SOS: 11 Μυστικά Για Να Σταματήσετε Την Κακοσμία Των Ποδιών!

Η κακοσμία των ποδιών είναι μια κατάσταση που μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δεν έχει λύση.

Αν ακολουθήσετε κάποιες απλές, καθημερινές και σημαντικές συμβουλές μπορείτε να περιορίσετε ή να εξαλείψετε εντελώς το πρόβλημα.

Νούμερο ένα κανόνας είναι η υγιεινή των ποδιών σας. Φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά και στεγνά προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που θα προκαλέσουν την κακοσμία.

Ποια είναι λοιπόν τα 11 μυστικά για να σταματήσετε την κακοσμία των ποδιών;

Αφαιρέστε το πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στα περισσότερα βακτήρια τα οποία συσσωρεύονται κάτω από το νύχι και στις περιοχές όπου υπάρχουν σκληρύνσεις (πχ φτέρνες). Γι’ αυτό φροντίστε να τρίβετε τα πέλματα σας με μια ελαφρόπετρα όταν πλένετε τα πόδια σας. Επίσης, φροντίστε τα νύχια σας και κόψτε τα κοντά.

Σκουπίστε πολύ καλά την υγρασία που μαζεύεται ανάμεσα στα δάχτυλά σας όταν τα πλένετε.

Μια από τις βασικότερες συμβουλές των ποδολόγων είναι και αυτή που θέλει να σκουπίζετε πολύ καλά ανάμεσα στα δάχτυλα σας και όχι απλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο. Αυτή η υγρασία που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δάχτυλα μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν και στην κακοσμία των ποδιών.

Φτιάξτε λίγο τσάι για τα πόδια σας.

Το τσάι στα φύλλα του περιέχει τανίνες οι οποίες καταπολεμούν τα βακτήρια και αποτρέπουν την δημιουργία ιδρώτα. Κάνοντας λοιπόν καθημερινά ποδόλουτρα με τσάι μπορείτε να κάνετε τα πόδια σας να μην ξαναμυρίσουν.

Απλά αναμείξτε 3 κουταλάκια του γλυκού τσάι σε 1 λίτρο ζεστού νερού, προσθέστε 2 λίτρα κρύο νερό και βυθίστε τα πόδια σας για 15-30 λεπτά.

Μηλόξυδο

Ένα ακόμη διάλυμα που απομακρύνει την οσμή των ποδιών δημιουργείται αναμειγνύοντας 0,5 λίτρο μηλόξυδο και 200 ml ζεστού νερού. Στην συνέχεια βυθίστε μέσα στο μείγμα μια γάζα και εφαρμόστε το στα πόδια σας. Τέλος, αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους.

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια αρωματοθεραπείας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο έλαιο λεβάντας. Το συγκεκριμένο έλαιο πέρα από την ωραία μυρωδιά που αναδύει, βοηθάει και στην αντιμετώπιση των βακτηριδίων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι λίγο μασάζ στα πόδια σας με 4 σταγόνες ελαίου λεβάντας ή ένα ποδόλουτρο για 10-15 λεπτά σε ένα μείγμα με 2 σταγόνες έλαιο λεβάντας και 3-4 λίτρα νερό.

Όταν πλένετε τις κάλτσες σας, βάλτε τις ανάποδα, δηλαδή το μέσα έξω.

Βάζοντας τις κάλτσες το μέσα έξω, πλένονται πολύ καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό της κάλτσας. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε τις συνθετικές κάλτσες και να προτιμάτε τις βαμβακερές που απορροφούν καλύτερα τον ιδρώτα.

Ξυπόλυτο περπάτημα στο σπίτι ή απλά βγάλτε τις κάλτσες που φορούσατε έξω.

Όταν περπατάτε, οι κάλτσες σας συσσωρεύουν βακτήρια από το πάτωμα, τα οποία στην συνέχεια έρχονται αντιμέτωπα με ένα περιβάλλον γεμάτο υγρασία και ξεκινούν να αναπτύσσονται.

Χρησιμοποιήστε το αποσμητικό σας και στα πόδια.

Τα αποσμητικά περιέχουν χημικές ουσίες που δρουν ενάντια στην παραγωγή ιδρώτα. Έτσι, τα πέλματα σας δεν ιδρώνουν και δεν συσσωρεύουν τόσο βακτήρια ώστε να προκαλείται κακοσμία των ποδιών.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Αν η κακοσμία των ποδιών σας δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αλλά έχει παρουσιαστεί επίσης έντονη φαγούρα και ξεφλούδισμα, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αυτά τα απλά, αλλά πολύ σημαντικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη ή μυκητίαση (ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικούς μύκητες).

Πλύνετε τα παπούτσια σας.

Πλύνετε εξονυχιστικά τα παπούτσια σας τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τους.

Πιο συγκεκριμένα, βυθίστε τόσο τα πόδια, όσο και τα παπούτσια σας σε αντισηπτικό και σκουπίστε τα πολύ καλά με ένα βαμβακερό ύφασμα εμποτισμένο σε χλωρεξιδίνη (είδος αντισηπτικού).

Διατηρήστε τα παπούτσια σας στεγνά.

Έχοντας δυο ζευγάρια παπούτσια για κάθε σεζόν, μπορείτε να τα φοράτε εναλλάξ. Αν δεν το κάνετε, τα παπούτσια σας θα παραμένουν συνεχώς με υγρασία, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αν λοιπόν δεν έχετε δεύτερο ζευγάρι και τα παπούτσια σας είναι υγρά, μπορείτε να βάλετε μέσα τσαλακωμένη εφημερίδα ή ένα φακελάκι με τσάι για να απορροφήσει την υγρασία.

Πηγή