14 Απίστευτα Κόλπα Για Να Κρύψετε Τις Γρατζουνιές Στα Έπιπλά Σας. Θα Γίνουν Σαν Καινούργια!

Υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε τα δυσάρεστα σημάδια των επίπλων σας και να μειώσετε την εμφάνιση της φθοράς. Αν τα δοκιμάσετε, θα δώσετε ζωή στα έπιπλά σας για μερικά χρόνια ακόμη.

Εδώ είναι οι καλύτερες DIY συμβουλές για να κάνετε τα έπιπλά σας σαν καινούργια:

1. Κηρομπογιές

Οι κηρομπογιές λειτουργούν καλύτερα σε βαθιές γρατζουνιές. Βρείτε μια κηρομπογιά που να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα στο χρώμα του ξύλου ή ανακατέψτε διαφορετικά χρώματα μεταξύ τους. Τρίψτε κομμάτια από τις κηρομπογιές που επιλέξατε σε ένα μπολ. Τοποθετήστε το μπολ σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) μέχρι να λιώσουν. Στη συνέχεια, ρίξτε μερικές σταγόνες από το κερί πάνω στη γρατζουνιά. Για να το λειάνετε, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι βουτύρου.

2. Ξύδι & Ελαιόλαδο

Ανακατέψτε 1/2 φλυτζάνι ξύδι σε ίση ποσότητα ελαιόλαδου και τρίψτε το πάνω στη γρατζουνισμένη επιφάνεια.

3. Ιώδιο

Εάν έχετε έπιπλα από σκούρο ξύλο με γρατζουνιές, μπορείτε να τα βάψετε με ιώδιο. Πάρτε ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο σε ιώδιο, τρίψτε την επιφάνεια και σκουπίστε το με μια καθαρή χαρτοπετσέτα.

4. Καφές

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρασμένο σκούρο καφέ με τον ίδιο τρόπο για να μειώσετε την εμφάνιση του κατεστραμμένου ξύλου στις σκούρες επιφάνειες. Εναλλακτικά, τρίψτε κόκκους καφέ πάνω στη γρατζουνιά με μια μπατονέτα.

5. Καρύδια

Τα καρύδια λειτουργούν εξαιρετικά σε τέτοιου τύπου επισκευές. Απλά τρίψτε τον πυρήνα ενός καρυδιού πάνω στη γρατζουνιά και η ψίχα του θα καλύψει το κενό που υπάρχει. Έπειτα, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί.

6. Χρώμα

Η εφαρμογή υδατοχρώματος ή βαφής με βάση το λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, είναι ένας καλός τρόπος για να κρύψετε τις γρατζουνιές στα έπιπλά σας.

Διαλέξτε ένα χρώμα που να είναι λίγο πιο σκούρο από το τελείωμα του επίπλου και εφαρμόστε το ταμποναριστά με ένα πινέλο πάνω στη γρατζουνιά. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, δεν έχει αποτέλεσμα σε τελειώματα πολυουρεθάνης.

7. Μολύβι Φρυδιών

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρωματίσετε τις μικρές γρατζουνιές με ένα μολύβι φρυδιών, που να έχει ως βάση το πετρέλαιο.

8. Φυστικοβούτυρο

Για μεγαλύτερες ζημιές, τρίψτε με φυστικοβούτυρο τη γρατζουνιά και αφήστε το για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια, σκουπίστε και τρίψτε ελαφρά την επιφάνεια με ένα πανί.

9. Βαζελίνη

Δοκιμάστε να σκουπίσετε το σημάδι με λίγη βαζελίνη και αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα. Με αυτή τη μέθοδο, το ξύλο γύρω από τη γρατζουνιά θα φουσκώσει και θα τη γεμίσει. Μπορείτε να σκουπίσετε και να γυαλίσετε το έπιπλο την επόμενη μέρα.

10. Γυαλιστικό Αυτοκινήτου

Η ελαφριά στίλβωση της επιφάνειας ενός τραπεζιού με γυαλιστικό αυτοκινήτων, θα βοηθήσει να μειωθεί η εμφάνιση των γρατζουνιών. Προσέξτε να μην τρίψετε τα τελειώματα του επίπλου.

11. Μαγιονέζα

Καλύψτε τις γρατζουνιές με λίγη μαγιονέζα και αφήστε τη για δύο με τρεις μέρες πριν τη σκουπίσετε. Τα έλαια της μαγιονέζας θα φουσκώσουν το ξύλο και θα γεμίσουν τις ρωγμές.

12. Τσάι

Βουτήξτε ένα φακελάκι μαύρου τσαγιού σε μία κούπα, μαζί με λίγες κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Αφήστε το να διαλυθεί για 2 με 3 λεπτά. Εάν το αφήσετε περισσότερο, το τσάι θα γίνει πιο σκούρο, οπότε αυτό θα το κρίνετε εσείς ανάλογα με το χρώμα των επίπλων σας.

Με μία μπατονέτα, απλώστε λίγο τσάι πάνω στη γρατζουνιά. Σκουπίστε την επιφάνεια με μια χαρτοπετσέτα. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία εφαρμογές.

13. Χυμός Λεμονιού

Αναμείξτε ίσα μέρη χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου. Με ένα χνουδωτό πανί, τρίψτε την επιφάνεια με κατεύθυνση τη φορά που έχει η γρατζουνιά, μέχρι αυτή να εξαφανιστεί. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί καλά σε μικρές γρατζουνιές.

14. Μαρκαδόρος

Μπορείτε τέλος να χρησιμοποιήσετε έναν μαρκαδόρο που να ταιριάζει με την επιφάνεια του επίπλου σας, για να καλύψετε τα αντιαισθητικά σημάδια και τις γρατζουνιές.

Πηγή