9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα κομμάτι του εξοπλισμού της κουζίνα που έχει σχεδόν κάθε νοικοκυριό. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούν όλοι τη βλάβη που μπορεί να προέλθει από την τοποθέτηση ορισμένων προϊόντων σε αυτόν.

Για να σας προστατεύσουμε και να σας υπενθυμίσουμε ποια πράγματα και τρόφιμα είναι αυτά, θα σας δώσουμε μια λίστα με όλα όσα δεν ανήκουν σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.

9. Φρούτα

Ορισμένα φρούτα, όπως τα μήλα ή οι μπανάνες, θα χάσουν λίγο από τη γεύση και την υφή τους, αν τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα σταφύλια, όμως, θα «εκραγούν» και τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα θα δημιουργήσουν καπνούς στην κουζίνα σας.

8. Συσκευασίες γρήγορου φαγητού

Όσο βολικά κι αν είναι αυτά τα κουτιά, μπορούν να πάρουν φωτιά σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Εάν χρησιμοποιείτε τα λευκά με τις μεταλλικές λαβές, θα προκαλέσουν σπινθήρες και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον φούρνο σας.

7. Αλουμινόχαρτο

Οποιοδήποτε μέταλλο, αλουμινόχαρτο ή μεταλλικό άκρο σε ένα πιάτο θα πυροδοτήσει το φούρνο μικροκυμάτων σας. Δεν επιτρέπονται τα μέταλλα! Τα λεπτά μέταλλα, όπως το αλουμινόχαρτο, δημιουργούν ακόμα περισσότερο κίνδυνο από ότι τα χοντρά: στην τελευταία περίπτωση, όπως όταν βάζετε ένα τηγάνι με παχιά τοιχώματα στο φούρνο μικροκυμάτων σας, το φαγητό σας δεν θα θερμανθεί ποτέ – το μέταλλο αντικατοπτρίζει τα μικροκύματα και απλά δεν θα φτάσουν ποτέ μέσα. Ωστόσο, το λεπτό μέταλλο κατακλύζεται από ηλεκτρικά ρεύματα που παράγονται μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και θερμαίνεται πολύ γρήγορα, καθιστώντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς ένα πολύ πιθανό σενάριο.

6. Πλαστικό

Το 95% των θερμαινόμενων πλαστικών θα απελευθερώσει χημικές αναθυμιάσεις. Ενώ μερικά από αυτά χαρακτηρίζονται ως «ασφαλή για μικροκύματα», προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν πλαστικά δοχεία ή δοχεία από αφρώδες υλικό γιατί θα απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

5. Αυγά

Αν δεν το γνωρίζατε μέχρι τώρα, η ταχεία θερμότητα θα παράγει πολύ ατμό κάτω από το κέλυφος. Δεδομένου ότι δεν θα έχει καμία απελευθέρωση, θα εκραγεί. Δεν θα καταστρέψει απαραίτητα το φούρνο μικροκυμάτων σας, αλλά ο καθαρισμός του θα είναι μια ταλαιπωρία. Εάν είστε αποφασισμένοι να βράζετε αυγά σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, ανοίξτε μια μικρή τρύπα στην κορυφή, ώστε ο ατμός να μπορεί να απελευθερωθεί από το αυγό.

4. Κούπες ταξιδιού

Είναι αλήθεια ότι αρκετές κούπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, αλλά μόνο αυτές που χαρακτηρίζονται «ασφαλές για μικροκύματα«. Στην καλύτερη περίπτωση, θα προστατεύσουν το περιεχόμενα από τη θέρμανση, αφού κατασκευάζονται για να αποτρέπουν την αλλαγή της θερμοκρασίας. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορούν πραγματικά να πυροδοτήσουν το φούρνο μικροκυμάτων, επειδή οι περισσότερες από αυτές τις κούπες έχουν ένα εξάρτημα από ανοξείδωτο χάλυβα.

3. Κατεψυγμένο κρέας

Το κατεψυγμένο κρέας, ακόμα και σε μια θερμοκρασία που προτείνεται για απόψυξη, μαγειρεύεται ανομοιόμορφα. Το εσωτερικό μέρος θα είναι παγωμένο ενώ οι άκρες είναι ήδη μαγειρεμένες.

2. Παλιές κούπες και πιάτα

Αυτή η παλιά αλλά αγαπημένη πορσελάνη δεν ανήκει σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Σύμφωνα με το Smithsonian, ορισμένες κούπες και πιάτα που δημιουργήθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1960 μπορούν να εκπέμπουν ακτινοβολία και να είναι γυαλισμένες με μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα.

1. Καφέ χάρτινες σακούλες

Τίποτα δεν φαίνεται τόσο ακίνδυνο όσο μια χάρτινη σακούλα, όμως δεν είναι μόνο ανθυγιεινή αλλά μπορεί και να εκπέμπει τοξικά αέρια. Κάτω από έντονη ζέστη, θα πάρει φωτιά.

Πηγή