10 τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δεν το γνωρίζατε

Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν λήξει, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, όσος καιρός και αν έχει περάσει. Έχουν την ιδιότητα να παραμένουν βρώσιμα και ασφαλή, ακόμη και μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με 10 τρόφιμα που μπορούν να διαρκέσουν σχεδόν για πάντα και να μην χαλάσουν.

#10 Ρύζι

Η καλύτερη θερμοκρασία για την αποθήκευση του ρυζιού είναι 4,5 ° C ή χαμηλότερα. Είναι καλύτερο να αποθηκεύσετε το ρύζι σε πλαστικά δοχεία για τρόφιμα (PETE) ή σε γυάλινα βάζα. Όπως δείχνει μια μελέτη, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ρύζι μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι 30 χρόνια και δεν θα χάσει το άρωμα ή τη θρεπτική του αξία. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 2 τύποι ρυζιού, το κίτρινο και το στιλβωμένο.

#9 Γάλα σε σκόνη

Το γάλα σε σκόνη που επεξεργάζεται σύμφωνα με όλα τα κατάλληλα πρότυπα υγείας, μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τη θρεπτική του αξία. Αρκεί να είναι αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο.

#8 Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα και αν έχει ανοιχτεί το δοχείο. Η διάρκεια ζωής της σε ένα αεροστεγές δοχείο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά εξαρτάται από τον τύπο της, τον τρόπο επεξεργασίας, την ποιότητά της και τη θερμοκρασία αποθήκευσης.

Για παράδειγμα, η σάλτσα σόγιας υψηλής ποιότητας, μπορεί να γίνει μόνο μέσω φυσικής ζύμωσης, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί από μερικούς μήνες ως 2 χρόνια. Μόνο αυτός ο τύπος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να προσέχετε τις μάρκες που προσθέτουν χημικά για να επιταχύνουν τη διαδικασία ζύμωσης.

#7 Σιρόπι σφενδάμου

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Σφενδάμου της Μασαχουσέτης, ένα κλειστό δοχείο σιροπιού σφενδάμου μπορεί να διατηρηθεί απεριόριστα. Ακόμα και αφού το έχετε ανοίξει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για αρκετά χρόνια αν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

#6 Αποξηραμένα κόκκινα φασόλια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ ανακάλυψαν ότι μετά από 30 χρόνια αποθήκευσης, τα αποξηραμένα φασόλια είχαν αλλάξει εμφάνιση, αλλά παρέμειναν κατάλληλα για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα φασόλια, όπως και τα άλλα φασόλια, μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον 30 χρόνια.

#5 Αλάτι

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα ένα ορυκτό και όχι ένα προϊόν. Για αυτό είναι αδύνατο να χαλάσει. Φυσικά, το ορυκτό μπορεί γρήγορα να απορροφήσει νερό και να μετατραπεί σε έναν τεράστιο βράχο με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το αλάτι παραμένει αλάτι.

Να θυμάστε ότι το ιωδιούχο αλάτι διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το ιώδιο συνήθως εξατμίζεται και το αλάτι χάνει την ωφέλιμη ποιότητά του. Παρόλα αυτά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο τραπέζι ως κανονικό αλάτι.

#4 Δυνατά αλκοολούχα ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά όπως η βότκα, το ουίσκι, το ρούμι και το κονιάκ, δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Όμως είναι σημαντικό να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, σε καλά σφραγισμένες φιάλες.

#3 Ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ένα άλλο προϊόν χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το έχετε αποθηκεύσει υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι στο αρχικό του αεροστεγές δοχείο σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από πηγές θερμότητας.

#2 Ζάχαρη

Η ζάχαρη διαρκεί για απεριόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν την αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο. Ακόμα κι αν η ζάχαρη απορροφά νερό από τον αέρα και μετατραπεί σε στερεά μορφή, δεν χάνει την ποιότητά της.

Επιπλέον, η ζάχαρη άχνη και η καστανή ζάχαρη μπορούν επίσης να αποθηκευτούν όπως η κανονική ζάχαρη.

#1 Μέλι

Το μέλι είναι ένα πραγματικά μοναδικό στοιχείο. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα χάρις στη χημική του σύνθεση που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανάπτυξη βακτηριδίων. Επιπλέον, αν αγοράσετε σφραγισμένα βάζα με μέλι, μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα χαλάσει, καθώς δεν θα έρθει σε επαφή με αέρα και νερό.

Κατά την ανασκαφή μιας Αιγυπτιακής πυραμίδας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μερικά βάζα μελιού. Η μέση ηλικία του ευρήματος ήταν περίπου 2.000-3.000 χρόνια. Ήταν ακόμα απόλυτα βρώσιμο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που το γεύτηκαν! Μερικά χρόνια αργότερα, βρέθηκε στη Γεωργία μέλι 5.500 ετών.

Πηγή