7 πράγματα που δεν πρέπει να ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων!

 Τι δεν πρέπει να δει ποτέ το εσωτερικό ενός φούρνου μικροκυμάτων: Δώστε προσοχή για να αποφύγετε απελευθέρωση χημικών, να δείτε καμμένα δάχτυλα, να πρέπει να καθαρίζετε για ώρες, να … διεισδύσουν πλαστικά στα φαγητά σας και εν τέλει να δείτε κατεστραμμένο το φούρνο σας.

Αποφύγετε λοιπόν τα εξής:

1. Πιάτα με μεταλλικό τελείωμα

To μέταλλο αντιδρά στη μεγάλη ζέστη και μπορεί να βλάψει τόσο τον φούρνο όσο και τα ίδια τα πιάτα. Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, φωτιά, οπότε να διατηρείτε έξω από τον φούρνο μεταλλικά αντικείμενα όπως είναι τα μαχαιροπίρουνα, τα επιχρυσωμένα πιάτα κλπ.

2. Καυτερές πιπεριές

Μπορεί να μην συμβεί τίποτε κακό στις ίδιες τις πιπεριές, αλλά όταν ανοίξετε τον φούρνο μικροκυμάτων οι χημικές ουσίες που θα βγουν μπορεί να κάψουν τα μάτια και τον λαιμό σας. Οπότε να το αποφύγετε!

3. Κενός φούρνος μικροκυμάτων

Αν ανάψετε το φούρνο σας αφήνοντας το εσωτερικό του άδειο, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φούρνος. Όσο, λοιπόν επικίνδυνο είναι να βάζετε κάποιες λάθος τροφές στο φούρνο σας, άλλο τόσο είναι να μη βάλετε τίποτα.

4. Αλουμινόχαρτο

Και για τελευταία φορά: Οποιαδήποτε μορφή μέταλλου, ακόμη και αυτή που μπορεί να τυλίξει και να αποθηκεύσει τα φαγητά σας, ΔΕΝ μπαίνει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να πυροδοτήσει φωτιά!

5. Φαγητό σε πλαστικά τάπερ

Το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπιμπερό, τάπερ κ.ο.κ.) που ερευνήθηκαν, απελευθέρωσαν αυτά τα χημικά, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά αναγραφόταν BPA-free. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο και να το ζεσταίνετε από εκεί.

6.Mητρικό γάλα

Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του μωρού, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες

7. Κατεψυγμένο κρέας

Το κατεψυγμένο κρέας είναι μια δύσκολη υπόθεση αν θέλετε να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων κι αυτό γιατί τα πιο λεπτά άκρα ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο. Κι αν ο φούρνος σας δεν περιστρέφει το φαγητό καθώς το ζεσταίνει, οδηγεί σε άνιση κατανομή της θερμότητας, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να φέρει ανάπτυξη μικροβίων. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Πηγή