8 Μέρη του Σώματος που είναι Ζωτικής Σημασίας αλλά Ελάχιστοι Άνθρωποι Γνωρίζουν τη Χρησιμότητά τους

Το ανθρώπινο σώμα είναι από μόνο του ένα ολόκληρο σύμπαν με τους δικούς του νόμους και μυστήρια, πολλά από τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Γι’αυτό και αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε 8 μέρη του σώματος που συχνά δεν προσέχουμε.

Η ανατομική ταμπακιέρα

Αν τεντώσετε τον αντίχειρά σας λίγο, θα δείτε ένα μικρό τρίγωνο στην βάση του. Οι γιατροί το ονομάζουν ανατομική ταμπακιέρα, γιατί παλιά το χρησιμοποιούσαν για να σβήνουν τον καπνό. Επίσης, είναι το σημείο όπου μπορείτε πάντα να νιώσετε τον παλμό της κερκιδικής αρτηρίας, ακόμα και αν είναι αδύναμος – η αρτηρία αυτή προστατεύεται μόνο από το δέρμα και τον συνδετικό ιστό.

Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

 

Όλοι ξέρουμε πού βρίσκεται, αλλά σπάνια του δίνουμε σημασία. Λόγω του παράξενου σχήματος του, μπορούμε να ισορροπούμε όταν στεκόμαστε, μία από τις κυριότερες διαφορές μας με τα άλλα θηλαστικά.

Μεσόφρυο

Πάμε στοίχημα ότι δεν γνωρίζατε ότι το σημείο ανάμεσα στα φρύδια έχει το δικό του όνομα. Ονομάζεται μεσόφρυο. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του σώματος που σας βοηθά να ελέγξετε τα αντανακλαστικά σας οποιαδήποτε στιγμή. Χτυπήστε το δάχτυλο σας ανάμεσα στα φρύδια. Θα αισθανθείτε ότι υπάρχει μια ελαφριά ένταση ανάμεσα στα μάτια σας και θα θελήσετε να τα ανοιγοκλείσετε, αν τα αντανακλαστικά σας είναι εντάξει.

Φρένουμ της γλώσσας

Αυτή η μικρή πτυχή κάτω από την γλώσσα έχει μια σημαντική λειτουργία: στερεώνει την γλώσσα στο στόμα και την κάνει λιγότερο ευέλικτη. Αυτή η ικανότητα μας εμποδίζει να καταπιούμε την γλώσσα μας. Είναι πολύ σημαντική για τα νεογέννητα που δεν ελέγχουν ακόμα το σώμα τους.

Τράγος και αντιτράγος

Ο τράγος μας βοηθά να ακούμε τους ήχους που έρχονται από πίσω, ενισχύοντας τους και εντοπίζοντας την πηγή τους. Ο αντιτράγος κάνει το ίδιο για τους ήχους που έρχονται από μπροστά.

Αμυγδαλές

Πολλοί αφαίρεσαν τις αμυγδαλές τους σε μικρή ηλικία. Αυτό μας κάνει να νομίζουμε ότι είναι κάτι σαν το τυφλό έντερο: ένα περιττό όργανο. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι αμυγδαλές είναι το πρώτο εμπόδιο που μας προστατεύει από τα βακτήρια και τους ιούς εκκρίνοντας λεμφοκύτταρα. Όταν προκαλούν φλεγμονή και αφαιρούνται, το σώμα χρησιμοποιεί άλλους μηχανισμούς προστασίας, αλλά είναι πιο ασφαλές με τις αμυγδαλές.

Πετσάκια νυχιών

Αν έχετε κάνει μανικιούρ, ξέρετε τι είναι τα πετσάκια. Είναι το σκληρό δέρμα γύρω από τα νύχια. Συνήθως τα κόβουμε για να είναι όμορφα τα νύχια, αλλά είναι επικίνδυνο. Τα πετσάκια έχουν σημαντικό ρόλο: προστατεύουν τα νύχια από τα επικίνδυνα βακτήρια που καραδοκούν κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Αν κάποιο βακτήριο μπει στο σώμα από μια ανοιχτή πληγή που έγινε κόβοντας τα πετσάκια, δεν ωφελεί να πλένετε τα χέρια σας πλέον.

Το τόξο του έρωτα στο πάνω χείλος

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι σχηματίστηκε κατά την προϊστορική εποχή και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της όσφρησης. Σήμερα δεν χρειαζόμαστε τόσο καλή όσφρηση, αλλά το τόξο μας θυμίζει τις ρίζες μας. Επιπλέον, χάρη σε αυτό το σημείο, οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν την κατάσταση της υγείας ενός αγέννητου μωρού. Μερικές φορές αν δεν είναι καλά σχηματισμένο μπορεί να υποδεικνύει αυτισμό ή κάποια άλλη πάθηση.

Πηγή