6 τρόποι με τους οποίους το συκώτι σας λέει ότι δεν αντέχει άλλο τον τρόπο ζωής σας

Το συκώτι μας είναι ένα από τα όργανα που κάνει αποτοξίνωση στο σώμα μας κι αυτή είναι μια πολύ σκληρή καθημερινή δουλειά.  Εάν το συκώτι σας δεν μπορεί να μετατρέψει τις τοξίνες σε ασφαλή απόβλητα, τότε αυτές θα “περιμένουν” στον λιπώδη ιστό σας, μέχρι εκείνο να λειτουργήσει κανονικά ξανά.

Υπάρχουν τουλάχιστον 6 συμπτώματα που δείχνουν ότι το συκώτι σας είναι υπερφορτωμένο. Δείτε τα προσεκτικά παρακάτω για να καταλάβετε εάν προσπαθεί να σας στείλει προειδοποιητικά σήματα.

Σύγχυση

Εάν το συκώτι σας είναι υπερφορτωμένο, δεν μπορεί να φιλτράρει το αίμα σωστά. Το αποτέλεσμα είναι οι τοξίνες να μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλό σας. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως σύγχυση, προβλήματα μνήμης και δυσκολίες λήψης αποφάσεων.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Το συκώτι σας είναι υπεύθυνο και για τη διατήρηση του κανονικού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Όταν στρεσάρεστε, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνική πτώση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας.

Κανονικά, το συκώτι σας πρέπει να επεξεργαστεί και να παράγει την γλυκόζη μετά από ένα γεύμα. Αν όμως δεν μπορεί να απελευθερώσει αποθηκευμένη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, το επίπεδο της γλυκόζης πέφτει δραματικά. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα, ένα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα που προκαλεί κόπωση, ερεθισμό και αδυναμία συγκέντρωσης.

Ανισορροπία ορμονών

Το ήπαρ ρυθμίζει επίσης τις ορμόνες σας. Ένα δυσλειτουργικό συκώτι μπορεί να είναι ο λόγος μιας ανισορροπίας στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως μειωμένη λίμπιντο και επιδείνωση των συμπτωμάτων PMS.

Αλλαγές διάθεσης

Η διάθεση και η μνήμη σας εξαρτώνται από την κατάσταση του εγκεφάλου σας. Όταν οι τοξίνες εισέρχονται στον εγκέφαλό σας, δυσκολεύεστε να θυμάστε κι έχετε συχνές διακυμάνσεις της διάθεσης. Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται επίσης με την κακή κατάσταση του ήπατος. Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Όσοι συχνά έχουν  κρυολόγημα κι άλλες ιογενείς λοιμώξεις, πιστεύουν ακράδαντα ότι ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη βιταμίνης C. Λίγοι όμως, γνωρίζουν ότι το ήπαρ παίζει ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο πιο υγιές είναι το συκώτι σας, τόσο καλύτερα καταπολεμά τους ιούς και τα βακτηρίδια ο οργανισμός σας.

Άπνοια στον ύπνο

Η άπνοια στον ύπνου είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο αεραγωγός μπορεί να αποκλειστεί για 2 ή 3 λεπτά. Όλες αυτές οι σύντομες περίοδοι μαζί αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού χρόνου που κοιμάστε. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της άπνοιας του ύπνου είναι το ροχαλητό. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της άπνοιας, είναι καλύτερα να ελέγξετε το ήπαρ σας καθώς πιθανόν δε λειτουργεί κανονικά.

Τρόποι βελτίωσης της ηπατικής λειτουργίας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βασανίσετε τον εαυτό σας με κάποια εξαντλητική δίαιτα.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες:     

  • Μειώστε την κατανάλωση φρουκτόζης στα 20 γραμμάρια την ημέρα.
  • Αφαιρέστε από το φαγητό σας τα φυτικά έλαια που προκαλούν φλεγμονή.
  • Αποφύγετε τις σόδες.
  • Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες ζωικές και φυτικές τροφές, οι οποίες παρέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα.
  • Αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών που είναι πράσινα και φυλλώδη.
  • Μειώστε ή κόψτε εντελώς τα αλκοολούχα ποτά.
  • Μην ξεχάσετε αυτές τις τροφές που είναι πηγές θείου: τα αυγά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Πηγή