10 Τρόποι για να ΑΛΛΑΞΕΤΕ όψη στα ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ της ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Σ ε παλιά σπίτια, ακόμη κι αν με όλα τα υπόλοιπα έχετε βρει λύσηώστε να κάνετε την εικόνα τους αισθητικά ευχάριστη ή σεεξοχικά που συχνά για λόγουςμείωσης κόστους τα εξοπλίζουμε γενικά με γνώμονα το “φτηνότερο”, τα παλιά-φθαρμένα ή και απλώς …παλιομοδίτικα αλλά χωρίς αισθητική ντουλάπια της κουζίνας αποτελούν μια διακοσμητική …“πληγή”. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αλλά και αν απλώς και μόνο θέλετε να ανανεώσετε την όψη της κουζίνας σας, να “φρεσκάρετε” όλα ή και ορισμένα μόνο ντουλάπια που έχουν αρχίσει ναφθείρονται ή έχετε βαρεθεί την όψη τους, υπάρχουν τρόποι με ομορφότερο τελικώς αποτέλεσμα και λιγότερο “φασαριόζικοι” από όσο το να τα αλλάξετε συνολικά και φυσικά πολύ πιο οικονομικοίαπό μια τέτοια ανακαίνιση.

Το θετικότερο σε αυτή την διαδικασία είναι ότι όσοπαλιότερα είναι η κουζίνα και τα ντουλάπια, τόσοπερισσότερες δυνατότητες παρέμβασης έχετε κι αυτό γιατί παλαιότερα τα ντουλάπια κατασκευάζονταν κυρίως από ξύλο (ανεξαρτήτως ποιότητας) υλικό που είναι δυνατόν να επεξεργαστεί εκ των υστέρων με …χίλιους τρόπους όπως κι αν είναι αρχικά βαμμένα, ενώ αντίθετα επιφάνειες από πιο σύγχρονα υλικά όπως mdf, μελαμίνη κλπ. δενεπιδέχονται βάψιμο παρά μόνο με ειδικές – επαγγελματικέςβαφές και συνεπώς δεν μπορείτε να παρέμβετε στην επιφανειά τους με μπογιά αλλά μόνο να την …κρύψετε-καλύψετε με κάποιον άλλο τρόπο.

Πριν λοιπόν …εντυπωσιαστείτε με κάποια σχετική ιδέα μετατροπής, όπου κι αν την συναντήσετε,βεβαιωθείτε ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τον κίνδυνο να …καταστρέψει την επιφάνεια τωνντουλαπιών σας και να θυμάστε  ότι όπου αναφέρονται: τρίψιμο-λείανση οι σχετικές εργασίες αφορούν και είναι εφαρμόσιμες αποκλειστικά και μόνο σε ξύλινες επιφάνειες όχι πχ πορτάκια ντουλαπιών από μελαμίνη – mdf κλπ. Εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό χρώμα που εφαρμόζεται απευθείας χωρίς προεργασία και προϊόντα προετοιμασίας του ξύλου για βάψιμο.

1. με χρώμα

Ο …μαγικός τρόπος να αλλάξετε ριζικά την εμφάνισηξύλινων ντουλαπιών και συνεπώς και της κουζίνας σας συνολικά.

Ο “κόπος” που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πως είναι αρχικά επεξεργασμένα-βαμμένα τα ντουλάπια, αφούένα π.χ άβαφτο και αλουστράριστο ξύλο δεν θα χρειαστεί παρά να το τρίψετεπολύ ελαφρά με ψιλόγυαλόχαρτο για να λειανθείεντελώς η επιφάνειά του και να είναι έτοιμη να δεχτεί υπόστρωμα-αστάρι και στην συνέχεια μπογιά για ξύλο, ενώ π.χ σε ντουλάπια βαμμένα με λαδομπογιά η διαδικασία τριψίματος για να “αγριέψει” η επιφάνειά τους και να “σταθεί” πάνω της το καινούργιο χρώμα θα είναι ελαφρά πιο χρονοβόρα. Μια εναλλακτική πρόταση με χρώματα …νέας γενιάς είναι τα Chalk Paint της Annie Sloan με τα οποία μπορείτε να βάψετε οποιαδήποτε επιφάνεια ξύλο, μελαμίνη κλπ. χωρίς να προηγηθείδιαδικασία τριψίματος-λείανσης του ξύλου.

Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσετεβγάζοντας-ξεβιδώνοντας τα πορτάκια από τα ντουλάπια αλλά και τα πόμολα, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψετε εύκολα και σωστά.

Ακολουθεί το τρίψιμο τη επιφάνειας ώστε είτε να απομακρυνθεί εντελώς το στρώμα προηγούμενης μπογιάς (για αυτό χρειάζεστε τριβείο αλλά δεν είναιαπαραίτητο να φύγει κάθε ίχνος του προηγούμενου χρώματος) είτε με ψιλό γυαλόχαρτο έως στην επιφάνεια του ξύλου να μπορεί να “σταθεί” το αστάρι ξύλου που θα περάσετε πριν από την μπογιά

Αυτό μπορεί να είναι απλή άσπρηβελατούρα ή όποιο άλλο σχετικό προϊόν σας συστήσουν ως “υπόστρωμα” του χρώματος σε οποιοδήποτε χρωματοπωλείοαποτανθείτε και εξηγήσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε.

Ανάλογα με το χρώμα του ξύλου ίσως χρειαστούν παραπάνω από ένα χέριαυποστρώματος ώστε η επιφάνεια του ξύλου να είναι εντελώς λευκή. Αφού στεγνώσει η βελατούρα/αστάρι περνάτε επίσης πολύελαφρά την επιφάνεια με ένα ψιλό γυαλόχαρτο ώστε να είναι εντελώς λεία και ακολουθεί η διαδικασία βαψίματος του ξύλου με ρεπουλίνη (ακρυλικό για ξύλα/μέταλλα) σε ματ ή γυαλιστερήυφή, σε όποια απόχρωση εσείς θέλετε και με όσα χέρια απαιτούνται ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Σε όλα τα χρωματοπωλεία θα βρείτε χρώματα για ξύλο δύο κατηγοριών, αυτά που αραιώνονται μεδιαλυτικό και νερού. Οι υδατοδιαλυτές μπογιές είναι μεν ακριβότερες αλλά πιο πρακτικές και ειδικά για τέτοιου είδους εργασίες δίνουν ένα τελειότερο φινίρισμα οπότε αξίζει να τιςπροτιμήσετε.

Οι επιμέρους τρόποι βεβαίως με τους οποίους μπορείτε ναδιαφοροποιήσετε την όψη των ντουλαπιών με αυτήν τηνβασική διαδικασία καιχρώμα είναι πάρα πολλοί, αφού έχετε την επιλογή είτε να βάψετε ολόκληρη την επιφάνεια της πόρτας στηνίδιο απόχρωση, να συνδυάσετε περισσότερα από ένα χρώματα, να χρησιμοποιήσετε και κάποιο stencil μετά τοβάψιμο κλπ κλπ.

 

Σε κάθε περίπτωση τοβάψιμο των ντουλαπιών θα …μεταμορφώσει ολόκληρητην κουζίνα σας και φυσικά ανδεν θέλετε να το κάνετε γιαόλα τα ντουλάπια, μπορείτε να βάψετε ορισμένα μόνο πορτάκια σε κάποια απόχρωση ταιριαστή με το ήδη υπάρχον χρώμα των υπολοίπων, να προσθέσετε απλώς μιαμπορντούρα με μπογιά περιμετρικά σε κάθε πορτάκι κλπ. ενώ αντίστοιχα αν δεν …σας νοιάζει ο κόπος μπορείτε φυσικά να εφαρμόσετε μια τεχνική παλαίωσης, να βάψετε τα πορτάκια με κάποια τεχνοτροπία κλπ. Γενικά, σε ξύλινα ντουλάπια μπορείτε να παρέμβετε όπως και αν επρόκειτο για οποιοδήποτε άλλο ξύλινο αντικείμενο – έπιπλο

2. με μπογιά ή χαρτί μαυροπίνακα

Αν θέλετε να δώσετε έναν ιδιαίτερο τόνο σε μερικά μόνο ντουλάπια και να ανανεώσετε την όψη της κουζίνας, απλώς μετατρέψτε κάποια πορτάκια σε …μαυροπίνακα στον οποία μπορείτε …κάθε μέρα να αλλάζετε όψη γράφοντας, ζωγραφίζοντας κλπ. ενώ η επιφάνειά καθαρίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα με νερό

Θα το κάνετε είτε με την ειδική μπογιά που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία σεμαύρο ή πράσινο χρώμα είτε, πολύ ευκολότερα, με αυτοκόλλητο χαρτί μαυροπίνακα που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σχεδίου, κατασκευών κλπ.

Η διαδικασία με την μπογιά δεν διαφέρει σε τίποτα από το βάψιμο με απλή μπογιά, τρίβετε με γυαλόχαρτο και περνάτε όσο χέρια του ειδικού χρώματος μαυροπίνακα χρειαστεί έως ότου σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Το μόνο …μυστικό είναι τα πολλά χέρια με όσο χρήση όσο μικρότερης ποσότητας μπογιάς και φυσικά ανάμεσά τους θα περιμένετε να στεγνώσει εντελώς η μπογιά, περίπου 1 ώρα.

3. με Stencils

Aν δεν χρειάζεται να αλλάξετε και το χρώμα των ντουλαπιών, είναι από τις ευκολότερεςαλλαγές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στον χώρο της κουζίνας, με ιδιαίτεραεντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Διαλέξτε ένα σχέδιο stencil, από την ποικιλία που θα βρείτε τόσο σε καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών αλλά και μεγάλα χρωματοπωλεία – καταστήματα με είδη σπιτιού, όπως και σε ποιαχρώματα θέλετε να αποτυπωθεί το σχέδιο και εφαρμόστε-στερεώστε το stencil στο πορτάκι μεκολλητική ταινία.

Με ένα σφουγγαράκι ή αφρώδες πινέλο γεμίστεπροσεκτικά με χρώμα τα ανάλογα σημεία.

Αφήνετε να στεγνώσειεντελώς η μπογιά καιξεκολλάτε προσεκτικά το stencil για να συνεχίσετε στο επόμενο πορτάκι.

Με τα stencils, γενικά, το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα θα σας το δώσουν οι ακρυλικές μπογιές νερού και επειδή συνήθως θα χρειαστείτε πολύ μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα η πιο πρακτική αλλά και οικονομική επιλογή είναι τα ακρυλικά χρώματα γενικής χρήσης για κατασκευές ή και τα ακρυλικά χρώματα νερού για ζωγραφική, ενώ μια επίσης πολύ εντυπωσιακή τεχνική είναι η εφαρμογή stencil με στόκο και σπάτουλα ή μπογιά περιγράμματος αντί για κοινό χρώμα μπογιά έτσι ώστε όταν στεγνώσει και απομακρύνετε το stencil το σχέδιο έχει ανάγλυφη υφή και στην περίπτωση του στόκου μπορείτε στην συνέχεια και να το βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε. Αν δεν έχετε εμπειρία γενικά με τα stencils, με όποιο τρόπο κι αν θέλετε να δουλέψετε, το …ασφαλέστερο είναι να κάνετε πριν ορισμένες δοκιμές πάνω σε ένα άχρηστο κομμάτι ξύλου ή και χοντρό χαρτόνι, να δείτε το αποτέλεσμα και του συγκεκριμένου σχεδίου και του είδους μπογιάς-υλικού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και πως ακριβώς γίνεται και στην συνέχεια να προχωρήσετε στην κανονική εφαρμογή πάνω στο ντουλάπι.

4. με  Stickers

Κάθε τύπου διακοσμητικά  stickers που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία και καταστήματα με είδη σπιτιού για εφαρμογή πάνω σε τοίχους, ξύλινες επιφάνειες κλπ. μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να …μεταμορφώσουν και τα ντουλάπια σας. Επιλέξτε σχέδια και αποχρώσεις που να ταιριάζουν με την συνολική διακόσμηση της κουζίνας σας και απλώς …κολλήστε τα πάνω στα πορτάκια των ντουλαπιών, φροντίζοντας απλώς να μην “παραφορτώσετε” την γενική εικόνα,  είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε 2-3 stickers πάνω σε μεγάλα ντουλάπια που θα συνδυάσετε με μερικά πολύ μικρά πάνω σε μερικά ακόμη μικρότερα πορτάκια ή συρτάρια, αντί να γεμίσετε όλα τα ντουλάπια με κάποιο σχέδιο και μάλισταδιαφορετικό

5. με  ταπετσαρία

Θα βρείτε στην αγορά τεράστια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να …ντύσετε συνολικά ή κατά τόπους την επιφάνεια των ντουλαπιών.

Πολύ κομψόαποτέλεσμα, ειδικά αν το σχέδιο στο πορτάκι διαθέτει “μπορντούρα“, ενώ φυσικά πριν μπορείτε πριν και να έχετεβάψει τα ντουλάπια σε όποια απόχρωση θέλετε και με την αυτοκόλλητη ταπετσαρία να προσθέσετε σε όλα ή και μόνο σε ορισμένα μια επιπλέον διακοσμητική …πινελιά.

Επιλέγοντας χρώματα και μοτίβα ταιριαστά με το γενικό ύφος της κουζίνας σας μπορείτε να πετύχετε πραγματικά την συνολικήτης …μεταμόρφωση, ενώ με μερικά κομμάτια ταπετσαρίας θα αλλάξετε εντελώς και την εμφάνιση του εσωτερικού κάποιων ντουλαπιών, π.χ σε κάποια που πιθανόν διαθέτουν γυάλινεςδιαφανείς πόρτες ή να την χρησιμοποιήσετε για να ντύσετε το πίσω μέρος του τοίχου που βρίσκονται κάποια ράφια, εντελώςανοιχτά ντουλάπια κλπ. Αν η διαμόρφωση της κουζίνας σας δεν διαθέτει τέτοια σημείαμπορείτε απλώς να τα δημιουργήσετε. Θα χρειαστεί μόνο να …καταργήσετε τα πορτάκια από 1-2 ντουλάπια και να τα μετατρέψετε σε …ανοικτές ραφιέρες.

Το σημαντικότερο σε όλες αυτού του είδους παρεμβάσεις με ταπετσαρία στον χώρο της κουζίνας, είναι να επιλέξετε ταπετσαρία αδιάβροχη που θα σας επιτρέπει χωρίς κανένα πρόβλημα να τηνκαθαρίζετε όπως και όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες των ντουλαπιών χωρίς να φθείρεται.

6. με Decoupage

Όπως ακριβώς και πάνω σε οποιαδήποτεξύλινη επιφάνεια. Μεχαρτοπετσέτα,ρυζόχαρτο, πιοχοντρά χαρτιά κλπ. ανάλογα με το σχέδιοκαι το γενικότερούφος που θέλετε να δημιουργήσετε αλλά και πόσο μεγάλομέρος της επιφάνειας του ντουλαπιού σας ενδιαφέρει να καλύψετε και όπως σε κάθε άλλο άλλο αντικείμενο/έπιπλο, το σχέδιο θα αναδειχθεί πολύ καλύτερα πάνω σε λευκά ήανοιχτόχρωμα ντουλάπια

Decoupage σε ξύλινα ντουλάπια μπορείτε φυσικά να εφαρμόσετε και αφού πριν τα βάψετε ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα του ως μέσου ανανέωσης μη ξύλινων ντουλαπιών κουζίνας είναι ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να πλησιάζει το τελικό αποτέλεσμα εκείνο που θα είχατε με μπογιά – stencil κλπ. αφού αν επιλέξετε μέγεθος χαρτιού τέτοιο που να καλύπτει ολόκληρο το πορτάκι ή ένα μοτίβο που δεν θα χρειάζεται “συμπλήρωμα” με χρώμα για αναδειχθεί, μπορείτε να το εφαρμόσετε σχεδόν πάνω σε κάθε είδους υλικό. Αν όμως δεν είστε απόλυτα σίγουροι απλώς κάντε μια δοκιμή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού ολοκληρώνοντας την τεχνική σε ένα πολύ μικρό σχέδιο για να είστε βέβαιοι ότι χαρτί-κόλλα-βερνίκι συμπεριφέρονται σωστά και “στέκονται” κανονικά.

Ειδικά για επιφάνειες όπως αυτή των ντουλαπιών, που πρωτίστως ενδιαφέρει το εύκολο και συχνόκαθάρισμα χωρίς πρόβλημα, επιλέξτε ένα καλής ποιότητας βερνίκι για το τελικό στάδιο του decoupage και εφαρμόστε 1-2 χέρια παραπάνω απ΄όσο θα κάνατε για οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο/έπιπλο, ώστε η επιφάνεια των ντουλαπιών στα σημεία αυτά να είναι πλήρωςαδιαβροχοποιημένη, προσέχοντας απλώς η υφή στο βερνίκι που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ίδια με εκείνη του χρώματος, διαφορετικά αν π.χ πάνω σε βαμμένο με ματ-σατινέ μπογιά ξύλο εφαρμόσετε decoupage με γυαλιστερό βερνίκι, στα σημεία αυτά η επιφάνεια θα γυαλίζειανομοιόμορφα με την υπόλοιπη επιφάνεια.

7. με ύφασμα

Εκτός από την χρήση του με τον ίδιο τρόπο όπως και την αυτοκόλλητη ταπετσαρία στοεξωτερικό μέρος από τα πορτάκια, ύφασμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σαν “κουρτινάκια” τόσο στοεσωτερικό ντουλαπιών που διαθέτουν γυάλινα – διαφανή πορτάκια ή και …αντί για πορτάκι σε ορισμένα ντουλάπια, με ποιο κλασσική επιλογή εκείνο κάτω από τον νεροχύτη.

Οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου με ύφασμα είναι ιδανικές για κουζίνεςδιαμορφωμένες σε ρουστίκ ή country ύφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτίβα  που θα ταιριάξετε και με ορισμένα άλλαυφασμάτινα στοιχεία του χώρου όπως κουρτινάκια, τραπεζομάντηλα κλπ. ενώ αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα αντί για ταπετσαρία στο εξωτερικό μέρος ντουλαπιών, θα το κάνετε με ειδικά αδιάβροχα και ελαφρά πλαστικοποιημένα υφάσματα, μοιάζουν περίπου σαν εκείνο τωναλέκιαστων τραπεζομάντηλων, διαφορετικά θα πρόκειται για παρέμβαση – ανανέωση …μιας χρήσης, μέχρι να λερωθεί το πανί και θα πρέπει απλώς να το …πετάξετε αν δεν μπορεί εύκολα να καθαριστεί.

 

8. με πλακάκια

Εξαιρετικά ιδιαίτερη πρόταση για να δώσετε στα ντουλάπια εντελώς νέα εμφάνιση,ιδανική για ντουλάπια που το σχέδιο στο πορτάκι δεν είναι ίσιο-ενιαίο αλλά διαθέτει “μπορντούρα” και μια λύση που μπορεί να “σετάρει” ορισμένα από τα ντουλάπια με ταπλακάκια της κουζίνας, γιατί φυσικά αν την εφαρμόσετε στο σύνολο των ντουλαπιών ειδικά σε μεγάλες κουζίνες, το τελικόαποτέλεσμα θα είναι …παραφορτωμένο.

Επιλέξτε λοιπόν σε ποια ντουλάπια θα ταίριαζε περισσότερο μια τέτοια μετατροπή και δεν θα χρειαστείτε παρά λίγη κόλλαπλακιδίων που πάνω της θα τοποθετήσετε τα πλακάκια σε όποιοσχηματισμό θέλετεΔιαλέξτε όσο πιο λεπτά σε πάχοςκεραμικά-διακοσμητικά πλακάκια από τα οποία στην αγορά θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων και αποχρώσεων. Εξαιρετικό αποτέλεσμα για αυτήν ακριβώς την χρήση θα δώσουν και τα πλακάκια – ψηφίδες, που θα βρείτε σε καταστήματα με πλακάκια και είδη σπιτιού ενωμένες ήδη πάνω το ειδικό πλέγμα και θα μετατρέψουν την επιφάνεια κάποιων ντουλαπιών σε …ψηφιδωτό, ενώ το μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε είναι η κατασκευή και η γενική κατάσταση του ντουλαπιού να είναι τέτοια που να αντέχει το επιπλέον βάρος που θα προσθέσουν τα πλακάκια χωρίς σε λίγο διάστημα το πορτάκι να “κρεμάσει“.

9. με φελλό

Απλώς θα τον κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα γενικήςχρήσης πάνω στην εξωτερική επιφάνεια ντουλαπιών, αφού τον κόψετε στις ακριβείς απαιτούμενες διαστάσεις, μετατρέποντας κάποια ντουλάπια σε …πίνακεςανακοινώσεων όπου μπορείτε να καρφιτσώσετεο,τιδήποτε.

Η ιδέα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με εκείνη τουμαυροπίνακα είτε πάνω στο ίδιο, μεγάλων διαστάσεων, ντουλάπι ή σε 2-3 κοντινά και να δώσει πραγματικά έναιδιαίτερο ύφος σε μοντέρνου σχεδιασμού κουζίνες, σε χώρους με ιδιαίτερη την παρουσία του inox κλπ.

Φελλό με το μέτρο ή σε φύλλα, αν σας εξυπηρετούν οι διαστάσεις, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη για χόμπυ-κατασκευές αλλά και καταστήματα με είδη σχεδίου-μακέτας κλπ.

Φυσικά, με όλες αυτές τις τεχνικές προσαρμόζοντας ανάλογα χρώματα, σχέδια, υλικά, μπορείτε νααλλάξετε την όψη κάθε είδους πόρτα ντουλαπιού εκτός της κουζίνας όπως πχ στο μπάνιο, σεντουλάπες σε όποιο χώρο του σπιτιού κι αν βρίσκονται κλπ.

10. με ξυλόγλυπτα στοιχεία

Θα χρειαστεί απλώς να κολλήσετε πάνω στα πορτάκια, με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης η θερμοκολλητικό πιστόλιξυλόγλυπτα διακοσμητικά στοιχεία που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για DIY-κατασκευές- χόμπυ σε πολλά διαφορετικά σχέδια, μπορντούρες, γιρλάντες, γωνίες, κλπ.

Τα ξύλινα αυτά στοιχεία μπορούν φυσικά να βαφτούν και ναεπεξεργαστούν με οποιαδήποτε τεχνική και σας δίνουν την δυνατότητα πολύ εύκολα να αλλάξετε εντελώς την όψη ενός ντουλαπιού είτε πριν επιλέξετε να αλλάξετε και το χρώμα του είτε όχι.

Πηγή