Χταπόδι με κοκκινιστό κριθαράκι & άρωμα ούζου!

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1,5 κιλό, πλυμμένο και καθαρισμένο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 80 ml ούζο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1,2 λίτρο ζεστό νερό
  • 200 ml ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι
  • 400 γρ. τριμμένη ντομάτα, αποφλοιωμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό & λίγο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1) Βράζουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ώστε να βγάλει τα υγρά στα οποία θα βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά, σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml απο το ζωμό του.

2) Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια, αφαιρούμε τις εσωτερικές μεμβράνες απο την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.

3) Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.

4) Ρίχνουμε το τεμαχισμένο χταπόδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για περίπου 2-3 λεπτά.

5) Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 600 ml περίπου απο το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατα προτίμηση και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

6) Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό και το ζωμό στο οποίο έβρασε το χταπόδι ανακατεύοντας συχνά. Όταν αρχίσει να μελώνει το χταποδάκι, αλλά πριν στεγνώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.

7) Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή