DIY: Δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε τις παλιές σας κορνίζες

Οικονομία σημαίνει διαχειρίζομαι έξυπνα κάθε υλικό και επιφάνεια. Δημιουργία σημαίνει ελευθερία και φαντασία. Έτσι, λοιπόν, αν έχουμε φωτογραφικές κορνίζες ή κορνίζες από κάποιο παλιό έργο τέχνης που κουραστήκαμε με τα χρόνια να βλέπουμε ήρθε η ώρα να τις αλλάξουμε και όχι να τις πετάξουμε.

Το πρώτο και βασικότερο πράγματα που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το χρώμα. Χρησιμοποιώντας σπρέι χρώματος ή χρώμα σε υγρή μορφή (τα προμηθευόμαστε από χρωματοπωλείο) ειδικά για το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η κορνίζα (π.χ. πλαστικό ή ξύλο) έχουμε ήδη μια νέα κορνίζα στα χέρια μας.

Συμβουλή: πριν περάσετε το χρώμα αφαιρέστε τα υπόλοιπα στοιχεία της κορνίζας (όπως το τζάμι) και αφού στεγνώσει μπορείτε και πάλι να τα επανατοποθετήσετε στην κορνίζα.

Έχοντας αλλάξει πλέον το χρώμα μιας κορνίζας το μόνο που μας μένει είναι να αποφασίσουμε πως θα θέλαμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Αρκετά συχνά οι κορνίζες χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία χωρίς επιπλέον «γεμίσματα». Ως εικαστική άποψη θα μπορούσαμε να επενδύσουμε μονάχα στο χρώμα και να τα κρεμάσουμε σε ένα τοίχο όπως αυτός της εισόδου του σπιτιού ή του χολ που συνήθως στα διαμερίσματα είναι πιο σκοτεινοί. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε περισσότερη ένταση και ζωηράδα χωρίς πρόσθετα στοιχεία.

Μια μεγάλη τάση αυτή τη στιγμή είναι τα ρετρό πλακάκια και γιατί όχι και σε μια άλλη μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Αντικαταστήστε την πλάτη μιας κορνίζας με ρετρό πλακάκια και τοποθετήστε τα ως ζωγραφικά έργα στους τοίχους σας. Τα πλακάκια μπορείτε να τα κολλήσετε με κόλλα πλακιδίων (που θα βρείτε σε καταστήματα με οικοδομικό εξοπλισμό) πάνω στην ήδη υπάρχουσα πλάτη της κορνίζας.

Φτιάξτε ένα μοναδικό επιτοίχιο «ημερολόγιο» με θεματικές ενότητες από κάποιες στιγμές της ζωής σας. Για παράδειγμα, μπορείτε μέσα σε μία κορνίζα να τοποθετήσετε διαφορετικά στοιχεία από μία σας καλοκαιρινή εμπειρία σε ένα νησί. Μπορείτε να το κάνετε σαν ένα μικρό πάζλ όπου θα αποκαλύπτετε μέρη του νησιού που επισκεφτήκατε με φωτογραφίες και εισιτήρια εισόδου από μουσεία ή συμμετοχής σε θαλάσσια σπορ, κάποια κοχύλια και λίγη άμμο από την αγαπημένη σας παραλία.

Με τόσα που συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας ένας πίνακας υπενθύμισης για το γραφείο κρίνεται απαραίτητος. Χρωματίστε την κορνίζα με ένα χρώμα που σας φτιάχνει τη διάθεση και αφήστε το εσωτερικό του κενό τοποθετώντας μονάχα μονάχα σειρές από σχοινί, που θα καρφώσετε με μικρά καρφιά ( τα βρίσκετε σε καταστήματα με οικοδομικό εξοπλισμό) όπου πάνω τους θα κρεμάτε τις σημειώσεις για να μην «κρεμάει» το πρόγραμμα σας.

 

Παραμένοντας λίγο ακόμη στις φωτογραφίες θα μπορούσατε με μια απλή τεχνική να δημιουργήσετε σε ένα τοίχο το γενεαλογικό σας δέντρο όπου από τα υποτιθέμενα κλαριά του θα κρεμάσετε τις κορνίζες με τα πορτραίτα των μελών της οικογένειας. Με ένα μολύβι μπορείτε πρώτα να σχεδιάσετε το δένδρο και στη συνέχεια να περάσετε χρώμα (μπογιά κατάλληλη για τοίχους που προμηθεύεστε από χρωματοπωλεία).

Στην περίπτωση που τα χέρια σας δεν πιάνουν αλλά η ιδέα σας αρέσει τότε αγοράστε ταπετσαρίες – αυτοκόλλητα τοίχου με το σχέδιο έτοιμο και αφού το κολλήσετε στον τοίχο ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με πριν για τις κορνίζες. Διαφορετικά, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο έτοιμα καλούπια «δέντρων» σε ποικιλία σχεδίων και υλικών (όπως ξύλου ή πλαστικού).

Το καλό με τις τηλεοράσεις, ως συσκευές , τώρα πια είναι ο όγκος τους αλλά και το βάρος τους όπου μας δίνουν τη δυνατότητα να τις διαχειριστούμε διαφορετικά από τις παλαιότερες συσκευές. Με αφορμή λοιπόν τις κορνίζες, αν έχετε ήδη κρεμασμένη την τηλεόρασή σας σε ένα τοίχο περάστε ένα κάδρο γύρω από αυτή και προσομοιώστε τη με ένα ζωγραφικό κάδρο. Την κορνίζα μπορείτε να την περάσετε γύρω από την τηλεόραση και να τη στερεώσετε στον τοίχο όπως θα κάνατε και σε κάθε άλλη περίπτωση καρφώνοντας ένα κάδρο σε αυτόν.

Διαφορετικά, μπορείτε να την κολλήσετε πάνω στον τοίχο με κόλλα που θεωρείται κατάλληλη για τα υλικά που είναι κατασκευασμένη η κορνίζα (αναζητήστε σχετικές πληροφορίες από τους ειδικούς σε ένα κατάστημα με είδη δόμησης). Μια συμπληρωματική ιδέα θα μπορούσε να είναι και ο εμπλουτισμός του συγκεκριμένου τοίχου με μερικές ακόμη κορνίζες σε μικρότερα μεγέθη μεταξύ τους.

Στην περίπτωση πάλι που τα βιβλία σας περίσσεψαν στο χώρο και για κανονική βιβλιοθήκη ούτε λόγος αλλάξτε τη χρήση της κορνίζας και κρεμάστε την αλλιώς κάνοντας τη «σταντ»!

Γυρίστε στα πλάγια την κορνίζα, κάντε τουλάχιστον δύο τρύπες (με τρυπάνι) πάνω στα πλάγια της κορνίζας από την πλευρά που αργότερα θα τη βιδώσετε (σε απόσταση μεταξύ τους τέτοια ώστε να επιτύχετε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα) και αντιστοίχως στον τοίχο στην ίδια απόσταση και διάμετρο μεταξύ τους και αφού πρώτα περάσετε τις ούπες μέσα στον τοίχο βιδώστε καλά την κορνίζα με τις βίδες (όλα τα εξαρτήματα που αναφέρονται μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με είδη δόμησης).

Συμβουλή: πριν τη χρήση σιγουρευτείτε πως η νέας σας μίνι επιτοίχια βιβλιοθήκη μπορεί να αντέξει το βάρος των βιβλίων ή των περιοδικών που σκοπεύετε να τοποθετήσετε σε αυτή.

Πηγή