9 καθημερινά πράγματα που οι χρήσεις τους θα σας εκπλήξουν

Στην καθημερινότητά μας, περιβαλλόμαστε από πολλά αντικείμενα που φαίνονται τόσο συνηθισμένα, που δεν σκεφτόμαστε γιατί χρειάζονται, εμφανίστηκαν και γιατί είναι έτσι.

Παρακάτω θα μάθετε τους εξαιρετικούς σκοπούς των πιο συνηθισμένων πραγμάτων.

#1 Τρύπα στα ντόνατς

Αυτό το σνακ που καταναλώνεται συχνά, είναι εκατοντάδων χρόνων. Σήμερα οι ζαχαροπλάστες μπορούν να φτιάξουν νόστιμα γλυκά κάθε μορφής και μεγέθους. Αλλά στο παρελθόν, ήταν δύσκολο να ψηθούν εξίσου οι άκρες και το κέντρο του μείγματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρτοποιοί επέλεξαν αυτό το σχήμα που δεν προκαλούσε κανένα πρόβλημα.

#2 Λωρίδα ή κουκκίδες

Πρόκειται για μια χρωματιστή λωρίδα που βρίσκεται κατά μήκος των ακρών του παρμπρίζ. Είναι ουσιαστικά ένα κεραμικό χρώμα και έχει πολλές λειτουργίες. Αρχικά, προστατεύει το στεγανωτικό πολυουρεθάνης που κρατά το γυαλί στη θέση του από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επιπλέον, κρύβει τη βρωμιά που συγκεντρώνεται κατά μήκος των άκρων του γυαλιού.

Οι κουκκίδες παρέχουν μια οπτικά ευχάριστη μετάβαση από τη μαύρη λωρίδα στο διαφανές γυαλί. Επίσης, δημιουργούν μια πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας κατά την κατασκευή του παρμπρίζ.

#3 Γυαλιά ηλίου

Φαίνεται ότι αυτό το αντικείμενο έχει μόνο ένα σκοπό, που το δηλώνει το όνομά του. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό.

Τα σκοτεινά γυαλιά εφευρέθηκαν από τους Αρκτικούς λαούς ως μέσο προστασίας των ματιών τους από το εκθαμβωτικό χιόνι. Έγιναν ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των δικαστών της Κίνας του 12ου αιώνα, οι οποίοι τα φορούσαν για να κρύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα από τους μάρτυρες.

#4 Περιθώρια τετραδίων

Αρχικά, τα περιθώρια δεν προοριζόντουσαν ως χώρος για τις σημειώσεις των εκπαιδευτικών.

Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία στο παρελθόν συχνά έπεφταν θύματα ποντικών και αρουραίων που τους άρεσε να δαγκώνουν το χαρτί. Για να μην τρώνε τα τρωκτικά, μέρη πληροφοριών μαζί με το χαρτί, οι άνθρωποι άρχισαν να αφήνουν άδειους χώρους στα άκρα, όπου η ζημιά ήταν πιο πιθανό να συμβεί.

#5 Λακκάκια στις μπάλες του γκολφ

Οι πρώτες μπάλες του γκολφ ήταν απόλυτα ομαλές. Με την πάροδο του χρόνου όμως, οι παίκτες του γκολφ συνειδητοποίησαν με δοκιμή και λάθη, ότι οι μπάλες με τις καλύτερες ιδιότητες ήταν παλιές, σπασμένες και ραγισμένες. Έτσι συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις ίδιες παλιές μπάλες για χρόνια.

Οι κατασκευαστές παρατήρησαν αυτή την τάση και άρχισαν να παράγουν τεχνητά παλαιωμένες μπάλες.

#6 Μισές ζώνες

Αυτό το μικρό κομμάτι από ύφασμα ή δέρμα, υπάρχει στις πλάτες πολλών παλτών και σακακιών. Οι μισές ζώνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε στρατιωτικά πανωφόρια πριν από αιώνες. Εκείνη την εποχή, τα παλτά ήταν πάρα πολύ φαρδιά και έπρεπε να προσαρμοστούν με κομμάτια υφάσματος. Τη νύχτα, οι μισές ζώνες μπορούσαν να βγουν και το παλτό χρησιμοποιούνταν ως κουβέρτα. Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά οι μισές ζώνες παραμένουν.

#7 Τρύπες σε λουκέτα

Τα λουκέτα χρησιμοποιούνται συχνά για να κλειδώνουν τις πόρτες και τις πύλες σε εξωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα στη βροχή και να χαλάνε.

Όταν συμβαίνει αυτό, κάποιοι απλά αγοράζουν νέα λουκέτα. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το σκοπό της μικρής τρύπας στο κάτω μέρος: είναι κατασκευασμένη για να τοποθετείτε λάδι κινητήρα μέσα. Μετά από αυτή την απλή διαδικασία, το κλειδί θα γυρίζει ξανά την κλειδαριά χωρίς καμία δυσκολία.

#8 Λωρίδες στις υποδοχές των ακουστικών

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι υποδοχές ακουστικών έχουν 2 ή 3 λωρίδες πάνω τους. Δεν είναι κατασκευασμένα έτσι μόνο για διακόσμηση: υπάρχουν καλώδια από κάθε λωρίδα που πηγαίνουν στα δύο ακουστικά, και αν δεν ήταν εκεί, θα ακούγατε μόνο τον ήχο που προέρχεται από το ένα ακουστικό.

#9 Ραβδώσεις στις άκρες των νομισμάτων

Οι ραβδώσεις στις άκρες των κερμάτων, εμφανίστηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα. Εκείνη την εποχή, τα κέρματα φτιαχνόντουσαν από πολύτιμα μέταλλα και οι άνθρωποι συχνά έκοβαν μικρά κομμάτια από αυτά για να τα πουλήσουν και στη συνέχεια να πάρουν τα κατεστραμμένα νομίσματα σε πλήρη αξία.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρακτική, εισήχθη μια ειδική διαδικασία γνωστή ως «αυλάκωση». Αποτελούσε την δημιουργία μιας σειράς αυλακώσεων στις άκρες των νομισμάτων, έτσι ώστε να είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν ένα νόμισμα είχε αλλοιωθεί. Σήμερα δεν κόβει κανείς τα κέρματα, αλλά η αυλάκωση παραμένει μια μακροχρόνια παράδοση. Πηγή