DECOUPAGE σε ΕΠΙΠΛΑ

E κτός από την “μεταμόρφωση”μικρών διακοσμητικών ή χρηστικών αντικειμένων, ητεχνική του decoupage είναι ο ιδανικός τρόπος ώστε σεσυνδυασμό με χρώμα να αλλάξετεριζικά την όψη σε κάθε τύπου ξύλινο ή μεταλλικό  έπιπλο. Ξύλινα σκαμνάκια, καρέκλες, τραπέζια, γραφεία, συρταριέρες, ένα ξύλινο κεφαλάρι κρεβατιού, το παλιό ξύλινο τραπέζι της κουζίνας κλπ.  μπορούν να γίνουν πραγματικά αγνώριστα με μοναδικά όπλα σας χάρτιναμοτίβα και λίγη κόλλα.

Εκτός φυσικά από το “κλασσικό” στυλτ ων ρομαντικών φλοράλ ήvintage αισθητικής σχεδίων, χρησιμοποιώνταςόχι τα ειδικά χαρτιά σε παρόμοια σχέδια αλλά φύλλα-κομμάτια απόπεριοδικάβιβλία, χαρτιάπεριτυλίγματοςεφημερίδεςκόμικ,πόστερς, φωτοτυπίες από κάθε είδους φωτογραφίες-εικόνες-κάρτες κλπ. που μπορείτε και να τυπώσετε σε σμίκρυνση ή μεγένθυνση στις διαστάσεις που σας χρειάζονται σε ένα κατάστημα με φωτογραφικά-εκτυπώσεις, θα δώσετε σε κάθε μορφής παλιά ή καινούργια έπιπλα μοντέρνο ή όποιο άλλο ύφος- στυλ θέλετε. Απλώς θα πρέπει να πρόκειται για αποκλειστικά για ψηφιακές εκτυπώσεις (όχι σε απλό οικιακό inkjet εκτυπωτή) ή χαρτιά που δεν ξεβάφουν, διαφορετικά με το που θα …ακoυμπήσετε το πινέλο με την κόλλα τα χρώματα θα αλλοιωθούν και το σχέδιο του χαρτιού θα καταστραφεί.

Σε επιφάνειες επίπλων όπωςτραπέζια, συρταριέρες κλπ. το πρακτικότερο είναι να δουλέψετε με ένα ενιαίοκομμάτι χαρτί, αν δε επιθυμείτε να προσθέσετε γενικά στο έπιπλοπαλαιωμένη όψη επιλέξτε ένα χαρτί που το γενικό του φόντο να σας ικανοποιεί και ως βασικό χρώμα του επίπλου και διαλέξτε τηνανάλογη απόχρωση χρώματος για να βάψετε το έπιπλο πριν την διαδικασία του decoupage. Με τον τρόπο αυτό θα χρειαστεί ελάχιστα έως καθόλου να παρέμβετε στα σημεία του σχεδίου με χρώμα για να “δέσετε” το μοτίβο πάνω με το σύνολο της επιφάνειας του επίπλου, ενώ σε επιφάνειες πουκαταπονούνται ιδιαίτερα από καθημερινή χρήση, περάστε στο τελικό στάδια μερικάεπιπλέον χέρια προστατευτικού απ΄όσο θα κάνατε σε ένα καθαρά διακοσμητικόαντικείμενο.

Με την χρήση πάντως μιας καλής ποιότητας υλικών (κόλλα, βερνίκι ή προστατευτικό σπρέϋ) το χαρτί θα ενσωματωθεί μόνιμα πλήρως πάνω στο ξύλο και θααδιαβροχοποιηθεί εντελώς έτσι θα μπορείτε  να καθαρίσετε την επιφάνεια με νερό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ένας επίσης τρόπος για decoupage κάποιων επίπλων σε ορισμέναμόνο σημεία τους, είναι αντί για χαρτί να χρησιμοποιήσετεύφασμα.

Σε συρταριέρες, βιτρίνες κλπ. είναι ένα πολύ εντυπωσιακός τρόπος για να διαφοροποιήσετε την όψη κάποιων σημείων, χρησιμοποιώντας ένα ταιριαστό με το σύνολο του επίπλου ύφασμα με το οποίο θα δουλέψετε με τον ίδιοακριβώς τρόπο σαν να επρόκειτο για χαρτί.

Θα το κολλήσετε στα σημεία που θέλετε, αφού τοκόψετε στις ακριβείς απαιτούμενες διαστάσεις και αφού στεγνώσει η κόλλα θα περάσετεπροστατευτικό βερνίκι. Στο ύφασμα το καλύτερο αποτέλεσμα θα το έχετε με βερνίκι σε μορφή σπρέϋ.

Με το decoupage μπορείτε να δώσετε εξαιρετικάόμορφη όψη σε κάθε τύπου έπιπλο για παιδικάδωμάτια, χρησιμοποιώντας μοτίβα κόμικ ή όποιο άλλο παιδικό σχέδιο και βεβαίως η συγκεκριμένη τεχνική είναι ο οικονομικότερος τρόπος για ναμετατρέψετε σε πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια όχι μόνο παλιά σας έπιπλα αλλά και κάθε “άχρωμο” και αδιάφορο τραπέζι, καρέκλα, γραφείο κλπ. από απλό άβαφτο-ακατέργαστο ξύλο που θα βρείτε στην αγορά σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές, αφού σε αυτού του είδους το ξύλο δεν θα χρειαστεί καμιάιδιαίτερη επεξεργασία (τρίψιμο – καθάρισμα από προηγούμενο βερνίκι-χρώμα κλπ) μπορείτεαπευθείας να βάψετε και να εφαρμόσετε στηνσυνέχεια decoupage με όποιου είδους  χάρτιναμοτίβα επιθυμείτε.

Με το decoupage μπορείτε να δώσετε εξαιρετικά όμορφη όψη σε κάθε τύπου έπιπλο για παιδικά δωμάτια, χρησιμοποιώντας μοτίβα κόμικ ή όποιο άλλο παιδικό σχέδιο και βεβαίως η συγκεκριμένη τεχνική είναι ο οικονομικότερος τρόπος για να μετατρέψετε σε πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια όχι μόνο παλιά σας έπιπλα αλλά και κάθε “άχρωμο” και αδιάφορο τραπέζι, καρέκλα, γραφείο κλπ. από απλό άβαφτο-ακατέργαστο ξύλο που θα βρείτε στην αγορά σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές, αφού σε αυτού του είδους το ξύλο δεν θα χρειαστεί καμιά ιδιαίτερη επεξεργασία (τρίψιμο – καθάρισμα από προηγούμενο βερνίκι-χρώμα κλπ) μπορείτε απευθείας να βάψετε και να εφαρμόσετε στην συνέχεια decoupage με όποιου είδους χάρτινα μοτίβα επιθυμείτε.

Η χαρτοπετσέτα στο decoupage επίπλων, ενδείκνυται μόνον για μικρά διακριτικά σχέδια που πιθανόν θέλετε να προσθέσετε σε κάποια σημεία επίπλων, ενώ αν προσπαθήσετε ειδικά αν δεν έχετε καμιά εμπειρία στην συγκεκριμένη τεχνική να την εφαρμόσετε με μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρη, μάλλον δεν θα σας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, αφού όσο μεγαλύτερο σε διαστάσεις και λεπτότερο το χαρτί, τόσο δυσκολότερο να το κολλήσετε με τρόπο που να μην κάνει πτυχές πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψετε. Εκτός βεβαίως και εάν αντί για τον κλασσικό τρόπο εφαρμογής τους χαρτιού δουλέψετε με την τεχνική του …σιδερώματος. Τα “ευκολότερα” χαρτιά για decoupage σε μεγάλες επιφάνειες, για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία σε παρόμοιες τεχνικές, είναι ή τα ρυζόχαρτα μεγάλου μεγέθους και ενιαίου σχεδίου ή οποιοδήποτε χαρτί, πόστερ, ψηφιακή εκτύπωση κλπ πάχους περίπου Α4 που δεν θα ξεβάφει και το οποίο θα βρέξετε ελαφρά με νερό για να το στρώσετε αρχικά πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψετε και στην συνέχεια θα το κολλήσετε με την κόλλα, σύμφωνα με την τυπική διαδικασία εφαρμογής decoupage.Δείτε στο video αυτήν ακριβώς την διαδικασία βήμα-βήμα:

Το decoupage σε έπιπλα μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με κάποια τεχνική παλαίωσης δίνοντας πραγματικά πολύ όμορφο αποτέλεσμα σε κάθε τύπο επίπλου. Σε έπιπλα που θα επεξεργαστείτε και με τεχνικές παλαίωσης, αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα τρίψτε ελαφρά την επιφάνεια του κολλημένου χαρτιού, και ειδικά στις γωνίες-κόχες του επίπλου, με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο έτσι ώστε να “φαγωθεί” ελαφρά ανά σημεία δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερα πειστική αντικέ όψη. Τα χρώματα κιμωλίας είναι από τα καταλληλότερα για να δουλέψετε τεχνικές παλαίωσης σε συνδυασμό με decoupage πάνω σε έπιπλα, ξύλινες-μεταλλικές επιφάνειες.

Μια επίσης τεχνική που μπορεί να σας δώσει πάνω σε έπιπλα αλλά και κάθε είδους επιφάνειες – αντικείμενα πανομοιότυπο με το decoupage αποτέλεσμα είναι η τεχνική μεταφοράς εικόνας.

Πηγή