Η σοκαριστική φωτογραφία του Μπουρντέν με την οποία προανήγγειλε την αυτοκτονία του

Ο διάσημος σεφ Αντονι Μπουρντέν έβαλε τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού και σόκαρε τον πλανήτη.

Ο σεφ, με το ιδιαίτερο στιλ  και τις υπέροχες αφηγήσεις των γαστριμαργικών περιπετειών του, φλέρταρε με την ιδέα του θανάτου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι καταχρήσεις πολλές και η ζωή στα άκρα, με τη μάχη με την ηρωίνη να είναι διαρκής.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 62, ο Μπουρντέν γράφει το τέλος, γεγονός που δεν τους εξέπληξε όλους. Ενα μήνα πριν τον θάνατό του, ο σεφ είχε ανεβάσει μια φωτογραφία του από το Μπαλί, που αρκετοί σήμερα την θεωρούν προαναγγελία θανάτου.

«Μια μικρή σκιά στη ζέστη του μεσημεριού. Πηχτός αέρας… Ρούχα κηδείας από το Μπαλί» έγραφε.

Η σκέψη του θανάτου, άλλωστε, φέρεται να ήταν πάντα μέσα στο μυαλό του, καθώς σε παλιότερη δήλωσή του είχε πει πως έπρεπε είχε πεθάνει όταν ήταν 20 ετών.

Την ίδια ώρα, κάποιοι θεωρούν σημαδιακή μια από τις τελευταίες του αγορές. Την περασμένη εβδομάδα, αγόρασε έναν πίνακα του καλλιτέχνη Τζον Λούρι με τίτλο «Ο ουρανός πέφτει, μαθαίνω να ζω με αυτό».

Η κατάρρευση στη Γαλλία

Γυρνώντας το ημερολόγιο μερικά χρόνια πίσω λίγο μετά από τα γυρίσματα του Parts Unknown στο Βιετνάμ, ο Αμερικανός σεφ καταρρέει σε ένα εστιατόριο της Γαλλίας.

Βρισκόταν σε παραθαλάσσιο θέρετρο στο Αρκασόν και είχε πάρει  παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. «Αφού είχε καταπιεί “εφόδια” μιας εβδομάδας, συνειδητοποίησε πως για 36 ώρες ήταν νηστικός», γράφει ο Patrick Radden Keefe.

«Οδήγησε σε ένα καφέ σε κοντινή πόλη και παρήγγειλε μια μακαρονάδα και ένα μπουκάλι Chianti. Αφού είχε πιει το μισό κρασί, συνειδητοποίησε πως τα ρούχα του είχαν γίνει μούσκεμα από τον ιδρώτα. Τότε, κατέρρευσε», προσθέτει.

Το άρθρο αναφέρει πως ο «Μπουρντέν σκεφτόταν συχνά να πεθάνει». «Μου είπε», αναφέρει ο Patrick, «πως εάν είχε μια “κακή ακτινογραφία”, θα ανανέωνε με ευχαρίστηση τη γνωριμία του με την ηρωίνη».

Η σκέψη θανάτου, λοιπόν, έγινε πράξη και ο Αντονι Μπουρντέν έγραψε μόνος του το τέλος της ζωής του.

Πηγή