Η εξαφάνιση, ο βιασμός και η δολοφονία – Δράστες ήταν δύο ναύτες που την πέταξαν στη θάλασσα. Η κάμερα βοήθησε στην εξιχνίαση

Ρέικιαβικ. Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2017. Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος συλλαμβάνουν για τελευταία φορά τη Birna Bransdottir να περπατάει πάνω στη Laugavegur. Ήταν ξημερώματα Σαββάτου. Το βάδισμά της μαρτυρούσε ότι πιθανόν ήταν μεθυσμένη. Σε πολύ κοντινή απόσταση κινούταν προς την αντίθετη κατεύθυνση ένα κόκκινο Kia Sedan.

Από την επόμενη μέρα τα ίχνη της χάθηκαν. Με δεδομένο ότι το Ρέικιαβικ έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας, η εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας έγινε αμέσως μεγάλη είδηση. Τουλάχιστον 800 εθελοντές χτένισαν την ακτογραμμή της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών.

Η τελευταία καταγραφή από την κάμερα

Χρειάστηκε μια ολόκληρη εβδομάδα γα να την εντοπίσουν

Το πρώτο μακάβριο εύρημα ήταν τα παπούτσια της, στην πόλη Χαφναφιόρντουρ σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Αμέσως μετά εντοπίστηκε και η σορός της. Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας οδήγησε στην σύλληψη των δολοφόνων.

Τα παπούτσι της άτυχης κοπέλας ήταν το πρώτο στοιχείο που εντοπίστηκε

To κόκκινο Kia ήταν παρκαρισμένο, δίπλα στο γροιλανδικών συμφερόντων αλιευτικό, Polar Nonoq. Ταυτοποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας από το γραφείο ενοικίασης οδηγήθηκαν στα ονόματα δύο μελών του πληρώματος του πλοίου. Το καράβι όμως, είχε αναχωρήσει την ίδια μέρα.

Με τον φόβο να προσεγγίσει τα διεθνή χωρικά ύδατα και τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά μια επίλεκτη ομάδα κομάντος απογειώθηκε με ελικόπτερο για να επέμβει στο πλοίο, ενώ το λιμενικό ενημέρωσε τον καπετάνιο να επιστρέψει εσπευσμένα στο Ρέικιαβικ.

Για τον φόνο της Birna συνελήφθησαν ως ύποπτοι δύο ναύτες, οι Τόμας και Νικολάι Όλσεν. Όπως προέκυψε είχαν προσφερθεί να την επιστρέψουν σπίτι αλλά στην πορεία άλλαξαν διαδρομή και ο Τόμας επιχείρησε να την βιάσει, χτυπώντας την και ρίχνοντας την αναίσθητη, αλλά ακόμα ζωντανή, στη θάλασσα.

Ο Τόμας Όλσεν καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση αλλά η υπόθεση έχει σημαδέψει την περιοχή. Οι κάτοικοι δεν έχουν ξεχάσει μέχρι σήμερα τον χαμό της κοπέλας και τον άδικο τρόπο που έφυγε από τη ζωή. Στο σημείο, όπου την εντόπισαν οι κάμερες να περπατά πριν δολοφονηθεί, ο κόσμος αφήνει λουλούδια και κάνει προσευχές μέχρι σήμερα.

Πηγή