Κλεμμένο ένα από τα θρυλικότερα τραγούδια της ροκ; Σε δίκη οι δημιουργοί του (ακούστε και συγκρίνετε)

Κλεμμένο ένα από τα θρυλικότερα τραγούδια της ροκ; Σε δίκη οι δημιουργοί του (ακούστε και συγκρίνετε)

Μπορεί η μουσική του θρυλικού τραγουδιού ενός εκ των εμβληματικών συγκροτημάτων της βρετανικής ροκ σκηνής να είναι «κλεμμένη»;

Οι «ουσιώδης» ομοιότητες που εντοπίζει μεταξύ του Stairway to Heaven των Led Zeppelin και του Taurus των Spirit, δικαστής του Λος Άντζελες ΗΠΑ φαίνεται πως είναι αρκετές για να στείλουν στο εδώλιο τον τραγουδιστή Robert Plant και τον κιθαρίστα Jimmy Page. Η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 10 Μαϊου.

(Stairway To Heaven Vs Taurus Guitar examination Led Zeppelin Vs Spirit)

Οι δύο μουσικοί κατηγορούνται πως «έκλεψαν» κομμάτια της μελωδίας του ορχηστρικού Taurus που είχε κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το τραγούδι των Led Zeppelin που κυκλοφόρησε το 1971 ενώ η απόφαση του δικαστή φαίνεται να έχει προκαλέσει σάλο στη διεθνή ροκ σκηνή αν και η ιστορία δεν είναι και τόσο πρόσφατη.

Τη μήνυση υπέβαλε εκπρόσωπος του εκλιπόντος σήμερα Randy Wolfe του συνθέτη δηλαδή του Taurus. O Michael Skidmore υποστηρίζει πως ο Page πιθανότατα εμπνεύστηκε το Stairway to Heaven ακούγοντας το Taurus τραγούδι του Wolfe ακούγοντας το συγκρότημα Spirit να παίζει το κομμάτι κατά τη διάρκεια κοινής περιοδείας των συγκροτημάτων το 1968 και το 1969.

Πηγή: Guardian, huffingtonpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *