Ρόστι: επιστροφή στις γουρουνιές

Υλικά

  • ελαιόλαδο
  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 πράσο
  • 5 λωρίδες μπέικον
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • βούτυρο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τρεις κινήσεις: Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, ζεσταίνουμε νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα και ταυτόχρονα διαλέγουμε ένα ρηχό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ραντίζουμε τον πάτο του με ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε εκεί το μπέικον ώσπου να γίνει τραγανό – κατόπιν το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Πίσω στην κατσαρόλα, μόλις το νερό βράσει, βουτάμε μέσα τις πατάτες και τις αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και τις βυθίζουμε γρήγορα – γρήγορα, αμέσως μόλις το βράσιμό τους ολοκληρωθεί.

Όταν κρυώσουν αρκετά, για να μπορούμε να τις χειριστούμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε με το χοντρό μέρος του τρίφτη για να γίνουν λωρίδες. Βάζουμε τις χοντροτριμμένες πατάτες σε ένα βαθύ μπολ και ραντίζουμε με ελαιόλαδο για να αποφύγουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Πριν όμως, τις στύβουμε καλά ανάμεσα στα χέρια μας, η επιτυχία του ρόστι προϋποθέτει τη λιγότερη δυνατή υγρασία στα υλικά. Το ίδιο κάνουμε και με το ξηρό κρεμμύδι, τρίψιμο και στύψιμο.

Πατάτες, κρεμμύδι, μπέικον και πράσο (ψιλοκομμένο), τα ανακατεύουμε όλα σ’ ένα βαθύ μπολ.

Διαλέγουμε ένα στρογγυλό σκεύος για κέικ (ιδεωδώς περίπου 23 εκατοστών), το αλείφουμε ελαφρώς με βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά. Αδειάζουμε εκεί επιμελώς το μίγμα με τις πατάτες και το κρεμμύδι, το στρώνουμε για να απλωθεί μα δεν το πιέζουμε, ρίχνουμε λίγο επιπλέον βούτυρο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε μόλις ροδοψηθεί και περιμένουμε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε αυγά ποσέ ή και τηγανητά που θα το συνοδεύσουν (γιατί γουρουνιά χωρίς αυγό είναι μισή γουρουνιά).