5 Βασικές αιτίες άγχους που πρέπει να γνωρίζετε. Η Τελευταία θέλει μεγάλη προσοχή!

Πάρα πολλοί άνθρωποι πάσχουν από άγχος κάθε χρόνο. Έτσι, αυτή η πάθηση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες του σύγχρονου κόσμου. Βέβαια, το άγχος εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και τα συμπτώματά του μπορούν να είναι ήπια ή ακόμα και πολύ βαριά, όπως κρίσεις πανικού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άγχους είναι ολιστικά. Κυμαίνονται από ψυχικά συμπτώματα όπως ανησυχία, αϋπνίες, νευρικότητα και προσδοκία για να ονομάσουμε μερικά αλλά και ουρογεννητικά συμπτώματα όπως συχνοουρία και γαστρεντερικά συμπτώματα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη σύνδεση του άγχους και του ευερέθιστου εντέρου, μία πάθηση που προκαλεί φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και στομαχόπονους.

Άλλα συμπτώματα είναι έντονη εφίδρωση, μυική ένταση, ταχυπαλμίες, αλλαγές στην όραση, όπως και τάσεις αυτοκτονίας και κατάχρηση ουσιών.

Αντιμετώπιση

Δυστυχώς, οι θεραπείες είναι περιορισμένες. Μία λύση είναι με φαρμακευτικές αγωγές και περιλαμβάνει φάρμακα όπως την σιταλοπράμη, μία ουσία που μιμείται την σεροτονίνη και χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι άλλη μία λύση καθώς χαλαρώνουν τον εγκέφαλο αλλά χορηγούνται κυρίως σε βαριές περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι εθιστικές μακροπρόθεσμα και έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά αν αναμιχτούν με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ.

Δείτε παρακάτω τις 5 βασικές αιτίες άγχους:

1. Πίεση

Πάρα πολλοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά σωματική ή ψυχολογική πίεση. Αυτό αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης η οποία διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών της χαράς, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Η χρόνια πίεση μπορεί να οδηγήσει το σώμα στην ανισορροπία. Έτσι, δημιουργούνται συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες, ανησυχία, ξηροστομία και εφίδρωση. Όσο περισσότερο καιρός μένει κανείς στην κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο χειροτερεύουν τα συμπτώματα.

2. Υποσιτισμός και υπογλυκαιμία Το σώμα μας χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά για να εκτελέσει τις εκατομμύρια λειτουργίες που πρέπει. Το να θες να ξεπεράσεις το άγχος χωρίς να έχεις την κατάλληλη διατροφή είναι σαν να θες να χτίσεις ένα σπίτι χωρίς να έχεις τούβλα, καρφιά και τσιμέντο.

Επειδή η παραγωγή της κορτιζόλης μπορεί να μειώσει τα αποθέματα αυτών των πολύτιμων συστατικών, είναι σημαντικό να τα αναπληρώνουμε με την διατροφή μας. Επίσης, η υπογλυκαιμία μιμείται κάποια συμπτώματα του άγχους και έτσι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρο στο αίμα σας.

3. Πεπτικά προβλήματα

Παρόλο που η σεροτονίνη υπάρχει κατά κύριο λόγο στον εγκέφαλο, έρευνες έχουν δείξει πως το 90% των αποθεμάτων παράγονται στην εντερική οδό. Γι’αυτό, προβλήματα λόγω βακτηρίων μπορούν να δημιουργήσουν αλλαγές στην διάθεση, όπως και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

4. Ορμονικές διαταραχές

Λόγω των ξενοοιστρογόνων που εισέρχονται στο σώμα μας καθημερινά, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν ορμονικές διαταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση του βάρους, επίπονες περιόδους, ακανόνιστες περιόδους, ακμή, ινομυώματα, υπογονιμότητα και αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

5. Βασικές πεποιθήσεις

Ο εγκέφαλός μας προγραμματίζεται ανάλογα με τα μαθήματα που παίρνει, ειδικά εάν αυτά ακολουθούνται από δυνατά συναισθήματα, όπως τα τραύματα. Αυτές οι συναισθηματικές αναμνήσεις βρίσκονται θαμμένες στο υποσυνείδητό μας και μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή.

Το άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα τέτοιων συναισθηματικών αναμνήσεων και εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να καταλήξουν να μας περιορίζουν.

Ολιστικές λύσεις για το άγχος:

Πηγή