10 Έξυπνες Συμβουλές για να κάνετε Οικονομία στο Σπίτι!

Η οικονομία στο σπίτι είναι ένα μεγάλο ζήτημα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Από τα ψώνια του supermarket, τους λογαριασμούς του σπιτιού μέχρι και τη θέρμανση κάθε ένας από εμάς αναζητά νέους τρόπους για να μειώσει τα έξοδα του. Πώς, όμως, μπορεί να το επιτύχει;

 Υπάρχουν αμέτρητες λύσεις για να επιτύχουμε οικονομία στο σπίτι μας. Μερικές λύσεις απαιτούν επενδύσεις που θα αποδώσουν καρπούς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η μόνωση, ενώ άλλες είναι εύκολες να τις αποκτήσεις με μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου. Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα ορισμένα από τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις. Σας τα παρουσιάζουμε, λοιπόν, μαζί με κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχειτε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε πολλούς τομείς.

Πώς θα κάνετε οικονομία στο σπίτι σας;

#1 Αξιοποιήστε το νυχτερινό ωράριο

 Το πλύσιμο, το άπλωμα και το σιδέρωμα των ρούχων σίγουρα δεν είναι αγαπημένη ασχολία. Συνήθως, όμως, βρίσκεται μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα, ειδικά αν έχει κανείς παιδιά μικρής ηλικίας. Η λειτουργία των πλυντηρίων, εκτός από κουραστική, είναι και μία κοστοβόρα διαδικασία. Γιατί να μην επωφελείστεαπό το οικονομικότερο νυχτερινό ωράριο;
 Δείτε παρακάτω το χειμερινό νυχτερινό ωράριο, το οποίο ισχύει από 1η Νοέμβρη μέχρι και 30 Απριλίου:
  • 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
  • 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

#2 Κλείστε έγκαιρα το θερμοσίφωνα

Σίγουρα θα έχετε αναμνήσεις από τις φωνές της μαμάς να ουρλιάζει : “Μην αφήνεις 200 ώρες το θερμοσίφωνα ανοιχτό, τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα!”. Ακόμα και αν δεν είχατε την “τύχη” να ακούσετεκάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο δαπανηρές συσκευές. Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις οικονομία στο σπίτι θα πρέπει να τον κλείνεις αμέσως μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

#3 Χρησιμοποιήστε σωστά τις οικιακές σας συσκευές

Τα πλυντήρια, ο φούρνος, το ψυγείο αλλά και όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Μόνο όταν είναι γεμάτα -όχι υπερφορτωμένα- αξίζει να τα θέτετε σε λειτουργία αν θέλετε να κάνετε οικονομία στο σπίτι και τους λογαριασμούς που πληρώνετε. Μην βάζετε πλυντήριο για να καθαρίσετε το παντελόνι και το μπλουζάκι που μόλις λερώσατε. Μην ανοίγειτε το φούρνο για 1 μερίδα φαγητό. Χρησιμοποίηστε σωστά τις συσκευές σου και θα δείτε τους λογαριασμούς να ξεφουσκώνουν.

#4 Βγάλτε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Το γεγονός ότι δεν έχετε βάλει τον κινητό σας στην φόρτιση δεν σημαίνει ότι ο φορτιστής δεν καίει ρεύμα, όσο βρίσκεται στην πρίζα. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού όπως είναι η τοστιέρα, η καφετιέρα, το πιστολάκι και όσες ακόμα δεν χρησιμοποιείτε αλλά βρίσκονται πάντα στην πρίζα. Αφαιρέστε τις και σύντομα θα δείτε την αλλαγή στους λογαριασμούς σας.

#5 Αγοράστε οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+

Αν κάποια από τις συσκευές σας σταματήσει να λειτουργεί και δεν αξίζει να την επισκευάσετε, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πώς θα την αντικαταστήσετε. Οι ηλεκτρικές συσκευές με ενεργειακή κλάση Α+ είναι φυσικά πιο ακριβές από συσκευές χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης. Αποσβένουν, όμως, πολύ γρήγορα τα χρήματα τους χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που εξασφαλίζουν .

Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης μίας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού για θέρμανση και ψύξη.

#6 Μαζέψτε προσανάμματα από τη φύση για το τζάκι 

Λατρεύετε την ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η φωτιά του τζακιού μέσα στο σπίτι; Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ανάβουν καθημερινά το τζάκι τους, τα έξοδα για ξυλεία σίγουρα είναι πολύ υψηλά. Αντί να αγοράζετε τακτικά προσανάμματα από το εμπόριο που κοστίζουν αρκετά ακριβά, κάνε μια βόλτα στη φύση.

Με ένα σύντομο περίπατο θα βρείτε πεταμένα ξύλα και παλέτες, κλαδάκια και φυσικά κουκουνάρια που θα σας βοηθήσουν να ζεστάνεις το σαλόνι σου στο πι και φι. Η οικονομία στο σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολη τελικά!

Tip: Πριν ξεκινήσετε να το λειτουργείτε φροντίστε για τον καθαρισμό του τζακιού, ώστε να μην βρεθείτε αντιμέτωπος/-η με απρόοπτα!

#7 Σκεφτείτε μαγειρικούς συνδυασμούς για να κάνετε οικονομία στο σπίτι

Θέλεις να γλιτώσετε κόπο, χρόνο αλλά και χρήματα κάνοντας οικονομία στο σπίτι σου; Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις καθημερινά για να είναι το πιάτο σου γεμάτο. Προγραμματίστε από την Κυριακή τα γεύματα της εβδομάδας και προσπαθήστε να τα μαγειρέψετε την ίδια ημέρα. Έτσι δεν θα χρειαστείτε να ανάψετε το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας κάθε μέρα ούτε να σκέφτεστε πότε θα τα προλάβετε όλα!

Για παράδειγμα μπορείτε να συνδυάσετε ένα ταψί κοτόπουλο με πατάτες, ένα με ψητά λαχανικά και ένα σουφλέ μακαρονιών. Τρία σε ένα!

#8 Πηγαίνετε στο Supermarket προετοιμασμένος/-η

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να κάνετε οικονομία στο σπίτι είναι να ψωνίζετε πάντα με λίστα. Ακόμα και αν νομίζετε ότι τα θυμάστε όλα απ’ έξω, μην παραλείπετε να τα καταγράφετε και σε ένα χαρτί ή το κινητό! Αυτό θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε  παρορμητικές αγορές. Έτσι, δεν θα υπερφορτώνετε πάλι το καρότσι σας με πράγματα που απλώς σας “γυάλισαν” επειδή τα είδατε στο ράφι.

Φυσικά εκτός από την καταγραφή της λίστας είναι πολύ σημαντικό και να να την ακολουθήσετε για να εξοικονομήσεις χρήματα! Επίσης, μπορείτε να βγάλετε  κάρτα στο Supermarket που πηγαίνετε συχνότερα για να επωφελείστε από εκπτώσεις και Bonus! Η οικονομία στο σπίτι θέλει τρόπο, όχι κόπο!

#9 Τοποθετήστε θερμοστατικούς διακόπτες στα σώματα

Το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο είναι συνήθως οι χώροι στους οποίους περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτά τα δωμάτια δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης με την κουζίνα, το WC ή το γραφείο σου. Γιατί, λοιπόν, να πληρώνεις το ίδιο για τη θέρμανση όλων των χώρων;

Οι θερμοστατικοί διακόπτες ή βαλβίδες δίνουν λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα αφού τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία για κάθε σώμα και δωμάτιο ξεχωριστά, μειώνοντας τη κατανάλωση καυσίμου έως και 30%. Η αλλαγή είναι θεαματική από τον πρώτο κιόλας μήνα μετά την τοποθέτησης τους!

#10 Αναβαθμίστε ενεργειακά τα κουφώματα του σπιτιού σας

Δεν υπάρχει καλύτερη δίοδος για τον αέρα και το τσουχτερό κρύο του χειμώνα από τα παλιά κουφώματα! Για αυτό άλλωστε η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων βρίσκεται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες εργασίες που ζητούν οι Έλληνες για το σπίτι τους. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια που οι δαπάνες για τη θέρμανση του σπιτιού έχουν μειωθεί κατακόρυφα, η ενεργειακή αναβάθμιση συνιστά μία πολύ έξυπνη λύση.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=LX1WRJ04tiY

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι δεν χρειάζεται να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς για να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό. Με ενεργειακά αναβαθμισμένα κουφώματα το σπίτι σου θα μένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, βοηθώντας σε να περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Πηγή