Πιτυρίδα

Δείτε πως θα απαλλαγείτε από την Πιτυρίδα με φυσικό τρόπο μια για πάντα

Είναι δυνατόν τα βακτήρια που ζουν στο τριχωτό της κεφαλής να καθορίσουν το αν θα έχετε πιτυρίδα ή ξηροδερμία και φαγούρα; Παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει πάνω από το 50% των ανθρώπων της λευκής και το 80% της μαύρης φυλής οφείλεται σε μύκητες. Τώρα όμως, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός ένοχος είναι τα βακτήρια.

Ο Zhijue Xu από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η παρουσία της πιτυρίδας συνδέεται πιο στενά με την περίσσεια ανάπτυξη των βακτηρίων Staphylococcus και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των βακτηρίων. Οι ερευνητές πήραν δείγμα από το τριχωτό της κεφαλής 363 ενηλίκων με και χωρίς πιτυρίδα και χρησιμοποίησαν τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA για να συγκρίνουν το μυκητιακό και βακτηριακό προφίλ. Παραδόξως, η σύνθεση των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής και στις 2 ομάδες ήταν σχεδόν ίδια. Και στις 2 περιπτώσεις, το στέλεχος Malassezia restricta αποτελούσε περίπου το 90% του συνόλου των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής.

Ωστόσο, τα βακτήρια αποκάλυψαν μια διαφορετική πτυχή της υπόθεσης. Τα άτομα με πιτυρίδα είχαν υψηλότερο ποσοστό Staphylococcus και πολύ μικρότερο από ένα διαφορετικό είδος βακτηρίων – το Propionibacterium – σε σύγκριση με όσους δεν είχαν πιτυρίδα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ισορροπία στο κεφάλι σας μπορεί να καθορίσει το αν θα έχετε πιτυρίδα.

Όσοι υπέφεραν από πιτυρίδα, είχαν επίσης λιγότερο νερό στην επιφάνεια του δέρματός τους και μικρότερες ποσότητες σμήγματος. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη τι προηγήθηκε – δηλαδή αν ο υπερβολικός Staphylococcus οδήγησε σε ξηροδερμία και πιτυρίδα ή μήπως αυτές οι συνθήκες ενίσχυσαν την ανάπτυξη Staphylococcus. «Αυτό το σημείο είναι δύσκολο να διευκρινιστεί», αναφέρει ο Bernie Hudson από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Υπάρχουν πιθανώς πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο».

Τα περισσότερα φαρμακευτικά σαμπουάν δεν είναι αποτελεσματικά

Σήμερα, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι τα σαμπουάν με πυριθειόνη του ψευδαργύρου το οποίο διαθέτει αντιμυκητιακές ιδιότητες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των βακτηριακών ανισορροπιών. Η πυριθειόνη του ψευδαργύρου είναι τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς και με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ όπως και κάθε άλλο φάρμακο έχει πιθανές παρενέργειες, όπως: ερεθισμός του δέρματος και των ματιών, αλλεργικές αντιδράσεις (εξάνθημα ή κνίδωση) ή ακόμα και απώλεια μαλλιών.

Μπορείτε να θεραπεύσετε την πιτυρίδα με φυσικό τρόπο με τοπικά συστατικά και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα προμηθεύοντας το έντερό σας με υγιή βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και σε προβιοτικά ροφήματα. Η διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά και απλά μέσα για την ενεργοποίηση και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δίνει στο σώμα σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να επιδιορθώνει τις βλάβες. Οι τοπικές εφαρμογές εμφανίζονται εξίσου αποτελεσματικές και συχνά έχουν καλύτερα αποτελέσματα για όσους πάσχουν από πιτυρίδα ή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.

Διαβάστε παρακάτω 6 τοπικές φυσικές και αποτελεσματικές θεραπείες

1. Ελαιόλαδο

Μια αποτελεσματική παραδοσιακή θεραπεία για την πιτυρίδα είναι να αλείψετε το τριχωτό της κεφαλής σας με ελαιόλαδο και να το αφήσετε όλο το βράδυ. Κάντε μασάζ με περίπου 10 σταγόνες και στη συνέχεια καλύψτε το κεφάλι σας με ένα σκουφάκι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί λουστείτε ως συνήθως με το σαμπουάν σας. Για πιο γρήγορη θεραπεία, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν που περιέχει ελαιόλαδο.

2. Λεμόνι

Απλώς κάντε μασάζ με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού στο τριχωτό της κεφαλής σας και ξεπλυθείτε με νερό. Στη συνέχεια, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε 1 φλιτζάνι νερό και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με αυτό. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά μέχρι να εξαφανιστεί η πιτυρίδα. Η οξύτητα του λεμονιού βοηθά στην ισορροπία του pH, η οποία βοηθά στον έλεγχο της πιτυρίδας.

 

3. Έλαιο καρύδας

Εφαρμόστε αυτή τη θεραπεία για την πιτυρίδα η οποία δεν οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Κάντε μασάζ με έλαιο καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής σας, αφήστε το για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με νερό. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

4. Μηλόξυδο

Ο δρ Mehmet Oz θεωρεί το μηλόξυδο πολύ σημαντικό στη θεραπεία της πιτυρίδας, αφού η οξύτητά του αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής εμποδίζοντας έτσι τους μύκητες να αναπτυχθούν. Αναμίξτε ¼ του φλιτζανιού μηλόξυδο με ¼ του φλιτζανιού νερό σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε το στο τριχωτό της κεφαλής σας. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το για 15 λεπτά ως 1 ώρα. Στη συνέχεια, λούστε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Επαναλάβετε 2 φορές την εβδομάδα.

 

5. Μαγειρική σόδα

Βρέξτε τα μαλλιά σας και στη συνέχεια τρίψτε δυνατά μια χούφτα μαγειρική σόδα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μην χρησιμοποιήσετε σαμπουάν και ξεπλυθείτε κατευθείαν. Η μαγειρική σόδα μειώνει την υπερβολική δραστηριότητα των μυκήτων που μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα. Τα μαλλιά σας ίσως γίνουν πιο ξηρά στην αρχή, αλλά ύστερα από μερικές εβδομάδες θα αρχίσουν να παράγουν φυσικά έλαια και θα γίνουν πιο απαλά και χωρίς πιτυρίδα.

6. Έλαιο τεϊόδεντρου

Το μείγμα ελαίου τεϊόδεντρου με ένα έλαιο βάσης όπως το αμυγδαλέλαιο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση διαρκείας από πολλά δερματολογικά προβλήματα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα σαμπουάν με ποσοστό μόλις 5% βοηθά σημαντικά στη μείωση της πιτυρίδας.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *