7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας

Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα που φυτεύουμε και καλλιεργούμε στον κήπο μας, αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να μας χαρίσει λαχταριστούς πεντανόστιμους καρπούς της. Μικρή πολυετής πόα, το φυτό της φράουλας διαθέτει κεντρικό βλαστό, χαμηλού ύψους, από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί.

• Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες;

Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα αν και θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, οι φράουλες φυτεύονται, στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά.

• Σε τι θέσεις επιλέγουμε για να φυτέψουμε φράουλες;

Αν φυτέψoυμε τις φράουλες σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετούμε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλων για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθένειών του ριζικού συστήματος. Αν φυτέψουμε τις φράουλες στο έδαφος, διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή. Οι φράουλες ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να έχει καλή ποιοτική παραγωγή. Οι φράουλες δεν είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτό, σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, προτιμούμε για φύτευση τις ημισκιερές θέσεις.

• Τι ανάγκες σε πότισμα έχουν οι φράουλες;

Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα διατηρώντας το χώμα σχετικά υγρό χωρίς να πλημμυρίζει. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς γιατί δημιουργούνται εγκαύματα.

• Τι ανάγκες σε λίπανση έχουν οι φράουλες;

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να αποκτήσουν καλή παραγωγή, ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση.

• Πότε συγκομίζονται οι φράουλες;

Η συγκομιδή της φράουλας γίνεται σταδιακά, καθώς ξεκινά μέσα στην άνοιξη και εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι. Παρατηρούμε συνήθως στο ίδιο φυτό φράουλας να υπάρχουν συγχρόνως άνθη και καρποί. Συλλέγουμε τις φράουλες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που διαθέτουν εντονότερο άρωμα και τις τρώμε το συντομότερο δυνατό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις φράουλες περισσότερο, τις κόβουμε νωρίτερα όταν το μισό της επιφάνειας του καρπού διαθέτει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.

• Πώς πολλαπλασιάζονται οι φράουλες; Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας γίνεται με σπόρο και με τους στόλωνες, λεπτούς μακριούς βλαστούς που όταν ακουμπούν στο έδαφος δημιουργούν ρίζες. Όταν έχουν ριζώσει καλά, αποκόπτουμε τα νέα φυτά φράουλας από το μητρικό .

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της φράουλας

Κάθε 3-4 χρόνια ανανεώνουμε την καλλιέργεια της φράουλας με νέα φυτά, καθώς μετά από αυτήν την περίοδο τα αρχικά φυτά φράουλας χάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα τους.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή