5 μυστικά για φροντίδα καμέλιας

Η καμέλια είναι ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό γυαλιστερό φύλλωμά της και τα μονά ή διπλά λουλούδια σε χρώμα λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Οι περισσότερες ποικιλίες προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Γενάρη μέχρι και τον Μάη.

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η καμέλια;

Επιλέγουμε για την καμέλια μια θέση σχετικά σκιερή και δροσερή, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η καμέλια δεν αντέχει στην άμεση έκθεση στον ήλιο και υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα. Ειδικά αν βλέπει την καμέλια ο πρωινός έντονος ήλιος, η υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί έντονη ανθόρροια. Αν φυτέψουμε την καμέλια σε γλάστρα, πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση, καθώς η καμέλια υποφέρει εξίσου στην υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά ανανεμιγμένο με κομπόστ του κήπου σας σε αναλογία 2:1

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καμέλια;

Σχετικά με το πότισμα της καμέλιας, διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιας καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση της καμέλιας, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά κατά τη περίοδο της άνθισης ανά 20 μέρες. Για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, περιορίζουμε τη λίπανση ανά δυο μήνες καθώς η καμέλια δεν αντιδρά θετικά στις έντονες λιπάνσεις.

Ποια εποχή κλαδεύουμε την καμέλια και πως γίνεται το κλάδεμα;

Το κλάδεμα της καμέλιας γίνεται την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Με το κλάδεμα της καμέλιας, αφαιρούμε βλαστούς που προεξέχουν και φεύγουν ψηλά καθώς και εσωτερικά κλαδιά που αλληλοτέμνονται για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό της κόμης της καμέλιας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την καλύτερη ανάπτυξη και την πλουσιότερη ανθοφορία της καμέλιας.

Ποιος είναι ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της καμέλιας;

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της καμέλιας, γίνεται συνήθως με μοσχεύματα μήκους περίπου 15 εκατοστών που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό της καμέλιας είναι η χρήση ορμόνης ριζοβολίας καθώς τα μοσχεύματα δεν ριζοβολούν εύκολα. Το μόσχευμα της καμέλιας τοποθετείται σε γλάστρα που διατηρείται σε δροσερή θέση μέχρι να είναι το νέο φυτό έτοιμο για μεταφύτευση.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις καμέλιες

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καμέλιας είναι η ανθόρροια, που παρατηρείται κυρίως στη λευκή ποικιλία και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια: έλλειψη νερού ή υπερβολικό πότισμα, απουσία λίπανσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, κακή αποστράγγιση της γλάστρας, ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα, δυνατός αέρας, ψυχρός ή θερμός ακόμα και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α. Πηγή