6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα και μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες δεντρολίβανου, τόσο άγριες όσο και καλλιεργούμενες. Το δεντρολίβανο έχει πολλές χρήσεις από την μαγειρική και την φαρμακευτική μέχρι την κηποτεχνία, όπου χρησιμοποιείται ευρύτατα για την δημιουργία βραχόκηπων, αλλά και για φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες, ενώ σημαντική καλλωπιστική αξία παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα.

• Τι θέσεις επιλέγουμε για τη μεταφύτευση του δεντρολίβανου;

Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. Το δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες και το συναντάμε αυτοφυές, ακόμη και σε βραχώδη μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων. Αν θέλουμε να μεταφυτέψουμε το δεντρολίβανο, προτιμούμε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. Το δεντρολίβανο φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αρκεί να βρίσκεται σε ηλιοφανή θέση και να διαθέτει υπόστρωμα από κατάλληλο φυτόχωμα που να στραγγίζει καλά.

• Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το δεντρολίβανο;

Το δενρολίβανο έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Στη συνέχεια, λόγω του δυνατού κι εκτεταμένου ριζικού συστήματος, πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι επαρκές για το δεντρολίβανο. Όσον αφορά τη λίπανση του δεντρολίβανου, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, είναι ενδεδειγμένη για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία.

• Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Κλαδεύουμε ελαφρά το δενδρολίβανο για να δώσουμε διάφορα σχήματα, αλλά μπορούμε να κλαδέψουμε αυστηρά για να ανανεωθούν οι ξυλώδεις βλαστοί του. Ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου γίνεται με μοσχεύματα, σπόρους και παραφυάδες. Για τα μοσχεύματα του δεντρολίβανου, επιλέγουμε βλαστούς από την κορυφή, μήκους 10 εκατοστών, και αφαιρούμε τα φύλλα της βάσης και τα τοποθετούμε σε υπόστρωμα κοπριάς, χώματος και άμμου σε αναλογία 1:1:1, σε σκιερό υγρό περιβάλλον, την περίοδο της άνοιξης. Μετά από τρεις-τέσσερις μήνες, θα βγάλει ρίζες και θα κάνουμε τη μεταφύτευση του δεντρολίβανου σε μόνιμη θέση, είτε στον κήπο, είτε σε γλάστρα.

• Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, για να αρωματίσει διάφορες συνταγές ψαριού. Επίσης, το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου αξιοποιείται εκτεταμένα στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία. Άλλα και στην φαρμακευτική, το δεντρολίβανο έχει ευεργετική δράση εναντίον του βήχα, του άσθματος, των ρευματισμών, της υπερκόπωσης και των νευρικών πονοκεφάλων. Επίσης, το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα και τον βασιλικό. Επίσης, στην οικολογική γεωργία, το δενδρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο ή κουνουπίδι μπορεί να αποτρέψει προληπτικά την κάμπια που τα προσβάλει.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για το δεντρολίβανο

Η λατινική ονομασία του δεντρολίβανου, Rosmarinus, αποτελεί σύνθεση των λέξεων: ros, που σημαίνει δροσιά, και marinus, που σημαίνει θαλασσινός, και υποδηλώνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια μέρη.

Πηγή