12 άγνωστοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά την νύχτα

Η συχνή έλλειψη ύπνου μας κάνει να αισθανόμαστε εξαντλημένοι αμέσως μετά το ξύπνημα. Επιπλέον, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση του βάρους.

Θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να πολεμήσετε τα «τέρατα» που σας εμποδίζουν να κοιμάστε καλά και, ως εκ τούτου, να αισθάνεστε και να μοιάζετε υγιείς.

12. Λάθος θερμοκρασία δωματίου

Αν και ο ύπνος στη ζεστασιά είναι ευχάριστος, η καλύτερη θερμοκρασία είναι 15-23 ° C.

Λύση: Σκεπαστείτε με μια ελαφριά κουβέρτα και αλλάξτε τη με μια ζεστή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

11. Σωματική άσκηση

Μια προπόνηση διεγείρει το νευρικό σύστημα, οπότε ο ύπνος μετά το γυμναστήριο μπορεί να είναι πρόβλημα.

Λύση: Μην γυμνάζεστε λιγότερο από 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

10. Έλλειψη προγράμματος

Για να ξεκουραστείτε πλήρως, το σώμα σας χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εκτός αυτού, είναι αδύνατο να κοιμηθείτε εκ των προτέρων ή να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα.

Λύση: Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ, κατά προτίμηση μεταξύ 10 μ.μ. Και 1 π.μ.

9. Φωτισμός

Ακόμη και το παραμικρό φως από μια λάμπα ή τα φώτα LED των ηλεκτρικών συσκευών αναστατώνουν τον ύπνο σας. Όσο πιο σκοτεινά είναι, τόσο καλύτερα τα όνειρα σας.

Λύση: Ξεφορτωθείτε κάθε πηγή φωτός ή βάλτε μια μάσκα ύπνου.

8. Θόρυβος

Οποιοσδήποτε ήχος, είτε ο ήχος των αυτοκινήτων έξω είτε οι δυνατές φωνές των γειτόνων, εμποδίζουν το σώμα σας να ξεκουραστεί.

Λύση: Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή ενεργοποιήστε τον «λευκό θόρυβο» για να καλύψετε όλους τους άλλους.

7. Η χρήση του κρεβατιού για λάθος λόγους

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κρεβάτια τους όχι μόνο για ύπνο, αλλά και ως ένα είδος χώρου εργασίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια μειωμένη ποιότητα ύπνου.

Λύση: Αφήστε τη δουλειά σας έξω από το υπνοδωμάτιο.

6. Καφεΐνη

Δεν είναι μυστικό ότι η καφεΐνη σας εμποδίζει να κοιμηθείτε εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεται όχι μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, τη σοκολάτα και κάποια άλλα προϊόντα.

Λύση: Καταναλώνετε λιγότερες τροφές που περιέχουν καφεΐνη το βράδυ.

5. Εξαναγκασμός του εαυτού σας να κοιμηθεί

Πολλοί πάνε για ύπνο χωρίς να θέλουν να κοιμηθούν, ελπίζοντας ότι η επιθυμία θα έρθει μόνη της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν θα συμβεί.

Λύση: Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε σε 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι σας και διαβάστε ένα βιβλίο (όχι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, όμως, καθώς θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα) ή κάντε κάτι χαλαρωτικό.

4. Αλκοόλ

Παρόλο που το αλκοόλ σας επιτρέπει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο με την ταχεία κίνηση των ματιών που προκαλεί και ξυπνάτε κουρασμένοι και με ζαλάδα.

Λύση: Να καταναλώνετε αλκοόλ όχι λιγότερο από 2 ώρες πριν τον ύπνο. Ακόμη καλύτερα, σταματήστε να πίνετε γενικά.

3. Υπερφόρτωση μυαλού

Συχνά δεν αφήνουμε τον εγκέφαλο μας να «επανεκκινήσει» και να ξεκουραστεί από τα καθημερινά προβλήματα πριν πάει για ύπνο, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή ποιότητα ύπνου.

Λύση: Αποσπάστε το μυαλό σας από όλες τις ανησυχίες σας και κατευθύνετε τις σκέψεις σας σε κάτι άλλο: ανακαλέστε τα ονόματα χωρών που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα ή προσπαθήστε να μετρήσετε πρόβατα.

2. Απουσία συνήθειας

Η έλλειψη μια σειράς συνηθειών που προηγούνται του ύπνου, είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι το πρωί.

Λύση: Εκπαιδεύστε το σώμα σας για να αντιδράσετε σε έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο: για παράδειγμα, κάντε ένα ζεστό ντους (όχι πολύ δροσερό ή ζεστό) και ακούστε μουσική. Μην κάνετε ένα καυτό μπάνιο, όμως, καθώς θα επιταχύνει το μεταβολισμό σας, και θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

1. Στάση ύπνου

Το να κοιμάστε σε μια άβολη στάση, είτε είστε μόνοι είτε με τον σύντροφο σας, στρεσάρει το σώμα σας, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραστείτε σωστά.

Λύση: Πάρτε μια θέση με την οποία αισθάνεστε πιο άνετα και προσπαθήστε να μην την αλλάξετε μέχρι να κοιμηθείτε.

Πηγή