10 απλοί τρόποι για να κρατήσετε φρέσκα τα κομμένα λουλούδια περισσότερες μέρες

Είναι πάντα όμορφο το να λαμβάνει κανείς λουλούδια για δώρο. Δυστυχώς, τα φρέσκα λουλούδια δεν διαρκούν για πολύ και η ομορφιά τους χάνετε μόλις σε λίγες μέρες.

Έχοντας αυτό κατά νου, συλλέξαμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής στις ανθοδέσμες σας.

Βάλτε τα λουλούδια σε ένα μεγάλο καθαρό δοχείο

Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό δοχείο. Αυτό το τέχνασμα, θα μειώσει τον κίνδυνο των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών από το να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν τα λουλούδια. Για να βεβαιωθείτε ότι ο μίσχος δεν πιέζεται, επιλέξτε βάζα με φαρδύ λαιμό.

Τοποθετήστε τα λουλούδια σε ζεστό νερό

Φυσικά, το βραστό νερό δεν θα λειτουργήσει. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 43-44 βαθμούς Κελσίου. Ρίξτε το νερό σε ένα βάζο με λουλούδια, και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό μέρος για μια ώρα ή δύο. Τα ζεστά μόρια του νερού κινούνται πιο γρήγορα μέσα από τους μίσχους. Επιπλέον, τα λουλούδια χάνουν λιγότερη υγρασία, επειδή ο αέρας είναι δροσερός. Η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται «σκλήρυνση», βοηθά στην παράταση της ζωής των φρεσκοκομμένων λουλουδιών.

Αν δεν θέλετε να σκληρύνετε τα λουλούδια, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό

Αν δεν χρησιμοποιείτε την προηγούμενη μέθοδο, απλά τοποθετήστε την ανθοδέσμη σας σε νερό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα νωπά κομμένα άνθη, λαμβάνουν το ζεστό νερό πιο εύκολα από το κρύο. Ωστόσο, τα λουλούδια με βολβούς, είναι καλύτερα να μπαίνουν σε κρύο νερό.

Αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα

Για να διατηρήσετε τα κομμένα λουλούδια, αφαιρέστε τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από το νερό. Τα φύλλα που βρέχονται, μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν δημιουργώντας έτσι βακτήρια που μπορεί να βλάψουν ή να μολύνουν το υπόλοιπο φυτό.

Αλλάξτε νερό

Για να διατηρήσετε φρέσκα τα λουλούδια, αντικαταστήστε καθημερινά το νερό. Μην ξεχνάτε να απομακρύνετε όλα τα κομμάτια που απομένουν στο βάζο πριν βάλετε το καθαρό νερό. Αυτό, θα μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές ταμπλέτες ασπιρίνης σε ένα βάζο για να παραμείνουν τα βακτήρια μακριά από τα λουλούδια.

Κόψτε τους μίσχους

Μην ξεχάσετε να κόβετε τακτικά τις άκρες των μίσχων. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε τα κοτσάνια σε γωνία 45ο . Αυτή η διαδικασία θα αυξήσει την ικανότητα των λουλουδιών να απορροφήσουν νερό. Είναι γενικά καλό να ρυθμίζετε το ζήτημα με τα κοτσάνια αμέσως μόλις τα αγοράσετε και πριν τα τοποθετήσετε στο βάζο.

Με τα πιο ευαίσθητα λουλούδια όπως τα τριαντάφυλλα, είναι καλύτερα να κόψετε τους μίσχους κάτω από το νερό. Τα συγκεκριμένα λουλούδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις φυσαλίδες του αέρα. Τα βακτήρια εμποδίζουν την απορρόφηση του νερού και κάνουν τα λουλούδια να ξεθωριάζουν γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε συντηρητικά

Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο συντηρητικό σε κάποιο κατάστημα ανεφοδιασμού κηπουρικής ή να φτιάξετε ένα εσείς. Επιπλέον, μεταξύ των συστατικών είναι και τα βιοκτόνα που αποτρέπουν τη διάδοση βακτηρίων και τη μόλυνση του φυτού.

Μπορείτε να προετοιμάσετε ένα σπιτικό διάλυμα αναμειγνύοντας λεμονάδα με χλωρίνη. Για αυτό, πρέπει να προσθέσετε σε νερό, ένα οποιοδήποτε ανθρακούχο αναψυκτικό που να περιέχει ζάχαρη και οξύ.

Χρησιμοποιήστε ένα μέρος σόδας και 3 μέρη νερού. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικές σταγόνες χλωρίνης και όχι περισσότερο! Έτσι, θα σκοτώσετε τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Στην πραγματικότητα, αυτό το μείγμα μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ορισμένα συντηρητικά του εμπορίου.

Κρατήστε τα λουλούδια μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, τα φρούτα και τα καλοριφέρ

Βρείτε ένα μέρος για τα λουλούδια που να μην είναι σε άμεσο ηλιακό φως ή κοντά σε πηγές θερμότητας, μιας και αυτό θα προκαλέσει στρες στα φυτά. Επίσης, αποφύγετε να τα τοποθετήσετε κοντά σε μπολ με φρούτα καθώς εκπέμπουν μικρές ποσότητες αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι ένα αέριο που κάνει τα λουλούδια να αλλοιώνονται γρηγορότερα.

Αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια όσο το δυνατόν συντομότερα

Αφαιρέστε τα νεκρά ή μαραμένα άνθη. Διαφορετικά, το αιθυλένιο που απελευθερώνεται και από τα μαραμένα φυτά, θα βλάψει τα υγιή άνθη.

Τακτοποιήστε σωστά τα λουλούδια

Δεν επιτρέπεται να είναι όλα τα είδη λουλουδιών σε ένα βάζο. Οι φρέσκοι νάρκισσοι και τα ζουμπούλια, εκπέμπουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τα άλλα φυτά. Έτσι, είναι καλύτερα να τα κρατήσετε σε διαφορετικά βάζα.

Αν παρ’ όλες σας τις προσπάθειες, τα φυτά μαραίνονται γρήγορα, βυθίστε τα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να τα επαναφέρετε στη ζωή.

Πηγή