Tα 10 σημάδια έλλειψης της Βιταμίνης C

Όταν είστε κρυωμένοι και πάρετε βιταμίνη C, αυτό δε σημαίνει ότι το κρυολόγημα θα απομακρυνθεί πιο γρήγορα, παρόλα αυτά η βιταμίνη C έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η απώλεια των πλεονεκτημάτων της βιταμίνης C για την υγεία δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε για το να έχετε αρκετά, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Τα συμπτώματα που δείχνουν οτι έχετε έλλειψη της βιταμίνης C και πρέπει να αυξήσετε τα επίπεδα πρόσληψης της περιλαμβάνουν:

1. Κάνετε εύκολα μώλωπες

Η ανεπάρκειας της βιταμίνης C μπορεί να διευκολύνει την δημιουργία μωλώπων. Εάν παρατηρήσετε πολλούς μώλωπες, στα χέρια και τα πόδια σας, δοκιμάστε να καταναλώνετε τρόφιμα με περισσότερη βιταμίνη C όπως λαχανίδες, πορτοκάλια ή κόκκινες πιπεριές.

2. Ρινορραγία

Γνωρίζατε ότι τα περισσότερα από τα τριχοειδή αγγεία που ευθύνονται για τις ρινορραγίες βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της μύτης σας ; Αν έχετε λιγότερη βιταμίνη C στο σύστημά σας, αυτά τα τριχοειδή αγγεία γίνονται πιο ευαίσθητα και μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες αιμορραγίες από τη μύτη.

3. Η επούλωση των τραυμάτων είναι πιο αργή

Το σώμα σας χρειάζεται πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο μέσα από το σώμα σας. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια συνεισφέρουν στην ανάπτυξη (όπως του δέρματος, των νέων κυττάρων κλπ.). Εάν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη C, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να παράγει αρκετά από αυτά τα κύτταρα, έτσι τα τραύματά σας θα επουλώνονται πιο αργά.

4. Κόπωση και κατάθλιψη 

Η κόπωση είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα για πολλές ιατρικές παθήσεις, αλλά εάν αισθάνεστε πραγματικά κουρασμένοι και δεν έχετε και πολύ διάθεση, τότε ενισχύστε την πρόληψη της βιταμίνης C και δείτε εάν η διάθεσή σας βελτιώνεται. Αν ακόμα δεν αισθάνεστε όπως συνήθως μπορείτε να σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν φίλο σας ή έναν επαγγελματία υγείας.

5. Ανώμαλη καρδιακή λειτουργία

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία , αρρυθμία στην καρδιά και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με το LiveStrong.

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία , αρρυθμία στην καρδιά και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη,

6. Οίδημα των ούλων

Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη της πλάκας και της πέτρας. Μία μελέτη έδειξε ότι εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C είχαν λιγότερη τερηδόνα, σύμφωνα με τον Weston A. Price . Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C αλλά βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα  είχαν παρόμοια δόντια με εκείνους που τα βούρτσιζαν δύο φορές την ημέρα αλλά είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C. Καταναλώστε περισσότερη βιταμίνη C για πιο υγιή δόντια.

7. Οίδημα αρθρώσεων

Μια σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C  θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκορβούτο. Ένα σύμπτωμα αυτής της ασθένειας είναι οι πρησμένες αρθρώσεις και η μυϊκή αδυναμία. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης C είναι πολύ χαμηλά, το κολλαγόνο δεν μπορεί να διαμορφωθεί σωστά. Το κολλαγόνο αποτελεί τον συνδετικό ιστό μεταξύ αρθρώσεων. Εάν το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο με τον σωστό τρόπο, οι αρθρώσεις υποφέρουν.

8. Ξηρά μαλλιά ή  και αδύναμα νύχια

Το κολλαγόνο είναι το κλειδί για πολλές περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του υγιούς δέρματος. Εάν το σώμα σας δεν απορροφά αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, το δέρμα σας μπορεί να αναπτύξει μικρά σκληρά  εξογκώματα, ερυθρότητα, ρυτίδες και ξηρότητα, σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition .

9. Αρρωσταίνετε συχνότερα

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ασθένειες είναι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για το σώμα σας, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των κυττάρων στο σώμα. Επιπλέον, μια μελέτη της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης δείχνει ότι τα επίπεδα βιταμίνης C πέφτουν, όταν το σώμα σας αρρωσταίνει ή στρεσάρεται. Αν έχετε ήδη χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

10. Παίρνετε βάρος

Γνωρίζατε ότι η ποσότητα της βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας οξειδώνει το λίπος; Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C είχαν υψηλότερη σωματική μάζα λίπους. Εάν έχετε πάρει βάρος ή η δεν μπορείτε να χάσετε βάρος και έχετε μείνει στάσιμοι, προσπαθήστε να καταναλώσετε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ή δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C για να δώσετε ώθηση στο σώμα σας.

Πηγή