10 Λόγοι για να μην πετάτε τα φακελάκια Silica Gel από τα προιόντα που αγοράζετε – Θα εκπλαγείτε!

Τί κάνει αυτό τα φακελάκι silica gel τέλος πάντων;

Καταρχάς είναι γεμάτο από μικρούς κόκκους διοξειδίου του πυριτίου σε στερεά μορφή, το οποίο οι περισσότεροι αποκαλούν απλώς silica gel.

Είναι ένα αποξηραντικό, το οποίο σημαίνει ότι τα μόρια του νερού έλκονται προς αυτό και απωθούνται από ο,τιδήποτε περιβάλλει το πακέτο, το οποίο συνήθως είναι χαρτί.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν την υγρασία, και κατ’επέκταση μούχλα, μύκητες, οσμές και λεκέδες, μακριά από ευαίσθητα αντικείμενα.

Το silica gel χρησιμοποιείται επίσης σε άμμο για γάτες, στο φιλτράρισμα του νερού και λειτουργεί ως παράγοντας αντι-συσσωμάτωσης σε μερικά τρόφιμα.

Όμως, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλο το σπίτι!

Χρήση #1 : Στεγνώστε Το Τηλέφωνό Σας

Το να βραχεί το τηλέφωνό σας είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά συμβαίνει.

Για να στεγνώσετε τα μικρά ανοίγματα γρήγορα και καλά, ρίξτε τη συσκευή σας σε μία σακούλα, με αρκετά πακέτα silica gel που να καλύπτουν και τις δύο πλευρές.

Σφραγίστε τη σακούλα και αφήστε το για 24 ώρες. (Ναι, μπορείτε να αντέξετε 24 ώρες χωρίς το τηλέφωνό σας!).

Μπορείτε επίσης να το κάνετε προληπτικά, αν πρόκειται να βρεθείτε σε ένα υγρό περιβάλλον και θέλετε να κρατήσετε την υγρασία μακριά από το τηλέφωνό σας – αλλά να θυμάστε ότι αυτή δεν είναι μια τεχνική στεγάνωσης!

Χρήση #2 : Διατηρείστε Τα Κοσμήματά Σας Φωτεινά Και Λαμπερά

Φυλάξτε ένα πακετάκι silica gel μέσα στην μπιζουτιέρα σας, για να κρατήσετε την υγρασία μακριά από τα κοσμήματά σας.

Η υγρασία τα μαυρίζει, το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστείτε πολύ χρόνο γυαλίζοντάς τα.

Τοποθετήστε μερικά πακετάκια τζελ στο κάτω μέρος της μπιζουτιέρας για να διώξετε την υγρασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κουτιά με βελούδινη επένδυση, δεδομένου ότι το ύφασμα μένει πιο εύκολα στεγνό.

Χρήση #3 : Εξαφανίστε Τις Οσμές Από Την Τσάντα Γυμναστηρίου Σας

Οι τσάντες γυμναστηρίου γεμίζουν με τα υγρά, ιδρωμένα ρούχα που χώνουμε μέσα.

Οι μυρωδιές προέρχονται από βακτήρια που ζουν στην υγρασία, οπότε αν αφαιρέσετε την υγρασία, καταργείτε και τη μυρωδιά.

Ρίξτε ένα ή δύο πακέτα στην τσάντα σας και ξεχάστε τα. Αυτά θα τραβήξουν σιγά-σιγά όλη την υγρασία και τα πράγματά σας θα παραμείνουν φρέσκα.

Χρήση #4 : Διατηρείστε Τα Ξηρά Τρόφιμα, Στεγνά

Τα φακελάκια silica gel δεν είναι βρώσιμα, αλλά μπορούν να κρατήσουν τρόφιμα όπως αποξηραμένα βότανα, φρυγανιές, κράκερ και ο,τιδήποτε άλλο πρέπει να παραμένει τραγανό, όσο το δυνατόν στεγνά.

Εάν δεν θέλετε τα φακελάκια να έρθουν σε επαφή απευθείας με το φαγητό (κάτι το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια χαρά, εφ’όσον παραμένουν κλειστά), μπορείτε να τα κολλήσετε με ταινία στο καπάκι, όπου θα λειτουργήσουν εξίσου καλά.

Χρήση #5 : Πρόληψη Ζημιάς Σε Σημαντικά Έγγραφα

Η υγρασία μπορεί να σκορπίσει τον όλεθρο και να καταστρέψει σημαντικά έγγραφα και φωτογραφίες.

Διατηρείστε τα αρχεία και τις αναμνήσεις σας ασφαλή, βάζοντας πακέτα τζελ σε φακέλλους και κουτιά, ειδικά όταν πρόκειται να μείνουν κλεισμένα στην αποθήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για την προστασία των CD ή των παλιών σας βιντεοκασσετών.

Χρήση #6 : Παρατείνετε Τη Ζωή Της Ζωοτροφής

Ακριβώς ό,τι ισχύει για τις ανθρώπινες τροφές, τα φακελάκια silica gel έχουν χρήση και στις ζωοτροφές, διατηρώντας στεγνά τις κροκέτες και τις λιχουδιές των μικρών μας φίλων.

Είναι μια θαυμάσια ιδέα για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που αγοράζουν ‘χύμα’ τροφή για την εξοικονόμηση χρημάτων – αλλά που δεν θέλουν στο μεσοδιάστημα να δουν την τροφή να μπαγιατεύει.

Βεβαιωθείτε ότι τα πακετάκια είναι κλειστά. Μπορείτε να τα στερεώσετε με ταινία στο εσωτερικό του κουτιού, της τσάντας, ή του βάζου, για πρόσθετη ασφάλεια.

Χρήση #7 : Προστατέψτε Τα Φάρμακά Σας

Πολλά μπουκάλια χαπιών συνοδεύονται από βαμβακερή βάτα στο εσωτερικό τους για την προστασία τους από την υγρασία, αλλά όχι όλα.

Προστατέψτε τα χάπια σας από την υγρασία με ένα πακέτο gel. Είναι επίσης τέλεια ιδέα, όταν ταξιδεύετε.

Χρήση #8 : Αρωματίστε Το Σπίτι Σας

Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει πραγματικά να ανοίξετε το πακέτο!

Ανοίξτε ένα ή δύο πακετάκια silica gel (ανάλογα με τον χώρο που θέλετε να αρωματίσετε) και ρίξτε το περιεχόμενό τους σε ένα μικρό μπολ ή δοχείο.

Προσθέστε μία ή δύο σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και έχετε αυτόματα ένα υπέροχο ποτ-πουρί.

Ενημερώνουμε, όμως : Οι κόκκοι αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ήπιες δερματικές μολύνσεις, όταν το δέρμα έρχεται σε πολύ συχνή επαφή με αυτούς, οπότε προσπαθήστε να μην τους πιάνετε περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τις χάντρες σε μέρος το οποίο δεν είναι προσιτό από παιδιά ή κατοικίδια.

Χρήση #9 : Φρεσκάρετε Τα Συρτάρια Σας

Ένα πακέτο gel σε ένα συρτάρι μπορεί να καταπολεμήσει την μυρωδιά μούχλας που εμφανίζεται μερικές φορές, ιδιαίτερα σε συρτάρια γεμάτα εποχιακά ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται τον μισό χρόνο.

Απλά βάλτε ένα πακέτο ανάμεσα στα ρούχα, ή στο πίσω μέρος του συρταριού, και η υγρασία θα παραμείνει μακριά τους.

Χρήση #10 : Διατηρείστε Τα Εποχιακά Αντικείμενα Άθικτα

Αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά όπως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και οι αποσκευές, είναι πιο ευαίσθητα στις οσμές και την υγρασία.

Ρίξτε λοιπόν ένα φακελάκι silica gel μέσα στις κούτες με τα εποχιακά σας είδη ή στις βαλίτσες σας, και μάθετε επίσης πως είναι ιδανική η χρήση τους σε ηλεκτρονικά είδη και φώτα ασφαλείας που έχετε στην αποθήκη σας.

Θυμηθείτε : Kρατάτε πάντα τα φακελάκια αυτά μακριά από μικρά παιδιά (μοιάζουν πάρα πολύ με φακελάκια ζάχαρης!) και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς άθικτα και σφραγισμένα πριν τα βάλετε με είδη διατροφής.

Πηγή