6 μυστικά για φροντίδα γιασεμιού

Το γιασεμί είναι το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του. Η ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στις σημαντικότερες συμβουλές για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία στο γιασεμί μας.

Ποια θέση επιλέγουμε για το γιασεμί και ποια εποχή γίνεται η μεταφύτευση;

Εξασφαλίζουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να μεταφυτεύσουμε το γιασεμί, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. Αν επιλέξουμε νότιο προσανατολισμό θα μας ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, ειδικά το χιώτικο γιασεμί. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης για το γιασεμί είναι η άνοιξη μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα.

Σε τι εδάφη και υπόστρωμα φύτευσης ευδοκιμεί το γιασεμί;

Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, θα χρειαστούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη. Προσθέτουμε στρώμα χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση και αδειάζουμε το νερό που μένει στο πιατάκι της γλάστρας μετά το πότισμα. Μεταφυτεύουμε το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις παρατηρήσουμε ότι οι ρίζες του φυτού συμπιέζονται και είναι πολύ πυκνές.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το γιασεμί;

Το γιασεμί αν και αντέχει στην ξηρασία, θα χρειαστεί τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, αν το έχουμε φυτεύσει σε γλάστρα, θα χρειαστεί πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και αραιότερα το χειμώνα. Σχετικά με τη λίπανση για το γιασεμί, κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι απαραίτητη η εφαρμογή με υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε δυο βδομάδες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λιπαίνουμε μόνο μια φορά με ένα πλήρες λίπασμα σε κοκκώδη μορφή.

Πώς κλαδεύεται το γιασεμί και πως πολλαπλασιάζεται;

Το κλάδεμα του γιασεμιού γίνεται σε δύο εποχές. Κλαδεύουμε αρχικά το γιασεμί στα τέλη του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, αφαιρώντας ξερά λουλούδια και μικρούς ξεραμένους βλαστούς. Στις αρχές της άνοιξης, μόλις ζεστάνει ο καιρός, πραγματοποιούμε σχετικά αυστηρό κλάδεμα για να ελέγξουμε το μέγεθος και τη διαμόρφωση του γιασεμιού, αφαιρώντας εσωτερικούς και αδύναμους βλαστούς και συντέμνοντας τους δυνατότερους. Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα που λαμβάνονται στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης. Επίσης, το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες στα τέλη του χειμώνα και με εμβολιασμό (ενοφθαλμισμό) σε υποκείμενο γιασεμί της επιθυμητής ποικιλίας στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης.

Κάνουμε τακτικό ψέκασμα στο γιασεμί για τετράνυχο και έντομα

Ψεκάζουμε προληπτικά το γιασεμί, μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή με οικολογική συνταγή με φυσικά υλικά για προστασία των φυτών  για την προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου και άλλων εντόμων που προσβάλλουν κάθε χρόνο το φύλλωμα και τα άνθη του γιασεμιού. Εφαρμόζουμε ανά είκοσι μέρες τον ψεκασμό κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το γιασεμί

Υπάρχουν πολλά είδη γιασεμιού. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη είναι το χιώτικο γιασεμί ή μεγανθές, το πολυανθές γιασεμί, το φαρμακευτικό γιασεμί, το αραβικό γιασεμί ή φούλι, το γιασεμί το γυμνανθές με κίτρινα άνθη, το ευοσμότατο γιασεμί και το θαμνώδες γιασεμί.

Γεωπόνος Γ.Π.Α. Πηγή