9 σημάδια ότι είστε σε μια τοξική σχέση και δεν το γνωρίζετε

Η κοινωνία μας έχει διδάξει να έχουμε εξάρτηση συναισθηματικά από τον σύντροφό μας, όταν, στην πραγματικότητα, μια σταθερή σχέση θα πρέπει να περιλαμβάνει την παροχή χώρου και σεβασμού του ενός προς τον άλλον. Όμως η αγάπη είναι τυφλή και εμείς συχνά αγνοούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση γίνεται όλο και επιβλαβής.

Παρακάτω σας δίνουμε 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης. Αν ταυτίζεστε με τα περισσότερα από αυτά, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε την σχέση σας.

Δε σας αφήσει να βγείτε με τους φίλους σας.

Σπάνια βλέπετε τους φίλους σας και όταν το κάνετε, φέρνετε πάντα το σύντροφό σας μαζί. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Πρέπει να καταλάβετε ότι μερικές φορές μια σχέση χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί. Είναι αναγκαίο να δοθεί χώρος στον άλλον, για να μην πνιγεί μια σχέση.

Το να δαπανάτε πολύ χρόνο μαζί, είναι σαν εθισμός και αυτό είναι συχνό στην πρώτη φάση της αγάπης. Αλλά πρέπει να προσπαθήσετε να μην πνίγεστε στη σχέση από την αρχή, διαφορετικά μπορεί να μετατραπεί σε μαρτύριο.

Ελέγχει το πορτοφόλι σας.

Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει πάντα να βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Τι θα συμβεί αν η σχέση τελειώσει και ο σύντροφός σας έχει τη διαχείριση των χρημάτων σας; Με τι θα ζείτε; Η οικονομική βία είναι μια μορφή κυριαρχίας.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα ζευγάρι να μοιράζεται τις εμπειρίες και τα υλικά αγαθά. Μια λύση είναι να βάζετε μερικά από το εισόδημά σας σε ένα ενιαίο κουμπαρά, αλλά να έχετε και ξεχωριστά χρήματα.

Ψάχνει το τηλέφωνό σας.

Το να κοιτάς το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του άλλου, δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι απόδειξη αγάπης. Πρόκειται για μια εισβολή της ιδιωτικής ζωής και ένα σημάδι μιας άρρωστης σχέσης. Αυτό το είδος ελέγχου της συμπεριφοράς, μπορεί να απομονώσει τους δυο συντρόφους και να οδηγήσει ακόμη και σε ενδοοικογενειακή βία. Θα πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον, γιατί επάνω στην εμπιστοσύνη χτίζονται οι υγιείς σχέσεις.

Σας λέει πώς να ντυθείτε.

Για να έχει σταθερότητα μια σχέση, θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αγάπη και το σεβασμό προς στον εαυτό σας. Δεν αρέσει στον/στην σύντροφό σας ο τρόπος που ντύνεστε; Δεν είναι στο χέρι του/της να αποφασίσει. Ντύνεστε για τον εαυτό σας και όχι για τους άλλους.

Το να αναπτύξετε την αίσθηση της αυτοπεποίθησής σας, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο για μια υγιή σχέση.

Θυμώνει όταν σας παίρνει πολύ χρόνο να απαντήσετε στο τηλέφωνο.

Εάν θεωρείτε ότι η στάση αυτή δεν είναι επιβλαβής, σας υπενθυμίζουμε ότι μια σχέση θα πρέπει να σας δίνει ηρεμία στο μυαλό και όχι αρνητικά συναισθήματα. Αν τρέμετε από φόβο κάθε φορά που θα δείτε μια αναπάντητη κλήση από τον/την σύντροφό σας, κάτι δεν πάει καλά.

Ζηλεύει τον/την καλύτερο/καλύτερη φίλο/φίλη σας.

Η ζήλια είναι ασθένεια. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές κάνουμε αστεία γι’ αυτήν, αλλά όταν τα αστεία γίνονται σοβαρά, είναι καλύτερα να φύγετε. Εάν ο/η σύντροφός σας δεν σας έχει εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρξει ποτέ σταθερότητα.

Φοβάστε να πείτε τι έχετε στο μυαλό σας.

Αγάπη σημαίνει ευτυχία, όχι φόβος. Ο σύντροφός σας πρέπει να είναι κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε, όχι κάποιος που φοβάστε να μιλήσετε.

Μη φοβάστε να πείτε αυτό που πιστεύετε και να γίνεται σεβαστή μια διαφορετική άποψη. Στο κάτω κάτω, οι διαφορετικές απόψεις κάνουν τη σχέση πιο πλούσια και με ποικιλομορφία.

Σας  προσβάλλει.

Υπάρχουν κάποια όρια, πέρα από τα οποία δεν υπάρχει γυρισμός. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην ξεπεραστούν. Μήπως ο σύντροφός σας επανειλημμένα σας επικρίνει και σας προσβάλλει και αυτό γίνεται συνεχώς; Λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπετε αυτή τη συμπεριφορά. Αν ξεκινήσετε μια σχέση, βάλτε κανόνες στον εαυτό σας, όπως ότι ποτέ δε θα προσβάλλετε τον/την σύντροφό σας. Αν σας προσβάλλει, μην παίξετε αυτό το παιχνίδι. Μπορείτε και καλύτερα.

Οι φίλοι σας έχουν προσπαθήσει να σας προειδοποιήσουν.

Αν ναι, να τους ακούσετε. Είναι συχνά δύσκολο να δούμε μια κατάσταση αντικειμενικά, αλλά η οικογένεια ή οι φίλοι μας μπορεί να έχουν μια σαφέστερη ιδέα, επειδή το βλέπουν από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Αν παρατηρούν ότι είστε συχνά θλιμμένοι, ήσυχοι ή ότι αποσπάται η προσοχή σας, είναι πιθανόν να βλέπουν ένα πρόβλημα που αρνείστε εσείς να δείτε.

Πώς μοιάζει, λοιπόν, μια υγιής σχέση;

Μια υγιής σχέση αποτελείται από πολλά πράγματα, όπως η ασφάλεια, η υποστήριξη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Πρέπει να καταλάβετε ότι η ανθυγιεινή ζήλια δεν είναι σημάδι αγάπης. Μάθετε να σέβεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας και να συνειδητοποιήσετε τι αξίζετε, γιατί όλες οι σχέσεις είναι ένας καθρέφτης της εσωτερικής σας αγάπης. Πηγή