Γυναίκες του κόσμου γελούν παρά τις δυσκολίες και νικούν

Γυναίκες του κόσμου γελούν παρά τις δυσκολίες και νικούν

Το βίντεο της ActionAid για την Παγκόσμια Ημέρας τη Γυναίκας

«Σε όλο τον κόσμο, γυναίκες γελούν παρά τις δυσκολίες. Είναι οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, οι σύζυγοί μας, οι αδερφές μας, οι φίλες μας. Στις χώρες δράσης μας είναι γυναίκες που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρία γεύματα την ημέρα για την οικογένειά τους. Είναι γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, αλλά κατάφεραν να στείλουν τις κόρες τους. Είναι οι γυναίκες που μας εμπνέουν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

 [su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=L-C_BgM34tM”]

Η ActionAid δημιούργησε ένα βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζοντας πως σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Κινδυνεύουν να παντρευτούν πριν γίνουν καν 15 ετών. Κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή. Κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματες. Κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να παλέψουν σε έναν κόσμο που είναι τόσο άδικος που πρέπει να δίνουν τη ζωή τους για τα δικαιώματά τους και που έπρεπε ο ΟΗΕ να θεσπίσει ημέρα για εκείνες στις 8 Μαρτίου.

Όμως, οι αγώνες τους και οι προσπάθειες όλων μας να γίνει αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος φέρνουν αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 1990 παγκοσμίως πέθαιναν 385 γυναίκες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη σε κάθε 100.000 γεννήσεις. Το 2015, ο αριθμός των θανάτων είχε πέσει στις 216. Στις δε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η βελτίωση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς ο αριθμός των θανάτων έπεσε από 903 γυναίκες το 1990 σε 436 ανά 100.000 γεννήσεις, το 2015. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε εντυπωσιακή πτώση κατά περισσότερο από 50%.

Γυναίκες του κόσμου γελούν παρά τις δυσκολίες και νικούν

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει, επίσης, πρόοδος. Σύμφωνα με την UNESCO, παγκοσμίως το 1999 σχεδόν το 77% των γυναικών άνω των 15 ετών γνώριζαν γραφή και ανάγνωση ενώ το 2015, το ποσοστό είχε ανέβει στο 83%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν σχεδόν το 70% το 1999 και στο 78% το 2015. Αυτό μεταφράζεται σχεδόν 36 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες αναλφάβητες.

Παρόλο που πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και στους πρόωρους γάμους, υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με τη UNICEF, παγκοσμίως, 1 στις 4 γυναίκες που ζει σήμερα παντρεύτηκε όταν ήταν μικρότερη από 15 ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν 1 στις 3 γυναίκες.

Γυναίκες του κόσμου γελούν παρά τις δυσκολίες και νικούν

Η ActionAid στηρίζει τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η ενδυνάμωσή τους και η μείωση της ανισότητας είναι για εμάς προτεραιότητα. Έτσι, δουλεύουμε για την πρόσβαση όλων των κοριτσιών στην εκπαίδευση και δημιουργούμε εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά για γυναίκες που δεν πήγαν σχολείο, τις στηρίζουμε να φτιάξουν γυναικείους συνεταιρισμούς για να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα, παλεύουμε για να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών, οι πρόωροι γάμοι και η κλειτοριδεκτομή και δυναμώνουμε τη φωνή τους στην οικογένειά τους, την κοινότητά τους και στους θεσμούς», τονίζει η οργάνωση και συμπληρώνει:

«Η στήριξη των γυναικών δεν είναι μόνο δίκαιη, κάνει και τον κόσμο καλύτερο. Διότι, τα παιδιά μητέρων που έχουν πάει σχολείο έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά τα 5 τους χρόνια. Επιπλέον, για κάθε σχολική χρονιά που ολοκληρώνει ένα κορίτσι, το πιθανό εισόδημά της αυξάνεται κατά 10 με 20% για το δημοτικό και 15 με 25% για το γυμνάσιο».