Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Με ποιους τρόπους βλάπτουν τα όργανά μας οι χρόνιες φλεγμονές

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές, όμως συχνά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία μας.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σας εκεί έξω είναι η φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι ένας βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και αυτοάνοσων ασθενειών. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακόμη και παραμόρφωση. Είναι ένας εχθρός εκ των έσω και μπορεί να είναι δύσκολο να νικηθεί.

Τι είναι η φλεγμονή;

Το Ιατρικό λεξικό ορίζει φλεγμονή ως «προστατευτική απόκριση ιστού σε τραυματισμό ή καταστροφή ιστών, η οποία εξυπηρετεί στην καταστροφή, αραίωση ή αποκλεισμό και του ζημιογόνου παράγοντα και τα τραυματισμένων ιστών. Τα κλασικά συμπτώματα της οξείας φλεγμονής είναι ο πόνος, θερμότητα, ερυθρότητα, οίδημα, και απώλεια λειτουργίας.»

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ειδικά σχεδιασμένες δίαιτες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, πόσοι όμως ξέρουν τι πραγματικά είναι η φλεγμονή και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Με δυο λόγια, η φλεγμονή είναι ένας έμφυτος μηχανισμός του οργανισμού μας ενάντια σε εξωτερικές «απειλές» όπως το στρες, η λοίμωξη και οι τοξικές χημικές ουσίες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι ευεργετική.

Όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια, ή επίμονη, όμως, μόνο προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίσουν να αντιδρούν υπερβολικά, η φλεγμονή μπορεί να στραφεί ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό.

Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με σχεδόν κάθε ασθένεια σε ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αυτό το είδος επιβλαβούς, χρόνιας φλεγμονής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο, μια αυτοάνοση διαταραχή, η κακή διατροφή ή το υπερβολικό στρες.

Όταν το ανοσοποιητικό εντοπίζει κάποιον από αυτούς τους κινδύνους, ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και τους ιστούς. 

Είναι, λοιπόν, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που θα δημιουργήσει την φλεγμονή σε απόκριση σε πολλούς τύπους φλεγμονωδών ωθήσεων, που περιλαμβάνουν:

 • Κακές διατροφικές επιλογές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και
 • εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
 • Αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα
 • Εξωτερικές πηγές στρες και συναισθηματική αναστάτωση
 • Περιβαλλοντικά αίτια, όπως η έκθεση σε συνθετικές ίνες, κόλλες, πλαστικά, οικιακάκαθαριστικά βασισμένα σε χημικά, τα φυτοφάρμακα, η ρύπανση, και τα βαρέα μέταλλα
 • Οι ορμονικές διαταραχές
 • Τραυματισμοί που έχουν ως αποτέλεσμα ουλώδη ιστό

Δείτε μερικούς από τους βασικότερους σκοπούς που εξυπηρετεί η φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό μας.

1. Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πιο εμφανής και πιο ευεργετική όταν εκδηλώνεται με στόχο την επούλωση ενός τραύματος ή την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Τυπικές εκδηλώσεις της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι ο πυρετός και το πρήξιμο των αδένων του σώματος ή η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας και το κοκκίνισμα γύρω από μια πληγή.

Το οίδημα, το κοκκίνισμα και η θερμότητα είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό στέλνει λευκά αιμοσφαίρια στο σημείο που χρειάζεται.

Στην περίπτωση αυτή, η φλεγμονή είναι χρήσιμη, απολύτως απαραίτητη και παροδική. 

2. Μας προετοιμάζει για μια «μάχη»

Ένα άλλο είδος φλεγμονής είναι αυτό που εκδηλώνεται όταν βιώνουμε συναισθηματική φόρτιση και στρες. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποστέλλονται κύτταρα του αίματος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, αλλά απελευθερώνονται οι λεγόμενες C-αντιδρώσες πρωτεΐνες στο αίμα και μεταφέρονται σε όλο το σώμα.

Πρόκειται για μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια στρεσογόνο κατάσταση. Ωστόσο, όταν το στρες μάς κατακλύζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι C-αντιδρώσες πρωτεΐνες παράγονται συνεχώς και μαζικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων χρόνιων παθήσεων.

Στην συνέχεια αναφέρονται μερικές μόνο από τις ασθένειες που μπορεί να προκύψουν από την παρατεταμένη ή χρόνια φλεγμονή:

1. Μπορεί να βλάψει το γαστρεντερικό

Αρκετά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συγκεντρώνονται γύρω από το παχύ και το λεπτό έντερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανοσοκύτταρα «αγνοούν» τα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται φυσιολογικά στο γαστρεντερικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η «ανοχή» των κυττάρων είναι περιορισμένη και αντιδρούν, πυροδοτώντας τη χρόνια φλεγμονή. Μπορεί επίσης τα ανοσοκύτταρα να επιτίθενται στο ίδιο το γαστρεντερικό, προκαλώντας τις λεγόμενες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Τα γονίδια, η διατροφή, το στρες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

Η δυσπεψία και η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι υποδεικνύουν ότι υπάρχει φλεγμονή στο γαστρεντερικό. Η φλεγμονή στο γαστρεντερικό μπορεί να οδηγήσει στη χρόνια κόπωση, την έλλειψη συγκέντρωσης, τη νευρικότητα και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

2. Μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις

Όταν η φλεγμονή εκδηλώνεται στις αρθρώσεις του σώματος, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Παράδειγμα αποτελεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοση πάθηση που συνδέεται με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, την έλλειψη βιταμίνης D και άλλους παράγοντες κινδύνου

3. Συνδέεται με την καρδιοπάθεια

Η φλεγμονή εκδηλώνεται όταν υπάρχει τραυματισμός και βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των αιμοφόρων αγγείων. Ο σχηματισμός πλακών λίπους στο εσωτερικό των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει στη χρόνια φλεγμονή.

Οι πλάκες προσελκύουν τα λευκά αιμοσφαίρια, αυξάνονται σε μέγεθος και μπορεί να σχηματίσουν θρόμβο, βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση του εμφράγματος.

4. Συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στον πνεύμονα, τον οισοφάγο, τον τράχηλο της μήτρας κ.α.

Η χρόνια φλεγμονή συνεπάγεται απορρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού κι έτσι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν ευκολότερα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

5. Βλάπτει τους πνεύμονες

Όταν εκδηλώνεται φλεγμονή στους πνεύμονες, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό που οδηγεί σε στένωση των αεραγωγών του σώματος. Το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια χαρακτηρίζονται τυπικά από τη φλεγμονή στους πνεύμονες.

6. Συνδέεται με την κατάθλιψη

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα.

7. Συνδέεται με την υπογονιμότητα

Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε φλεγμονή στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα αναπαραγωγής. Αυτό είναι αποτέλεσμα της βλαπτικής επίδρασης των μικροβίων αλλά και της ίδιας της φλεγμονώδους διεργασίας στα κύτταρα του γεννητικού συστήματος, με αποτέλεσμα διαταραχές στην παραγωγή του σπέρματος που μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, να γίνουν μόνιμες.

Γνωρίζουμε ότι οι φλεγμονές του όρχεως ή της επιδιδυμίδας που εκδηλώνονται σε έναν άνδρα μπορούν σε βάθος χρόνου να οδηγήσουν ακόμη και σε πλήρη ατροφία του οργάνου ή σε μόνιμη αλλοίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Αυτό που δεν είναι πλήρως γνωστό είναι το αν οι φλεγμονές εκείνες που δεν γίνονται εμφανείς (οι λεγόμενες «υποκλινικές» μορφές) είναι δυνατόν να προκαλούν και αυτές προβλήματα γονιμότητας παρά την ήπια κλινική εικόνα τους.

8. Νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν από τα αυξημένα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής.

9. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι παρατεταμένοι περίοδοι χρόνιας φλεγμονής μπορούν να προκαλέσουν φθορά και καταστροφή του καρδιακού μυ.

10. Ινομυαλγία.

Η φλεγμονή προσβάλει τους συνδετικούς ιστούς, μια κατάσταση που οδηγεί σε πόνο.

11. Άσθμα.

Μικρές κυτοκίνες μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσες αντιδράσεις έξαρσης στην εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών των πνευμόνων.

12. Αυτισμός.

Όταν οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες απελευθερώνονται στον εγκέφαλο, μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης του δεξιού ημισφαιρίου.

13. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD).

Ο οισοφάγος και το πεπτικό σύστημα υπερφορτώνεται με αντιδράσεις φλεγμονών, συνήθως ως αποτέλεσμα απόκρισης σε τροφικές ευαισθησίες και αλλαγής επιπέδων του pH.

14. Αρθρίτιδα.

Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική δραστηριότητα που οδηγεί στην καταστροφή του αρθρικού υγρού και του χόνδρου της άρθρωσης.

15. Νευροπάθεια.

Η φλεγμονή προκαλεί αυτοάνοσες αντιδράσεις που προσβάλλουν το αγγειακό σύστημα, τη μυελίνη, και τους συνδετικούς ιστούς, προκαλώντας ενδεχομένως ερεθισμό των νεύρων.

16. Ψωρίαση.

Η παρουσία υψηλών επιπέδων χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ και στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε μη επαρκή λειτουργία φυσικής αποτοξίνωσης και συσσώρευση ερεθιστικών ουσιών στο σώμα, που εκδηλώνονται μέσω του δέρματος

17. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τα αυξημένα επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής μπορούν να προκαλέσουν σύμπτυξη στους τένοντες στο αντιβράχιο και τον καρπό, και η υπερβολική πίεση των μυών μπορεί να οδηγήσει σε συμπιεσμένα νεύρα.

18. Κοιλιοκάκη.

Οι παρατεταμένοι περίοδοι χρόνιας φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επιφέρει βλάβες στα τοιχώματα των εντέρων.

19. Ίνωση.

Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες μπορούν να οδηγήσουν σε μια επίθεση στους τραυματισμένους ιστούς του σώματος.

20. Νεφρική ανεπάρκεια.

Μπορεί να προκληθεί βλάβη στους σωληνίσκους και νεφρώνες των νεφρών, όταν η κυκλοφορία περιορίζεται από φλεγμονή. Τρόποι για να σταματήσετε τις χρόνιες Φλεγμονές

 • Με μείωση του άγχους σας
 • Βάζοντας την άσκηση στη ζωή σας, αλλά σε ένα μέτριο επίπεδο, μην το παρακάνετε
 • Με επαρκή ύπνο
 • Αποφεύγοντας τη χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών και το κάπνισμα
 • Κρατώντας το ζάχαρο στο αίμα σας σταθερό με την κατανάλωση τακτικών γευμάτων πλούσιων σε υγιείς πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και λίπος,
 • Με την εξάλειψη της ζάχαρης, των αμυλούχων υδατανθράκων και των επεξεργασμένωντροφίμων από τη διατροφή σας

Η φλεγμονή μπορεί να είναι μια θανάσιμη απειλή, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής – τόσο πολύ η υγεία σας είναι στο χέρι σας! 

«Τροφή»: Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της διαχείρισης των χρόνιων φλεγμονών.

Έτσι, γι’ αυτό το πρόβλημα σας διαθέτω συμπληρώματα διατροφής, όπως:

 • ωμέγα 3,
 • boswellia (λιβάνι),
 • κουρκουμίνη,
 • βρομελίνη, 
 • σερραπεπτάση,
 • μία φόρμουλα/προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών (με πυκνογενόλη-τζίνγκο μπιλόμπα-εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού).

τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ωφελούν σε ΌΛΕΣ τις περιπτώσεις!

Πηγή