15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η!

Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο, ότι συμβαίνει κάτι έκτακτο, τα χάνουμε και δεν ξέρουμε αμέσως τι πρέπει να κάνουμε.

Αποφασίσαμε να σας θυμίσουμε κάποιους σημαντικούς κανόνες ασφαλείας, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Μη χρησιμοποιείτε κινητό ενώ περπατάτε

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 2

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τονίζουν ότι το περπάτημα και η ταυτόχρονη χρήση κινητού απαιτεί μεγάλη χρήση του εγκεφάλου. Ασυνείδητα δε θα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει τριγύρω σας, και δε θα αντιληφθείτε έναν κίνδυνο που πλησιάζει, όπως ένα αυτοκίνητο που έρχεται προς το μέρος σας.

Εξαλείψτε τα «τυφλά σημεία» στο αυτοκίνητό σας, ρυθμίζοντας κατάλληλα τους καθρέφτες.

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 3

Για να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία ενώ οδηγείτε, ρυθμίστε κατάλληλα όλους τους καθρέφτες του αυτοκινήτου. Με τον πίσω καθρέφτη, θα πρέπει να βλέπετε οποιοδήποτε αυτοκίνητο οδηγεί ακριβώς πίσω σας. Για να τους προσαρμόσετε αποτελεσματικά, καθίστε στη θέση του οδηγού.

Όταν έχει κρύο καιρό, επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 4

Να θυμάστε ότι το υγρό δέρμα χάνει πιο γρήγορα τη ζέστη, και έτσι είναι σημαντικό να κρατήσετε το δέρμα σας στεγνό. Επίσης, για να μη πέφτει γρήγορα η θερμοκρασία του σώματός σας γρήγορα, φορέστε μάλλινα ρούχα, τα οποία απορροφούν και περισσότερη υγρασία. Ρούχα από βαμβάκι ή άλλα υλικά απορροφούν ελάχιστα την υγρασία, και φορώντας ρούχα από τέτοια υλικά θα σας κάνουν να κρυώσετε.

Μη φουσκώσετε το σωσίβιο πριν την έξοδο από το αεροσκάφος

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 5

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αν φουσκώσετε το σωσίβιο ενώ βρίσκεστε ακόμα μέσα στην καμπίνα και γεμίσει ο χώρος με νερό, τότε το φουσκωτό σωσίβιο θα σας κρατήσει στο ταβάνι της καμπίνας και θα δυσκολευτείτε να βγείτε. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε την ανάσα σας και να κολυμπήσετε έξω από το αεροπλάνο με τον συνηθισμένο τρόπο.

Αφαιρέστε κομμάτι τροφής που φράσσει τον αεραγωγό με την τεχνική Heimlich

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 6

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να θυμάστε αυτή την τεχνική για να βοηθήσετε ένα άτομο που πνίγεται ή τον εαυτό σας. Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Πάντα να κουβαλάτε μαζί σας αντιισταμινικά φάρμακα για αλλεργίες

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 7

Δε μπορείτε να προβλέψετε πότε μπορεί να αντιμετωπίσετε μια αλλεργική αντίδραση. Τέτοια φάρμακα είναι απαραίτητα όταν πάτε ταξίδι ή ακόμα και για πεζοπορία.

Θυμηθείτε ότι το ανθρώπινο σώμα περιορίζεται από τον «κανόνα των τριών»

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 8

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το μέσο άτομο μπορεί να επιβιώσει 3 λεπτά χωρίς οξυγόνο, 3 ώρες χωρίς προστασία σε ακραίες συνθήκες, 3 μέρες χωρίς νερό και 3 εβδομάδες χωρίς τροφή.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς με λάδι σε εστία γκαζιού, κλείστε γρήγορα το γκάζι και καλύψτε με καπάκι το σκεύος

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 9

Οι ειδικοί τονίζουν το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση ότι σε φωτιά με λάδι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξετε νερό. Τα σωματίδια του νερού σε αυτή τη περίπτωση σε επαφή με το καυτό σκεύος, θα εξατμιστούν αμέσως, και εξαιτίας αυτού η πυρκαγιά θα δυναμώσει. Αντίθετα, πρέπει να καλύψετε τη πυρκαγιά με ένα καπάκι ή άλλο κλειστό αντικείμενο, για να αποδυναμωθεί η φωτιά από την έλλειψη οξυγόνου.

Μην αφαιρέσετε μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο από πληγή

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 10

Οι ειδικοί εφιστούν προσοχή στο γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρεθεί από μια πληγή ένα μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Όσο το αντικείμενο παραμένει στη θέση του, σταματάει την αιμορραγία, και η αφαίρεση του αντικειμένου εγκυμονεί κινδύνους. Αντίθετα, μειώστε την αιμορραγία γύρω από την πληγή δένοντας τη πληγή, πριν φτάσει η άμεση βοήθεια.

Να είστε σε επιφυλακή 3 λεπτά μετά την απογείωση και 8 λεπτά πριν τη προσγείωση

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 11

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτό το χρονικό διάστημα συμβαίνουν το 80% των αεροπορικών ατυχημάτων. Να βρίσκεστε σε επιφυλακή εκείνο το διάστημα, και επικεντρωθείτε στο τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς παραμείνετε όσο γίνεται πιο κοντά στο πάτωμα

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 12

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περισσότεροι σοβαροί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς προκαλούνται από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, και όχι τόσο από εγκαύματα. Αποφύγετε τους τοξικούς καπνούς, παραμένοντας κοντά στο πάτωμα, καθώς οι καπνοί ανεβαίνουν ψηλά, και βρείτε την πιο κοντινή έξοδο.

Αν πάθετε κάτι σε δημόσιο χώρο, ζητήστε βοήθεια από ένα μόνο άτομο

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 13

Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγηθεί από το γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο, την μη ανάληψη της ευθύνης, κατά την οποία είναι λιγότερο πιθανό να λάβετε βοήθεια από ένα πλήθος, παρά από ένα συγκεκριμένο άτομο.

Πάντα να κουβαλάτε μαζί σας ένα δυνατό φακό

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 14

Οι ειδικοί συστήνουν ότι αυτή η απλή συσκευή είναι ένα πραγματικό όπλο που εκπλήσσει σε περίπτωση επίθεσης ή παρενόχληση. Αν ξαφνικά παρατηρήσετε ένα ύποπτο άτομο που προτίθεται να σας επιτεθεί, φωτίστε τον απότομα στο πρόσωπο με τον φακό σας. Αυτό θα αποτρέψει το άτομο να σας επιτεθεί και θα τον αιφνιδιάσει. Θυμηθείτε τους βασικούς κανόνες σε περίπτωση πυρκαγιάς

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 15

Συχνά, σε περίπτωση ανάγκης, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι ειδικοί συστήνουν να εξετάσετε πρώτα απ” όλα τις εξόδους κινδύνου, όταν μένετε σε ένα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ξέρετε που να πάτε, αν υπάρξει κάποιος κίνδυνος.

Να έχετε πάντα μαζί σας στοιχεία ταυτοπροσωπίας, και τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες

15 Πολύτιμες Συμβουλές που ίσως μια Μέρα σας Σώσουν τη Ζωή. Δώστε Προσοχή στην 7η! 16

Αν έχετε μαζί σας ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, καθώς και πληροφορίες με την ομάδα αίματος ή τυχόν αλλεργίες. Επιπλέον, να έχετε μια κάρτα με στοιχεία επικοινωνίας ατόμων, που θα ειδοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης. [via]