Η συγκινητική στιγμή που ένα αγοράκι μαθαίνει ότι υιοθετήθηκε: Βίντεο - Idiva.gr

Η συγκινητική στιγμή που ένα αγοράκι μαθαίνει ότι υιοθετήθηκε: Βίντεο

Η πλατφόρμα Good News Movement είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε στη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας, καθώς γεμίζει τα feed μας με ευχάριστες ειδήσεις, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, δεν έχει σημασία, που ξεχωρίζουν, φωτεινές, μέσα στη μαυρίλα της καθημερινής ειδησεογραφίας. Μια από αυτές είναι το βίντεο που ανέβηκε στο Instagram, το οποίο απαθανατίζει τη στιγμή που ένα αγοράκι μαθαίνει ότι υιοθετήθηκε. Ακολουθεί ένα χαμόγελο ατόφιας ευτυχίας και μια σφιχτή αγκαλιά στον μπαμπά του.

Χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας συνεχίζουν να κινδυνεύουν από ιδρυματοποίηση. Γιατί η ανατροφή σε ίδρυμα, ακόμα και σε μια σύγχρονη δομή που μπορεί να μη θυμίζει σε τίποτα τις ζοφερές εικόνες των ορφανοτροφείων του παρελθόντος, έχει δραματικές επιπτώσεις στη σωματική, την πνευματική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία τους.

«Τα παιδιά σε ιδρύματα χάνουν ένα μήνα σωματικής ανάπτυξης για κάθε πέντε μήνες ιδρυματικής φροντίδας, ακόμα και στην περίπτωση που οι διατροφικές ανάγκες τους ικανοποιούνται πλήρως» γράφει μια πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (2020) και προσθέτει: «Όσον αφορά τον τομέα της γνωστικής ανάπτυξης, παρατηρούνται σημαντικά ελλείμματα στην προσοχή και στις εκτελεστικές λειτουργίες, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, των νοητικών λειτουργιών και διαφόρων δεξιοτήτων, με τα ιδρυματοποιημένα παιδιά να σκοράρουν κατά μέσο όρο 20 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο πληθυσμό σε κλίμακες νοημοσύνης. Τέλος, οι επιζήμιες συνέπειες της ιδρυματικής φροντίδας στην ψυχο-κοινωνική εξέλιξη των παιδιών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπερκινητικότητα, εναντιωματική και συχνά επιθετική ή ακόμα και βίαιη, αυτοκαταστροφική ή αντικοινωνική συμπεριφορά ή, από την άλλη, συμπεριφορές απόσυρσης και αδυναμία δημιουργίας και διατήρησης συναισθηματικών δεσμών.

»Εν ολίγοις, η παραμέληση και η ζημία που υφίστανται τα παιδιά από τη συναισθηματική αποστέρηση, με βάση τα πορίσματα των ερευνών, ισοδυναμεί με κακοποίηση και μάλιστα συστηματική ενώ παράλληλα είναι συστημική».

Θεσμοί λοιπόν όπως η υιοθεσία και, συχνότερα, η αναδοχή είναι κυριολεκτικά σωτήριοι για ένα παιδί που διαφορετικά θα βρισκόταν να μεγαλώνει σε ίδρυμα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: