To λάθος που κάνεις με τα γαλακτοκομικά και δεν σε αφήνει να χάσεις βάρος

Αποφασίζεις να χάσεις βάρος και λανθασμένα, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να αποκλείσεις διατροφικές ομάδες που νομίζεις ότι σε επιβαρύνουν.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

Διαφυλάσσουν την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, καταπολεμούν την παχυσαρκία (Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο αδύνατα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν), την αρτηριακή πίεση (το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύει τα λιπαρά στο στομάχι και έτσι εμποδίζει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα υψηλής πίεσης στο αίμα).Το ασβέστιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Β, ενυδατώνει το σώμα μας και έχει θετική επίδραση στην γονιμότητα. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο, πολύτιμα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Από τις βιταμίνες του ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Α, Β1, Β2, Β12, C, D.

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά χάρη στα συστατικά του, όπως πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο και στην αύξηση και την ανθεκτικότητα της μυϊκής μάζας. Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο.

Η διατροφολόγος Tammy Lakatos αναφέρει ότι η έλλειψη ασβεστίου (κύρια πηγή του οποίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι χαμηλά σε λιπαρά) μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού που έχει ως συνέπεια την δυσκολία στην απώλεια βάρους. Αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά γίνει με ισορροπία, τότε το ασβέστιο που περιέχουν θα επιταχύνει το μεταβολισμό και θα βοηθήσει δραστικά στη λιπόλυση.

Πηγή