Ανακαλύφθηκε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από το Καμερούν

Μετά τη μετάλλαξη Όμικρον, έρχεται και μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Αυτή τη φορά εντοπίστηκε σε επιβάτη που ταξίδεψε από το Καμερούν στη νότια Γαλλία.

«Στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις (σ.σ. γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 46 την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει 37!) και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» είπε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης (04.01.2022) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως έγινε γνωστό, ο άνθρωπος που ταξίδεψε από το Καμερούν στη νότια Γαλλία, έχει κολλήσει με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού 12 άτομα. Οι αρχικές μελέτες αναφέρουν πως τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης έδειξαν «άτυπους συνδυασμούς μεταλλάξεων». Η νέα μετάλλαξη έχει την προσωρινή ονομασία B.1.640.2 ή IHU, από το ερευνητικό κέντρο IHU – Méditerranée Infection στη Μασσαλία που την εντόπισε.

Η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στην κοινότητα Φορκαλκιέ, στο νομό Αλπ Ντε Ωτ Προβάνς, στην περιοχή Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής. Το κρούσμα καταγράφηκε τον Νοέμβριο. Ο ταξιδιώτης είχε μείνει στο Καμερούν τρεις μέρες.

 

Οι επιστήμονες του IHU προειδοποιούν ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη πως θα συμπεριφερθεί η νέα μετάλλαξη, πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ή πόσο εύκολα μεταδίδεται.