Μπουγάτσα Γλυκιά από τα Χεράκια του Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά + 2 κρόκοι
  • 400 γρ. γάλα φρέσκο
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. σιρόπι βανίλια
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30×35 εκ. με ένα πινέλο.
  • Απλώνουμε 2 βουτυρωμένα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο στη βάση του ταψιού.
  • Τα υπόλοιπα τα βουτυρώνουμε, τα κάνουμε σαν «πατσαβούρι» και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (σαν ακορντεόν).
  • Προσέχουμε να μη τα πιέζουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
  • Αν μείνει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο μας.
  • Καλό είναι να κοιτάξουμε να έχει χρώμα και από κάτω (αυτό θα το πετύχουμε αν το ταψί είναι ψηλά και όχι χαμηλά στον φούρνο).
  • Καθώς ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε τη βανίλια, το μπέικιν, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το μείγμα μας, σε μία κανάτα για να μπορέσουμε να το ρίξουμε πιο εύκολα στο ταψί μας.
  • Όταν ψηθούν τα φύλλα βγάζουμε από τον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 180°C, ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω στα φύλλα και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
  • Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Tip

Διατηρείται τυλιγμένη καλά με μεμβράνη εντός ψυγείου για 1-2 μέρες!

Πηγή

loading...
[fbcomments]