15 Θαυματουργές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και βελτιώνουν την υγεία με φυσικό τρόπο

Αν ψάχνετε για τρόπο να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, νέα έρευνα αποκάλυψε τα αποτελέσματα του ξεκινήματος μιας νέας συνήθειας: της κατανάλωσης 100 mg μαγνήσιου σε καθημερινή βάση.

Τα πλεονεκτήματα του μαγνήσιου

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Zhejiang και Zhengzhou στην Κίνα ανακάλυψαν ότι πάνω από 1 εκατομμύρια άνθρωποι από 9 χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο μαγνήσιο έχουν 10% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 26% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Ο Fudi Wang, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, εξηγεί:

«Τα χαμηλά επίπεδα μαγνήσιου στο σώμα συσχετίζονται με πολλές ασθένειες, αλλά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συσχετίζουν το μαγνήσιο με τους κινδύνους υγείας. Η μετα-ανάλυση μας παρέχει τις πιο πρόσφατες αποδείξεις που υποστηρίζουν την σύνδεση του ρόλου του μαγνήσιου στο φαγητό και την μείωση του κινδύνου για εμφάνιση κάποιας ασθένειας…

Τα ευρήματα μας θα είναι σημαντικά για την ενημέρωση του κοινού και την δημιουργία οδηγιών διατροφής για την μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την έλλειψη μαγνήσιου.»

Ο Wang είπε ότι παρ’όλο που οι τωρινές οδηγίες προτείνουν οι άντρες να καταναλώνουν περίπου 300 mg μαγνήσιο τη μέρα και οι γυναίκες 270 mg, η έλλειψη αυτού του μεταλλικού στοιχείου είναι συνηθισμένη και επηρεάζει το 1,5-15% του πληθυσμού.

Οι ερευνητές ελπίζουν αυτές οι πληροφορίες να ενθαρρύνουν τον κόσμο να λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής, αλλά και να αλλάξουν οι επίσημες οδηγίες διατροφής, ώστε να μειωθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη του.

Τα καρδιακά προβλήματα σχετίζονται με την έλλειψη μαγνήσιου, αλλά η επιστήμη έκανε λάθος.

Το 2013, η έκβαση μιας επαναστατικής κριτικής η οποία κάλυπτε ό,τι ήταν γνωστό για την καρδιαγγειακή νόσο από το 1937 ανακάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνήσιου είναι η κύρια αιτία.

Την κριτική ανέλαβε η Andrea Rosanoff, βασισμένη σε παλαιότερη έρευνα του Dr. Mildred Seelig, ο οποίος είχε μελετήσει την σχέση μαγνήσιου και καρδιαγγειακής νόσου για πάνω από 40 χρόνια. Ο Seelig είχε πει:

«Αυτές οι έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι το χαμηλό μαγνήσιο μπορεί να συσχετιστεί με όλους τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως χοληστερίνη και υψηλή πίεση, αθηρογένεση, σκλήρυνση των αρτηριών και ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών. Αυτό σημαίνει ότι τόσο καιρό που κατηγορούμε την χοληστερίνη και την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά κάναμε μια τρύπα στο νερό, αφού ο πραγματικός ένοχος είναι το χαμηλό μαγνήσιο.»

Από το 1957, η Rosanoff λέει ότι ήταν ξεκάθαρο πως το χαμηλό μαγνήσιο ήταν υπεύθυνο για την αθηρογένεση και την ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών. Αλλά αυτή η έρευνα αγνοήθηκε καθώς άρχισαν να θεωρούνται ένοχοι η χοληστερίνη και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Το λάθος των επιστημόνων όταν η έρευνα ήταν τόσο ξεκάθαρη, σύμφωνα με την Rosanoff, χάραξε την πορεία σύμφωνα με την οποία η καρδιακή νόσος και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα αντιμετωπίζονται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη πρόσληψη μαγνήσιου σε ολόκληρους πληθυσμούς.

Έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν ότι όταν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και μαγνήσιου, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο αυξάνεται.

 

Η Carolyn Dean, γιατρός και μέρος της Ιατρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Nutritional Magnesium Association, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία, γιατί οι στατίνες είναι η απάντηση στην οποία οι γιατροί έστρεφαν τους ασθενείς τους για δύο δεκαετίες, αλλά η καρδιαγγειακή νόσος παρέμενε νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Παρ’όλο που υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις που μπορούν να αποδοθούν στα χαμηλά επίπεδα μαγνήσιου, η Dean απαρίθμησε τις πιο εξουθενωτικές:

-υπέρταση -διαβήτης τύπου 2 -προβλήματα βελτιστοποίησης των επιπέδων χοληστερίνης -αρρυθμία -κυνάγψη -καρδιακή προσβολή

Η Ashley Koff, διαιτολόγος, σημείωσε ότι το μαγνήσιο είναι δικαιωματικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία. Επίσης, πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις μαγνήσιου.

Σε μια έρευνα που έγινε τον Μάρτιο του 2017 αποκαλύφθηκε ότι η υπέρταση συνδέεται αντίστροφα με το μαγνήσιο στα παιδιά που μένουν σε πολύ ορεινές περιοχές της Αργεντινής.

Ο Dr. Mehmet Oz λέει ότι το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την ρύθμιση του μεταβολισμού και ότι βοηθά στην μείωση της πίεσης και την διαστολή των αρτηριών. Επιπλέον, προσθέτει ότι 3 στους 4 στις ΗΠΑ δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα μαγνήσιου, επομένως έχουν έλλειψη.

Παρ’όλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 400-500 mg ασβεστίου, η Dean συμβουλεύει εξισορρόπηση της πρόσληψης του με την πρόσληψη μαγνήσιου και προσθήκη βιταμίνης D και Κ2.

Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο: πώς να καταπολεμήσετε με φυσικό τρόπο τις ασθένειες της καρδιάς

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο σε αφθονία μεταλλικό στοιχείο στο σώμα και πάνω από 300 ένζυμα βασίζονται σε αυτό για να συνεχίσουν την λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα να ξεφορτωθεί τις τοξίνες και συμβάλλει στην σύνθεση γλουταθειόνης. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδοση των μιτοχονδρίων και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας. Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι όταν το σώμα λάβει την απαραίτητη ποσότητα, ξεφορτώνεται την περιττή.

H Dean προτείνει τα 200 mg ως συνιστώμενη ημερήσια δόση, χωρισμένη σε 2-3 δόσεις. Άλλοι επιστήμονες προτείνουν την διπλάσια δόση, αλλά παίζει ρόλο η ηλικία και το φύλο. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα εξής: σπανάκι, λάχανο, σέσκουλο, γογγυλοκράμβες, ζαχαρότευτλα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ωμό κακάο, καρύδια και σπόροι, φρούτα και μούρα, κολοκύθα.

Τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι, όπως οι κολοκυθόσποροι και οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα βότανα και τα μπαχαρικά, οι σπόροι μουστάρδας, ο μάραθος, ο βασιλικός και το γαρίφαλο είναι πλούσια επίσης σε μαγνήσιο.

Πηγή