13 πράγματα για την έλλειψη πρωτεΐνης που όλες οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι, γνωρίζουν πως είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή για να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «ισορροπημένη»;

Σε γενικές γραμμές, ισορροπημένη διατροφή θεωρείται εκείνη που περιλαμβάνει αρκετά χρώματα στο πιάτο μας, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή του πρόχειρου φαγητού. Στην πραγματικότητα όμως, το είναι ιδανικό να καταναλώνουμε κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υγεία μας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αρκετά για τις πρωτεΐνες. Είναι γνωστό πως τις προσλαμβάνουμε τρώγοντας κρέας. Οι χορτοφάγοι, μπορούν να την βρουν σε άλλα τρόφιμα. Μερικά τρόφιμα που την περιλαμβάνουν είναι τα αβγά, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, το τυρί, τα δημητριακά, το κινόα και τα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Ορισμένοι λαμβάνουν καθημερινά αρκετές πρωτεΐνες, ενώ κάποιοι ίσως υποφέρουν από την έλλειψή της. Η αποφυγή κατανάλωσης πρωτεϊνούχων τροφών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και άλλες σοβαρές συνέπειες.

Παρακάτω θα μάθετε μερικά σοβαρά συμπτώματα της έλλειψης πρωτεϊνών και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζομαι;

Αν τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, θα καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη χωρίς να το σκεφτείτε. Κατά γενικό κανόνα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, προτείνει να τρώτε 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ζυγίζετε 50 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν ζυγίζετε 100 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 80 γραμμάρια, αν ζυγίζετε 150 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 120 γραμμάρια και ούτω καθεξής. Με αυτό τον υπολογισμό, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν 113-228 γραμμάτια πρωτεΐνης κάθε μέρα (σε συνδυασμό με γυμναστική). Για παράδειγμα, τα 113 γραμμάρια κρέατος, έχουν το μέγεθος μιας τράπουλας.

Γιατί έχει κάποιος έλλειψη πρωτεΐνης;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί. Αν προσλαμβάνετε λίγες θερμίδες ή αν είστε χορτοφάγος, ίσως καταναλώνετε τροφές που δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Αν κάνετε μια ιδιαίτερη ή στερητική δίαιτα και γυμνάζεστε αρκετά, ίσως παρατηρήσετε πως νιώθετε αδυναμία και ανικανότητα να εκτελέσετε τις ασκήσεις όπως παλαιότερα. Αυτό είναι σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης πρωτεΐνης;

Θα πρέπει να σκεφτείτε κάποιους παράγοντες, όπως το επίπεδο δραστηριότητας και την πρόσληψη θερμίδων. Αν δυσκολεύεστε να υπολογίσετε το ακριβές ποσό πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνετε, προσέξτε τα παρακάτω συμπτώματα. Μπορούν να σας προειδοποιήσουν, μέσω αλλαγών του σώματός σας.

Σύμπτωμα #1: Απώλεια βάρους

Επειδή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, αν δεν παίρνετε αρκετή, μπορεί να παρατηρήσετε σημαντική απώλεια βάρους, εξηγεί το Love To Know.

Κάποιοι άνθρωποι το μπερδεύουν με την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας που ακολουθούν, αλλά είναι λάθος. Αυτό σημαίνει πως οι μύες καταρρέουν και το σώμα δεν καίει το λίπος, αλλά χάνει μυϊκή μάζα.

Σύμπτωμα #2: Λαχτάρα για ζάχαρη

Σύμφωνα με το Women’s Health, αν έχετε χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να εμφανίσετε λαχτάρα για ζάχαρη. Η πρόσληψη πρωτεΐνης, βοηθά στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αντί να φάτε μια καραμέλα ή έναν λουκουμά, σκεφτείτε αν το φαγητό σας είναι πρωτεϊνούχο. Αν όχι, καταναλώστε πρωτεΐνες για να νιώσετε χορτάτοι και να απαλλαγείτε από την ανάγκη για γλυκά.

Σύμπτωμα #3: Αραιά / Εύθραυστα μαλλιά

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από κερατίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη. Αν δεν έχετε λάβει αρκετή πρωτεΐνη για περισσότερο από κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, τα μαλλιά σας ίσως γίνουν αδύναμα, λεπτά ή πέσουν.

Το Self εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, θα χρησιμοποιήσει αυτή που ήδη διαθέτει για βασικές ενέργειες, όπως το να έχετε δύναμη να περάσετε την ημέρα σας. Έπειτα, σταματά να βοηθά σε λιγότερο ουσιώδη πράγματα, όπως η ανάπτυξη των μαλλιών.

Σύμπτωμα #4: Αδύναμα νύχια

Η έλλειψη πρωτεΐνης, επηρεάζει και την ανάπτυξη των νυχιών. Όπως και τα μαλλιά, χρειάζονται πρωτεΐνη για να παραμείνουν δυνατά. Αν δεν καταναλώνετε αρκετή, το σώμα τα θεωρεί μη ουσιώδη. Ως αποτέλεσμα, τα νύχια σπάνε και ραγίζουν εύκολα.

Σύμπτωμα #5: Ξηρό / Χλωμό δέρμα

Ένα άλλο σημάδι της ανεπάρκειας πρωτεΐνης που μπορεί να παρατηρήσετε, είναι το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Κανονικά, τα δερματικά εξανθήματα και το ξεφλούδισμα του δέρματος, μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις ακραίας ανεπάρκειας πρωτεΐνης, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.

Το χλωμό δέρμα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας πρωτεϊνών, αν και γενικά σχετίζεται επίσης με την αναιμία, μια ανεπάρκεια σιδήρου. Συχνά, αυτά τα δύο πάνε μαζί, γιατί πολλά τρόφιμα περιέχουν σίδηρο και πρωτεΐνη. Επιπλέον, το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να χρησιμοποιήσει σωστά τον σίδηρο χωρίς την πρωτεΐνη.

Σύμπτωμα #6: Πονοκέφαλοι και συχνές αρρώστιες

Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους για δύο λόγους, εξηγεί το Love To Know: λόγω της αναιμίας και των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν διαπιστώσετε πως έχετε πονοκέφαλο συχνά, χωρίς προφανή λόγο, σκεφτείτε μήπως χρειάζεστε πρωτεΐνες.

Ο γιατρός Ντόν Τζάκσον Μπλάντερ, εξηγεί στο Women’s Health πως χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για να χτίσουμε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν δεν έχουμε αρκετή πρωτεΐνη, το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων και των κρυολογημάτων.

Σύμπτωμα #7: Γενική Αδυναμία / Κόπωση

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών (γι’ αυτό οι αρσιβαρίστες συμπληρώνουν τη διατροφή τους με σκόνη πρωτεΐνης). Εάν δεν λαμβάνουμε αρκετή, οι μύες θα αγωνίζονται και ίσως αρχίσουν να συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί, θα χρειαστείτε περισσότερες προσπάθειες για να κάνετε τα ίδια πράγματα με πριν. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και κόπωση.

Σύμπτωμα #8: Λιποθυμία

Η λιποθυμία, είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει. Μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς όταν πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αν αυτό συμβαίνει σε εσάς, η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη μπορεί να σας κάνει να λιποθυμάτε πιο συχνά.

Η αναιμία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεπάρκεια της πρωτεΐνης, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λιποθυμία.

Σύμπτωμα #9: Δυσκολία στον ύπνο

Η σεροτονίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ (τα αμινοξέα συνθέτουν τη δομή της πρωτεΐνης), επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου και της αφύπνισης. Αν έχετε ανεπάρκεια πρωτεΐνης, μπορεί να έχετε και έλλειψη σεροτονίνης. Αυτά οδηγούν σε προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με το Love To Know.

Σύμπτωμα #10: Συναισθηματικά / Ψυχικά συμπτώματα

Το Love To Know, εξηγεί πως εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσετε και άλλα, όπως ιδιοτροπία, κατάθλιψη, άγχος, εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα με την επίλυση των συγκρούσεων και έλλειψη ενέργειας.

Αν αντιμετωπίζετε κάτι από τα παραπάνω χωρίς προφανή αιτία, ίσως είναι σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης.

Αποτελέσματα ανεπάρκειας πρωτεΐνης και θεραπεία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Η μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην υγεία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό μόλις παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα.

Ο γιατρός μπορεί να καταλάβει την αιτία των προβλημάτων σας. Η θεραπεία είναι εύκολη και γενικά περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή σας. Σίγουρα ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει προτείνοντας την καλύτερη λύση για εσάς και τον τρόπο ζωής σας.

Θα αποκτήσετε πάλι την υγεία σας, που είναι ό,τι σημαντικότερο. Πηγή