Παράκρουση: Γιατί οι Τούρκοι τρέχουν να παντρευτούν σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες

Γιατί οι Τούρκοι προτιμούν να παντρεύονται σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες;

Από τα παράλια της Μικράς Ασίας μέχρι τα βάθη της Τουρκίας υπάρχουν ακόμα αρκετές ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Όχι γιατί οι Τούρκοι τις θέλανε, αλλά γιατί παρά τον εξισλαμισμό που υπέστησαν οι πληθυσμοί της χώρας, το χριστιανικό στοιχείο παρέμεινε ζωντανό.

Κάποιοι υπολογίζουν ακόμα και σε εκατομμύρια του κρυφοχριστιανούς, παρ” ότι και το καθεστώς Κεμάλ αλλά και η πρόσφατη ισλαμοποίηση προσπαθεί να εκλείψει πλήρως τον χριστιανισμό.

Όπως αποκαλύπτει ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας και Τουρκολόγος, Νίκος Χειλαδάκης, αρκετά νέα ζευγάρια επιλέγουν να παντρευτούν σε ελληνικές εκκλησίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα ενός επώνυμου ζευγαριού Τούρκων που προχώρησε σε αυτή την τελετή, οι οποίο μάλιστα καλούν και άλλους να τους μιμηθούν.

Διαβάστε το άρθρο:

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει την τουρκική επικαιρότητα η επιλογή ενός επωνύμου ζευγαριού Τούρκων να τελέσει τους γάμους του μέσα σε μια ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία, 400 ετών.

Όπως αναφέρεται, ο επιχειρηματίας Oğuz Konca και η τραπεζιτικός Gülen Başak Demirağlı, αποφάσισαν και προχώρησαν να τελέσουν τους γάμους τους στην ιστορική 400 ετών ελληνορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή Gümüşlük Mahallesi στην Μούγλα, της επαρχίας του Bodrum, δηλαδή της ελληνικής Αλικαρνασσού.

Η τελετή πήρε μεγάλη δημοσιότητα μόλις έγινε γνωστό ότι θα γίνει μέσα στον χώρο της εκκλησίας που μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών λειτουργούσε για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της περιοχής και πολλοί καλεσμένοι έσπευσαν να παραβρεθούν σε ένα χώρο σήμερα εγκαταλειμμένο, αλλά παλαιοτέρα είχε τελέσει πολλές φορές το ελληνορθόδοξο μυστήριο του γάμου.

Το εντυπωσιακό είναι πως αν και ο χώρος έδειχνε ότι δεν λειτουργούσε, οι νεόνυμφοι δηλώσαν μετά την τελετή ότι ένοιωσαν μια παράξενη χαρά που βρέθηκαν μέσα στην εκκλησία και εκεί μέσα παντρεύτηκαν. Μάλιστα κάλεσαν και άλλους να μιμηθούν το παράδειγμα τους και να… παντρευτούν σε ελληνική εκκλησία.

via