8 σοβαροί κίνδυνοι που θα σας κάνουν να μην ξαναφορέσετε σαγιονάρες

Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να φορέσουν τις σαγιονάρες τους. Είναι απλές, άνετες και αποτρέπουν τον ιδρώτα. Ωστόσο, έχουμε μερικούς καλούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να τις αποφεύγετε. Μπορεί να είναι γνωστές εδώ και χρόνια, αλλά αποτελούν εφιάλτη σε μερικές περιπτώσεις.

Το απαλό μασάζ των ποδιών, μπορεί να σας ανακουφίσει από τους πόνους που νιώθετε, αλλά η καλύτερη λύση θα είναι να μην φοράτε σαγιονάρες. Όσο αναπαυτικές κι αν είναι στην παραλία ή στο ντους του γυμναστηρίου, δεν σας προστατεύουν από τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς.

Μπορείτε να μάθετε παρακάτω τους λόγους που πρέπει να σταματήσετε να φοράτε σαγιονάρες, όταν είναι δυνατόν. Τι είναι οι σαγιονάρες;

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς ορισμούς για αυτό το είδος. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στο πιο επικίνδυνο παπούτσι, εννοούμε τον βασικό και απλό τύπο σαγιονάρας.

Γενικότερα, αποτελούνται από απλές, επίπεδες επιφάνειες αφρώδους υλικού, με πλαστικούς ιμάντες ως λουριά, που μπαίνουν γύρω και ανάμεσα από τα δάχτυλα του ποδιού.

Γιατί οι σαγιονάρες είναι κακές για σας;

1 Προκαλούν κάλους στα πόδια

Οι κάλοι, είναι προεξοχές στις πλευρές των ποδιών και κάτω από το μεγάλο δάχτυλο και προκαλούν πόνο. Μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη και στην εξωτερική πλευρά του μικρού δαχτύλου. Και στις δύο περιπτώσεις, δημιουργούνται από το τράβηγμα και το τέντωμα των συνδέσμων του ποδιού. Όταν οι σύνδεσμοι δεν είναι ευθυγραμμισμένοι, τα μικρά κόκαλα του ποδιού τραβιούνται και δημιουργούνται οι κάλοι.

Οι σαγιονάρες είναι αρκετά υπεύθυνες για αυτό, επειδή δημιουργούν μια αφύσικα επίπεδη επιφάνεια και αναγκάζουν τους συνδέσμους και τους τένοντες να βρεθούν σε λάθος σημεία.

2 Δεν στηρίζουν τις καμάρες των ποδιών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις σαγιονάρες, είναι ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν ουσιαστικά μηδενική στήριξη καμάρας. Κάθε πόδι έχει ένα φυσικό τόξο στη μέση. Τα παπούτσια με στήριξη καμάρας, κρατούν το βάρος του ποδιού σας και διατηρούν το σχήμα της.

Χωρίς την υποστήριξή της, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες θα τραβηχτούν προς λανθασμένες κατευθύνσεις, για να αντισταθμιστούν. Όλα αυτά, οδηγούν σε πόνους στα πόδια, κάλους, άκανθα φτέρνας και πελματιαία απονευρωσίτιδα.

3 Δεν σας προστατεύουν από τους μύκητες

Αν οι σαγιονάρες σας έχουν μαλακή αφρώδη βάση, είναι πιθανή εστία βακτηρίων, ειδικά αν τις φοράτε στο νερό. Πάρτε για παράδειγμα, το κοινόχρηστο ντους στο γυμναστήριο ή την πισίνα. Φοράτε σαγιονάρες για να μην κολλήσετε μύκητες, αλλά οι μύκητες και τα βακτηρίδια υπάρχουν ούτως ή άλλως και δημιουργούν ένα ωραίο και άνετο σπίτι στον πορώδη αφρό.

Τελικά, φτάνουν στα πόδια σας! Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να φοράτε σαγιονάρες στα κοινόχρηστα ντους. Μια καλή ιδέα, είναι να τις κρατήσετε στεγνές, καθαρές και να τις αντικαθιστάτε συχνά.

4 Κάνουν τις φουσκάλες να σκάνε

Οι φουσκάλες, είναι κάτι που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Κυρίως τα παπούτσια που φοράμε χωρίς κάλτσες, συχνά προκαλούν τη δημιουργία τους τις πρώτες φορές της χρήσης. Οι σαγιονάρες όμωάτε με βρεγμένα πόδια).

5 Πιέζουν τα δάχτυλά σας

Το να φοράτε ένα παπούτσι που δεν παρέχει καλή στήριξη, προσθέτει πίεση σε όλα τα μέρη του ποδιού. Για παράδειγμα, τα δάχτυλα των ποδιών σας μπορούν να απομακρυνθούν από δύο βασικούς παράγοντες: την έλλειψη στήριξης στις καμάρες και λόγω του τμήματος που μπαίνει ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο.

Οι σαγιονάρες πιέζουν τα δάχτυλα να λυγίσουν και τους τένοντες να σφίξουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται «σφυροδακτυλία». Εκεί, το ένα δάχτυλο περνά πάνω από το διπλανό δάχτυλο και για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

6 Αποτελούν εμπόδιο και προκαλούν πτώσεις

Πολλά σχολεία απαγορεύουν τη χρήση σαγιονάρας, γιατί θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι απίστευτα εύκολο να σκοντάψετε και να πέσετε με αυτές. Επίσης, είναι εύκολο κάποιος να πατήσει πάνω στη σαγιονάρα σας, με αποτέλεσμα να χάσετε την ισορροπία σας και να πέσετε κάτω.

Συγκεκριμένα, κάθε παπούτσι που δεν μπαίνει πλήρως στο πόδι, μπορεί να προκαλέσει στραμπούληγμα αστραγάλου, προβλήματα στα δάχτυλα, πτώσεις και ατυχήματα.

7 Σας επιβραδύνουν

Έχετε προσπαθήσει να τρέξετε ενώ φοράτε σαγιονάρες; Δεν το συνιστούμε.

Το τρέξιμο ή ακόμη και το περπάτημα με σαγιονάρες, σας επιβραδύνει, επειδή είναι δύσκολο να τις κρατήσετε στα πόδια σας ενώ κινείστε.

Θα πρέπει να τις κρατάτε και να τις αφήνετε με τα δάχτυλα του ποδιού, για να κάνετε πρόοδο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο αν χρειαστεί να μετακινηθείτε γρήγορα.

8 Πληγώνουν τις φτέρνες σας

Όλοι γνωρίζουμε τους ήχους που κάνουν οι σαγιονάρες ενώ περπατάμε. Είναι ο ήχος της σαγιονάρας που χτυπά τα πέλματα και τα πέλματα το δάπεδο. Το συγκεκριμένο είδος υποδήματος, κάνει τους ανθρώπους να ρίχνουν όλο το βάρος του σώματος στις φτέρνες.

Αυτό προκαλεί πόνο, επιπρόσθετη πίεση και ίσως οδηγήσει σε ανάπτυξη σκληρών και σκασμένων τμημάτων δέρματος. Είναι κάτι που σίγουρα δε θα θέλατε και ειδικά το καλοκαίρι.

Σκεφτείτε όλα τα παραπάνω και να θυμάστε πως οι σαγιονάρες μπορεί να είναι ιδανικές για την παραλία, αλλά όχι για καθημερινή χρήση στην πόλη. Επιλέξτε καλύτερα ένα πιο ανθεκτικό και σταθερό παπούτσι.

Πηγή