Σύμφωνα με νέα έρευνα, το Facebook ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας με παρόμοιο τρόπο όπως η κοκαΐνη.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychological Reports: Disability and Trauma και σε αυτή συμμετείχαν 20 φοιτητές οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν σε ένα πρώτο στάδιο, ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα συμπτώματα σχετικά με τον εθισμό στο Facebook και το άγχος που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν αποσύρεται από το κοινωνικό δίκτυο.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στους φοιτητές μια σειρά από εικόνες -κάποιες σχετικές με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και κάποια ουδέτερα σήματα κυκλοφορίας- και τους ζητήθηκε είτε να πιέσουν ένα κουμπί είτε όχι. Οι ερευνητές καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρακολουθούσαν την δραστηριότητα των εγκεφάλων των φοιτητών.
Όσο πιο υψηλό ήταν το “σκορ εθισμού” των φοιτητών στο ερωτηματολόγιο που είχαν συμπληρώσει προηγουμένως, τόσο πιο πιθανό ήταν να ανταποκριθούν στις φωτογραφίες στις οποίες εμφανιζόταν το λογότυπο του Facebook και άλλες σχετικές με το κοινωνικό δίκτυο, πατώντας το κουμπί,αναφέρεται στο Medical Daily.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ίδιοι φοιτητές παρουσίασαν δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην παρορμητική/καταναγκαστική συμπεριφορά, την αμυγδαλή και το ραβδωτό σώμα, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους εγκεφάλους των εθισμένων στην κοκαΐνη.
Ο “εθισμός στο Facebook”, επομένως, ίσως να γίνεται ορατός στον εγκέφαλο, γράφει η Tia Ghose στο livescience. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ομοιότητες στην εγκεφαλική δραστηριότητα με τους εθισμένους στην κοκαΐνη, οι χρήστες που αναφέρουν ότι αλληλεπιδρούν ψυχαναγκαστικά με το Facebook έχουν εγκεφάλους που φαίνεται να λειτουργούν κατά τα άλλα, μια χαρά.
Μία εξήγηση, σύμφωνα με τον εκ των συγγραφέων της μελέτης, Ofir Turel, ψυχολόγο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Fullerton της Καλιφόρνια, είναι πως οι “εθισμένοι στο Facebook” είναι ευαισθητοποιημένοι να αντιδρούν στα θετικάερεθίσματα σχετικά με το social medium. “Μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους, αλλά δεν το κάνουν επειδή δεν βλέπουν σοβαρές συνέπειες από αυτήν”, λέει ο ειδικός.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασε ο Turel, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι εικόνες σχετικές με το Facebook ήταν πολύ πιο ισχυροί ενεργοποιητές του εγκεφάλου, σε σχέση με τα σήματα κυκλοφορίας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος οδηγός “εθισμένος στο Facebook” είναι πιο πιθανό να αντιδράσει γρηγορότερα σε ήχους από το κινητό του παρά στις πινακίδες στον δρόμο.
Αυτά τα γνωρίζατε;
- Ο όρος “εθισμός στο Facebook” έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από ερευνητές, για να περιγράφει τους ανθρώπους με μία ανθυγιεινή επιθυμία να περνούν ώρες ελέγχοντας σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά το κατά πόσο αυτός ο καταναγκασμός είναι όντως μία μορφή εθισμού, αμφισβητείται.
- Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας έχουν αναπτύξει την “Κλίμακα Εθισμού στο Facebook Bergen”. Οι άνθρωποι καλούνται να αντιδράσουν σε έξι δηλώσεις, όπως για παράδειγμα “Γίνεστε ανήσυχοι ή αισθάνεστε ταραγμένοι ότι δεν σας επιτρέπεται η χρήση του Facebook”. Αυτοί που αντιδρούν σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές, ενδεχομένως να είναι εθισμένοι στο Facebook.
- Ο συγγραφέας Nir Eyal έχει δηλώσει ότι τα κοινωνικά δίκτυα “ψαρεύουν” και “κλειδώνουν” τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας 4 στοιχεία: μία σκανδάλη όπως η μοναξιά, το άγχος ή η βαρεμάρα, μία δράση όπως το log in στο social medium, μία απρόβλεπτη ανταμοιβήόπως η πλοήγηση ανάμεσα σε δεκάδες κομμάτια πληροφοριών, και μία επένδυση όπως η ανάρτηση φωτογραφιών και τα likes.