4 Συνταγές με κεράσι (Γλυκό Κουταλιού, Λικέρ, Μαρμελάδα)

Γλυκό Κουταλιού Κεράσι

 Υλικά
  • 1200 gr. κεράσια
  • 1000 gr. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κοτσάνια και από τα πολύ γινωμένα. Τα πλένουμε και με μία φουρκέτα, που την ανοίγουμε λίγο, βγάζουμε τα κουκούτσια. Ρίχνουμε τα κεράσια σε τρυπητό όπου έχουμε τοποθετήσει μία λεκάνη από κάτω για να κρατήσουμε τα υγρά τους.
  • Ζυγίζουμε τα κεράσια και όσο είναι το φρούτο μετράμε και την αντίστοιχη ζάχαρη. Κάνουμε στρώσεις σε μία κατσαρόλα εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη, ρίχνουμε το ζουμί που έβγαλαν τα κεράσια,τα σκεπάζουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.
  • Την άλλη μέρα ξεκινάμε το βράσιμο του γλυκού.Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε το γλυκό μας, όταν αρχίσει να αφρίζει με ένα κουτάλι το ξαφρίζουμε. Βράζουμε για 35 λεπτά και κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα και την σκεπάζουμε, αφού κρυώσει το γλυκό.
  • Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε την βανίλια και ανακατεούμε κουνώντας την κατσαρόλα. Κατόπιν ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ξανακουνάμε την κατσαρόλα. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Βρέχουμε μία λινή πετσέτα και την στύβουμε πολύ καλά,δέν πρέπει να έχει σταγόνα νερό.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε. Αυτήν την διδικασία την εφαρμόζουμε 4-5 φορές. Αυτό βοηθά να μείνει το κεράσι στρογγυλό. Τοποθετούμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει ερμητικά και το γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Πηγή

Λικέρ ή Κεράσι ή  Βύσσινο

  • 1 κιλό βύσσινα ή κεράσια χωρίς κοτσάνια αλλά με τα κουκούτσια τους
  • 800 γρ – 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 γαρύφαλα,
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 κιλό κονιάκ  ή τσίπουρο

Εκτέλεσης

  • Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Βάζουμε τα φρούτα σε ένα μεγάλο βάζο μαζί με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (αφού τα έχουμε πλύνει καλά) και τα αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να μην υπάρχει ούτε καν στον πάτο του βάζου για τουλάχιστον 40 μέρες.
  • Ξεκινάμε με τα 800 γρ ζάχαρης αλλά μιας και τα φρούτα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ξινά δοκιμάζουμε όταν λιώσει πια η ζάχαρη και αν χρειαστεί προσθέτουμε και την υπόλοιπη.
  • Μετά τις 40 μέρες προσθέτουμε και το κονιάκ στο βάζο και το αφήνουμε για άλλη μια εβδομάδα στον ήλιο
  • Τέλος το σουρώνουμε σε ένα τουλπάνι και κρατάμε το ποτό σε ένα μπουκάλι.
  • Με τα φρούτα μπορούμε να συνοδεύουμε κάποιο παγωτό ή να βάζουμε μερικά μέσα στο ποτό μας όταν το σερβίρουμε.
  • Πηγή

Λικέρ κεράσι με κουκούτσια

  • 500 γρ. κουκούτσια και υπόλοιπα επεξεργασίας κερασιών (δείτε διαδικασία πιο πάνω)
  • 200 – 300 γρ. ζάχαρη (η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκό θέλουμε το αποτέλεσμα)
  • 200 ml οινόπνευμα 95ο
  • νερό

Βάζουμε το μείγμα μας με τη ζάχαρη σε μια γυάλα ή γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε τα 200 ml οινόπνευμα ποτοποιίας και άλλα 200 ml νερό. Αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος (όχι κατευθείαν στον μεσημεριάτικο ήλιο) ανακινώντας το μείγμα κάθε ημέρα για 30 τουλάχιστον ημέρες. Προσθέτουμε άλλα 400 ml νερό. Παίρνουμε ένα πολύ αρωματικό λικεράκι.

Πηγή

Μαρμελάδα κεράσι με δυόσμο

Υλικά

  • 1 κιλό από πολτό (δείτε διαδικασία πιο πάνω) κερασιών
  • 600 – 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 2 κλωνάρια δυόσμο

Εκτέλεση

Βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και βράζουμε, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα, έως ότου δέσει. Η διαδικασία του δεσίματος θέλει προσοχή, καθώς το κεράσι έχει πολλά υγρά. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε ένα πολύ σφιχτό αποτέλεσμα, θα πρέπει να βράσουμε πολλή ώρα με συνέπεια να σκουρύνει πάρα πολύ και να αλλοιωθεί η κερασένια γεύση του. Εγώ προτιμώ ένα πιο ρευστό αποτέλεσμα, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μαρμελάδα αλλά και σαν πηχτό σιρόπι για παγωτά ή για να συνοδεύσει ανάλατα τυριά.

Προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και σε λίγο το brandy. Ανακατεύουμε καλά και όπως είναι καυτό γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας, τα κλείνουμε με μεταλλικό καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα έως ότου κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε την τέλεια αποστείρωση.

Πηγή