7 συχνές ελλείψεις βιταμινών και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας και οτι αυτό λειτουργεί σωστά είναι να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Στην πραγματικότητα, ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ελλείψεις, σύμφωνα με Mercola.com , είναι ότι δεν τρώνε σωστά. Αλλά ακόμα κι ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ο τρόπος με τον οποίο έχετε αποθηκεύσει το φαγητό σας, η έλλειψη φρεσκάδας του και η επεξεργασία που αυτό μπορεί να έχει υποστεί, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις βιταμίνες που είναι σε θέση να απορροφήσει το σώμα σας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια λίστα η οποία περιγράφει πώς ορισμένες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία σας, ορισμένα συμπτώματα που μπορείτε να αναγνωρίσετε αν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών αλλά και τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώσετε προκειμένου να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τις βιταμίνες που σας λείπουν! Επίσης, υπάρχουν συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε, αλλά συνήθως η καλύτερη πηγή βιταμινών είναι τα τρόφιμα!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορείτε να διαγνώσετε αν έχετε  έλλειψη βιταμινών μόνοι σας, οπότε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του γιατρού σας, μπορείτε να ελέγξετε την έλλειψη κάποιας βιταμίνης και να δείτε ποιος τρόπος θεραπείας λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

1. Η βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο, διότι βοηθά την παραγωγή του DNA και βοηθά στη δημιουργία νέων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια ή τις πατούσες, δυσκολίες στο βάδισμα και την ισορροπία, αναιμία, κούραση,  αδυναμία, πρησμένη γλώσσα, απώλεια μνήμης, παράνοια και παραισθήσεις.

Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει μια αύξηση σε αυτή την έλλειψη, επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι και υποβάλλονται σε χειρουργικές επέμβασεις απώλειας βάρους. Η B12 βρίσκεται συνήθως σε ζωικές πηγές, οπότε αν έχετε έλλειψη, θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν είστε χορτοφάγος, τότε καταναλώστε υποκατάστατα κρέατος και δημητριακά για πρωινό για να βοηθήστε στην αύξηση της πρόσληψης της.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας και οτι αυτό λειτουργεί σωστά είναι να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

2. Το μαγνήσιο

Η Mercola.com λέει οτι το μαγνήσιο βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος σας, από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και προλαμβάνει τις ημικρανίες και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη για εκείνους που είναι υψηλού κινδύνου. Όμως, παρά τα απίστευτα οφέλη του για το σώμα μας, η Mercola λέει οτι το 80 τοις εκατό από εμάς έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν: μείωση της όρεξης, ναυτία και έμετο, κόπωση και αδυναμία. Μια σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυϊκές κράμπες, επιληπτικές κρίσεις, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αλλαγές στην προσωπικότητα και χαμηλά επίπεδα του καλίου ή ασβεστίου.

Για να αυξήσετε το μαγνήσιο στον οργανισμό σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε συμπληρώματα. Αντ ‘αυτού, είναι σημαντικό να καταναλώνετε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα φύκια, το σπανάκι ή τα σέσκουλο. Μερικά είδη φασολιών, τα καρύδια και οι σπόροι – όπως οι σπόροι της κολοκύθας, ο ηλίανθος και το σουσάμι – είναι επίσης εξαιρετικές πηγές μαγνησίου, όπως είναι βέβαια και το αβοκάντο.

3. Η βιταμίνη D

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε βιταμίνη D είναι η ακτινοβολία του ηλίου, αλλά τα οφέλη της βιταμίνης αυτής είναι πολύ βαθύτερα από αυτό. Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για την υγεία των οστών, και χωρίς αυτή, μπορεί να προκληθεί οστεοπόρωση.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D περιλαμβάνουν: κόπωση και πόνοι των μυών ή αδυναμία, σε άτομα πάνω από την ηλικία των 50 ετών, παχυσαρκία, εφίδρωση κεφαλιού και  κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να λάβετε τη βιταμίνη D χρειάζεστε, βγείτε έξω στον ήλιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αρκετό φως του ήλιου για να κάνετε το δέρμα σας μια απόχρωση πιο σκούρα. Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε γιαούρτι και γάλα, καθώς και λιπαρά ψάρια.

4. Ο σίδηρος

Ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία σας, γιατί βοηθά το σώμα σας να παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεται. Όταν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι πολύ χαμηλά, το σώμα σας δεν μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τα συμπτώματα του χαμηλού σιδήρου, περιλαμβάνουν: κόπωση, χλωμό δέρμα και θαμπό, λεπτά, αραιά μαλλιά.

Αν χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο, επιλέξτε τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο όπως βόειο κρέας, στρείδια, σπανάκι, φακές και φασόλια

5. Το ασβέστιο

Πιείτε γάλα!!!  Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την ισχυρή υγεία των οστών. Αλλά ελέγχει, επίσης, την λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Τα κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου είναι: κόπωση, μυϊκές κράμπες, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και μια έλλειψη όρεξης.

Η Mercola.com προτείνει την καταπολέμηση των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου με την κατανάλωση τροφίμων που μεγιστοποιούν τα φυσικά μεταλλικά στοιχεία, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το γάλα, τη ψίχα των εσπεριδοειδών, τις χαρουπιές και το σιτάρι, τα οποία είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ασβεστίου.

** Μην ξεκινήσετε να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα. Τα επίπεδα του ασβεστίου είναι στενά συνδεδεμένα με τη βιταμίνη D, Κ2 και το μαγνήσιο, και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Mercola.com. Έτσι,θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για να διατηρήσετε όλα αυτά τα επίπεδα βιταμίνης.

6. Το φυλλικό οξύ

Επίσης το γνωστό ως φολικό οξύ, είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για τις εγκύους και οποιεσδήποτε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το φυλλικό οξύ κρατά τα κυτταρικά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια υπό έλεγχο, και μία μείωση σε φολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα των αγέννητων παιδιών.

Τα συμπτώματα του φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν: κόπωση, γκρίζα μαλλιά, έλκη στο στόμα σας, κακή ανάπτυξη και οίδημα της γλώσσας.

Για την καταπολέμηση της ανεπάρκειας του φυλλικού οξέος, οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία χρειάζεται να πάρουν ένα συμπλήρωμα. Μπορείτε επίσης να πάρετε φολικό οξύ από  τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα φασόλια, τις φακές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκάλια.

7. Η Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, προστατεύει ενάντια στη γήρανση και υποστηρίζει τα φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης.

Αν έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε, τότε μπορείτε να αναγνωρίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα : μυϊκή αδυναμία, απώλεια μυϊκής μάζας, μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών, προβλήματα όρασης και ασταθές βάδισμα.

Το Mercola.com αναφέρει ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε την ανεπάρκεια σε βιταμίνης Ε με τη λήψη ενός φυσικού συμπληρώματος. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε είναι το φαγητό σας, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξετε καρπούς με κέλυφος – όπως τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το πεκάν και  το ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας Το idiva.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή