Κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα

Κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα

H λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για τα μέτρα-ασπίδα που συστήνουν οι ειδικοί με δεδομένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν τη θερινή περίοδο

To καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, τα μπάνια σε θάλασσα και πισίνα έχουν την τιμητική τους, το ίδιο και η αγωνία των γονιών για την ασφάλεια των επίδοξων πρωταθλητών του παιχνιδιού και της άμμου. Γιατί αγωνιούν; Διότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν τη θερινή περίοδο, αφού  συχνά τα παιδιά κολυμπούν χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές που δείχνουν ότι κάθε χρόνο 300-400 άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα (παρότι οι περισσότεροι γνωρίζουν κολύμπι), κατανοούμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί το κολύμπι για τα παιδιά, χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων, γονιών ή μη. Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να εκπαιδεύονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Παράλληλα, είναι καθήκον των γονιών να λαμβάνουν προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την ασφάλειά τους. Επίσης, προσοχή! Η προστασία από τον ήλιο είναι πλέον ζήτημα υγείας. Ποτέ τα παιδιά χωρίς πλατύγυρο καπέλο, πάντα καλυμμένα με δροσερά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, προστασία με γυαλιά, ποιοτικό -πιστοποιημένο- αντηλιακό με εφαρμογή κάθε δύο ώρες και καλή ενυδάτωση πριν από κάθε έντονη φυσική δραστηριότητα με λήψη υγρών κάθε 20 λεπτά. Τα μικρά παιδιά αφυδατώνονται πολύ γρήγορα!

Προσοχή στη θάλασσα

– Ποτέ να μην τα αφήνετε μόνα τους μέσα ή κοντά σε νερό. Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή επίβλεψη!- Να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Μετά από ένα πλήρες γεύμα πρέπει να μεσολαβούν 2-4 ώρες μέχρι το μπάνιο. – Μη βασίζεστε στη χρήση συσκευών επίπλευσης (μπρατσάκια, κουλούρες κ.ά.) για την ασφάλεια των παιδιών σας. Να τους διδάξετε να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία (συνήθως μετά τα 4 έτη ή ακόμα νωρίτερα). – Να τους μάθετε ότι δεν πρέπει να κολυμπούν μόνα τους όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη ή υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. – Αν πρώτα δεν βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι βαθιά και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, να μην κάνουν βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα. – Φροντίστε να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (π.χ. σωστό μέγεθος σωσιβίου) αν τα παιδιά σας ασχολούνται με κάποιο θαλάσσιο σπορ. – Μάθετε οι ίδιοι καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή επιλέγετε οργανωμένες παραλίες και πισίνες, όπου εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες θα μπορούν να σας παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης. – Δεν πιέζουμε τα παιδιά να μπουν στη θάλασσα με το ζόρι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουν, αλλά ούτε οι ενήλικες πρέπει να μπαίνουν αν δεν αισθάνονται καλά. Το κολύμπι είναι πάνω απ’ όλα διασκέδαση και όχι υποχρέωση. – Προσοχή σε άγνωστες παραλίες και θάλασσες: Δεν αφήνουμε το παιδί να μπει μόνο του σε μια παραλία που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά, καθώς μπορεί στα ρηχά να έχει κοφτερούς βράχους, αχινούς ή να βαθαίνει απότομα. – Αποκλείονται οι βουτιές σε άγνωστα μέρη. Ολοι μας, δυστυχώς, γνωρίζουμε και από μια τέτοια τραγική ιστορία παιδιού που παρέλυσε από μια μοιραία βουτιά. – Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά νυχτερινή κολύμβηση αν δεν είμαστε εμείς διαρκώς δίπλα τους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση της παραλίας. – Ζητάμε τη γνώμη του παιδιάτρου προτού το πάμε στη θάλασσα, αν το παιδί αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Εχουμε πάντα μαζί μας κάποια ειδική κρέμα-τζελ για τσιμπήματα, σε περίπτωση που το παιδί τσιμπηθεί από τσούχτρα και σπεύδουμε χωρίς καθυστέρηση στο κοντινότερο ιατρείο, αν υπάρξει κάποιο ατύχημα σοβαρότερο από τσίμπημα ή εμφανίσει κάποια αλλεργία.

Ασφάλεια στην πισίνα

– Ποτέ το παιδί δίπλα σε πισίνα χωρίς επιτήρηση. Οσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο κοντά πρέπει να είμαστε ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε άμεσα με τα χέρια μας.- Να προτιμάμε πισίνες που έχουν διαχωριστικό κιγκλίδωμα με πόρτες που κλείνουν αυτόματα. – Να γνωρίζουμε από πριν πού βρίσκονται τα διασωστικά μέσα της πισίνας. – Να έχουμε πάντα ένα κινητό δίπλα μας.

Ασφάλεια στο ψάρεμα

Αν σκοπεύετε να πάρετε τα παιδιά μαζί σας στο ψάρεμα, φροντίστε να κάνετε την εμπειρία διασκεδαστική και αφήστε τα «όχι» και τα «μη». Αρκεί να λάβετε από πριν ορισμένα μέτρα ασφάλειας όπως ένα σωσίβιο και να τα προμηθεύσετε με καλάμι ψαρέματος ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, άρα πιο ασφαλές.

Προσοχή στα παιχνίδια στο νερό

Αν τους δοθεί η δυνατότητα, τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως επιθυμούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο θαλάσσιο σκι ή στο wakeboard. Αν το παιδί σας εκφράσει τέτοια επιθυμία και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σπορ, δεν υπάρχει λόγος να του αρνηθείτε με την προϋπόθεση ότι:- Θα φορά απαραιτήτως σωσίβιο. – Θα ενημερώσετε τους υπεύθυνους των θαλάσσιων σπορ της παραλίας και πιθανώς να τους ζητήσετε να μην πηγαίνουν πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη του φορά.

Προσοχή στα υδάτινα πάρκα

Δύσκολο να αποφύγετε τις υδάτινες παιδικές χαρές με τις νεροτσουλήθρες και τις ειδικές κατασκευές για δροσερές στιγμές. Προσοχή όμως:- Επίβλεψη των παιδιών από έμπειρο ναυαγοσώστη. Είναι ίσως το βασικότερο κριτήριό σας. – Αποφύγετε τις επικίνδυνες διαδρομές όπως τις ελικοειδείς, αυτές που έχουν κυματοειδή κατάβαση και γενικά τις περίπλοκες, επειδή μπορεί να δημιουργήσουν θέματα ασφάλειας. – Επιλέξτε πισίνες πάρκων με ενδείξεις θερμοκρασίας στο νερό τους.

Προσοχή στη βόλτα με κανό

Το κανό ανήκει στα πλέον ασφαλή θαλάσσια σπορ, ενώ αφορά και παιδιά μικρότερων ηλικιών. Επειδή, βέβαια, με ένα κανό το παιδί μπορεί να παρασυρθεί στα βαθιά, θα πρέπει και σε αυτό να φορά σωσίβιο. Επίσης, αν το κανό δεν είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να έχει «θέσεις» παρά έχει μία επίπεδη επιφάνεια για να κάθεται το παιδί, είναι απαραίτητο  στην πρώτη βόλτα στα ανοιχτά να πάτε και εσείς παρέα προκειμένου να ελέγξετε τις δυνάμεις και τις αντοχές του, αλλά και να του δείξετε πώς να στρίβει και  πώς να αντιμετωπίσει τα κύματα.Και το πιο βασικό: Παίξτε, μοιραστείτε με τα παιδιά σας τη χαρά του καλοκαιριού, της θάλασσας, του παιχνιδιού, των σπορ… αλλά πάντα με ασφάλεια.

Της Χαράς Καραμήτσου (λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.) charakaramitsou@ath.forthnet.gr

Πηγή