11 από τα πιο μεγάλα και συχνά λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα

#1 Βάζουμε πολύ ποσότητα φαγητού στο τηγάνι

Αυτό ισχύει για τα πάντα, από τηγάνια μέχρι σχάρες. Ο βασικός κανόνας είναι να αφήσετε αρκετό χώρο, έτσι ώστε τα κομμάτια δεν ακουμπούν μεταξύ τους. Όταν τα κομμάτια του κοτόπουλου έχουν επιπλέον χώρο, εξασφαλίζεται η ίση κατανομή της θερμότητας στο τηγάνι και όλες οι πλευρές μπορούν να τσιγαριστούν εύκολα και όμοια.

#2 Λίγο αλάτι στο νερό

Οι φίλοι δεν  αφήνουν τους φίλους  να ρίξουν λίγο αλάτι στο νερό για τα ζυμαρικά. Το αλάτι νοστιμίζει τα ζυμαρικά από μέσα προς τα έξω και χωρίς αυτό, θα καταλήξετε με άγευστες χυλοπίτες. Δεν έχει σημασία πόση δολοφονική  σάλτσα θα βάλετε πάνω τους μετά. Πόσο αλάτι; Εξαρτάται από το γούστο σας, αλλά  1 ½ κουταλιές της σούπας αλάτι για κάθε κιλό μακαρόνια, είναι καλά.

#3 Χρησιμοποιείτε παρθένο ελαιόλαδο σχεδόν σε ‘όλα’

Σε σύγκριση με ορισμένα έλαια, το παρθένο ελαιόλαδο έχει σχετικά χαμηλό σημείο καπνού – ή θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίει. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας το σε υψηλή θερμότητα μπορεί να είναι κακό, ειδικά όταν πρόκειται για τσιγάρισμα μπριζόλας ή  stir-fry.

#4 Μέτρηση στερεών συστατικών σε δοχείο που μετρά υγρά συστατικά

Όταν πρόκειται για ψήσιμο, το μέτρημα των συστατικών σωστά είναι το κλειδί. Για ξηρά συστατικά, το καλύτερο είναι η μέτρηση με επίπεδες κουταλιές. Μπορείτε βέβαια να πάρετε μια ζυγαριά κουζίνας.

#5 Βάζοντας κρύο κρέας σε καυτό τηγάνι

Ή σχάρα ή φούρνο. Αφήνοντας το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στη φωτιά σημαίνει ότι θα μαγειρευτεί πιο ομοιόμορφα – και είναι πιο πιθανό να αποφευχθεί το εξωτερικό να είναι υπερβολικά ψημένο ενώ το εσωτερικό δεν είναι αρκετά.

#6 Βάζοντας ζεστό φαγητό στο ψυγείο

Είτε πρόκειται για μπριζόλες, σούπες ή σάλτσες, βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είχαν αρκετό χρόνο για να κρυώσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

#7 Χρησιμοποιώντας αντικολλητικό τηγάνι συνεχώς

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι καλά για τα αυγά, τις τηγανίτες, ή το γαλλικό τοστ – και όχι για τίποτα άλλο,λέει η σεφ Amanda Cohen από την Νέα Υόρκη. Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουν ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο  θερμότητας – αυτόν που δεν είναι τόσο ζεστός (ή να ευνοούν την τραγανότητα) όσο ένα κανονικό τηγάνι. Σε περίπτωση αμφιβολίας,χρησιμοποιείστε το κανονικό τηγάνι σας.

#8 Βάζοντας το σκόρδο πολύ νωρίς

Επειδή καίγεται εύκολα, σε πολλές συνταγές πρέπει να  προσθέσετε το σκόρδο τελευταία – και αυτό είναι κανόνας αν μαγειρεύετε με ψιλοκομμένο σκόρδο σε δυνατή φωτιά.

#9 Βάζοντας τα λαχανικά με νερό για να τσιγαριστούν

Εάν πλένετε τα χόρτα και τα μανιτάρια πριν από το μαγείρεμα τους, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνά πριν την προσθήκη τους στο τηγάνι. Σε αντίθετη περίπτωση, η περίσσεια του νερού σημαίνει ότι θα βράσουν μάλλον παρά θα τσιγαριστούν και θα γίνουν στουπί.

#10 Δεν αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο

Αξίζει τον κόπο να περιμένετε μερικά επιπλέον λεπτά πριν από τον τεμαχισμό του κρέατος. Οι χυμοί του ανακατεύονται και είναι πιο νόστιμο.

#11 Βάζοντας τα πάντα στο ψυγείο για να διατηρηθούν καλύτερα

Μην αποθηκεύετε ντομάτες στο ψυγείο. Φυσικά και τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες που θέλουν αεριζόμενο και σκοτεινό χώρο.

Πηγή