4 απλές ασκήσεις που θα βελτιώσουν την στάση του σώματός σας

Οι άνθρωποι με καλή στάση σώματος, δείχνουν πιο ελκυστικοί. Επίσης, η σωστή θέση της σπονδυλικής στήλης βοηθά την πλάτη να παραμένει γερή, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή. Ακόμα κι αν δεν έχετε σοβαρές στρεβλώσεις, η σπονδυλική στήλη βιώνει συχνά εκτεταμένα φορτία και χρειάζεται ξεκούραση, μετά από μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής.

Για να βοηθήσουμε όσους ενδιαφέρονται για τη στάση τους, παρακάτω θα σας δείξουμε 4 ασκήσεις που θα μειώσουν την ένταση και θα ενισχύσουν τους ραχιαίους μύες σας.

Ασκήσεις αναπνοής

Σουκασάνα (εύκολη θέση)

1 Αναπνοή του στήθους. Καθίστε σε μια κουβέρτα σε θέση σουκασάνα: σταυρώστε τα πόδια σας, κρατήστε την πλάτη ίσια και σφίξτε τους κοιλιακούς. Κινήστε τη μια ωμοπλάτη προς το μέρος της άλλης και γείρετε τους ώμους σας προς τα πίσω. Για να διευκολύνετε τη στάση, μπορείτε να καθίσετε σε μια διπλωμένη κουβέρτα με την πλάτη ενάντια σε έναν τοίχο.

Όταν σιγουρευτείτε πως η πλάτη είναι ίσια, τραβήξτε μέσα το στομάχι και δώστε προσοχή στο στήθος σας. Καθώς αναπνέετε, θα πρέπει να κινούνται μόνο τα πλευρά. Η κοιλιά πρέπει να παραμείνει ακίνητη. Με κάθε ανάσα, θα πρέπει να αισθάνεστε το στήθος σας να διαστέλλεται καθώς εισπνέετε και να συστέλλεται όταν εκπνέετε.

2 Πλήρης αναπνοή γιόγκα. Μείνετε στη θέση σουκασάνα και χωρίστε τα στάδια της αναπνοής σε 3 μέρη: στην κοιλιά, τα πλευρά και την κλείδα. Καθώς εισπνέετε, φουσκώστε την κοιλιά σας, στη συνέχεια τα πλευρά σας και τέλος την άνω πλευρά και την κλείδα. Η εκπνοή γίνεται από κάτω προς τα πάνω: τραβήξτε το στομάχι σας, τα πλευρά και τέλος την κλείδα.

Ασκήσεις ώμων

Adho Mukha Svanasana (“σκύλος που κοιτά προς τα κάτω”)

1 Καθίστε στη θέση σουκασάνα ή σε μια καρέκλα και κινείστε αργά τους ώμους κυκλικά.

2 Απλώστε τα χέρια, αλλά μην τα βάλετε πίσω από την πλάτη. Κρατήστε τους ώμους κάτω και προς τα εμπρός όταν αναπνέετε. Κάντε την άσκηση αργά, με τα δάχτυλα απλωμένα.

3 Υιοθετήστε τη στάση “σκύλος που κοιτά προς τα κάτω”. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο πλάτος των γοφών και τα χέρια σας στο άνοιγμα των ώμων. Το σημαντικό: ενώ πιέζετε το πάτωμα με τα χέρια σας, κινηθείτε μπροστά, κατεβάστε το κεφάλι και πιέστε τις φτέρνες σας κάτω.

4 Από τη στάση αυτή, στη στάση σανίδα. Μην αφήνετε το στήθος και τη λεκάνη να ακουμπήσουν στο έδαφος. Πάρτε μια σταθερή θέση, τραβήξτε μέσα το στομάχι και απλώστε τους καρπούς κάτω από τους ώμους σας.

Ισιώνοντας τη σπονδυλική στήλη

1 Στάση Ταντασάνα. Σταθείτε όρθιοι και ρίξτε το βάρος ομοιόμορφα και στα δύο πόδια. Σφίξτε τους μηρούς, τραβήξτε το στομάχι και ξεκινήστε να κινείτε κυκλικά τους ώμους σας, ανοίγοντας το στήθος. Αυτή η στάση ίσως σας προκαλέσει να λυγίσετε τη μέση σας. Για να το αποφύγετε αυτό, σφίξτε το στομάχι σας.

2 Νταντασάνα. Καθίστε σε μια κουβέρτα με τα πόδια τεντωμένα και πιέστε προς το πάτωμα. Θα πρέπει να σχηματιστεί γωνία 90 μοιρών ανάμεσα στα πόδια και το σώμα σας. Φέρτε τα χέρια στο πλάι και σπρώξτε. Αυτό θα βοηθήσει να ισιώσετε την πλάτη και να ανοίξετε το στήθος σας. Εάν νιώσετε ένα ισχυρό τέντωμα στο πίσω μέρος των ποδιών, μπορείτε να καθίσετε σε ένα μαξιλάρι.

Σωστή θέση καθίσματος

Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα, τα γόνατά σας θα πρέπει να είναι πάνω από τους αστραγάλους σας, λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια, το στομάχι μέσα, το στήθος ανοιχτό και οι ωμοπλάτες να πιέζονται μεταξύ τους και προς τα κάτω. Μη λυγίζετε τη μέση. Είναι δύσκολο να κρατήσετε τη στάση σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν θυμάστε να το εφαρμόζετε για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα αναπτύξετε αυτή την πολύ χρήσιμη συνήθεια, αρκετά σύντομα.

Πηγή