούς πληθυσμούς, καθώς και γονίδια που βρέθηκαν σε σύγχρονους Σκανδιναβούς. Πιστεύεται ότι αυτό το μοναδικό γενετικό μίγμα είναι αυτό που οδήγησε στην πρώτη μετάλλαξη των ματιών.

Το ήξερες;;; Γιατί οι άνθρωποι έχουν Γαλάζια Μάτια μάτια; Δείτε ΤΙ λένε οι επιστήμονες!  6

Σύμφωνα με τον Δρ. Carles Lalueza-Fox στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη, αυτό είναι το αρχαιότερο γνωστό δείγμα με αυτό το γονίδιο. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο πρώτος στο είδος του και ο πρόγονος για όλους τους ανθρώπους με μπλε μάτια, σήμερα.

Πηγή